16 saker du garanterat varit med om på Ikea

Hur ofta planerar man inte den perfekta turen till Ikea, för att sedan komma dit och inse att vad som händer på Ikea är helt bortom din kontroll? Oavsett vad du tänkt – du kommer inte ifrån de här situationerna.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-08-17 09:39  |  Lästid: 3 minuter

1. Slaget vid parkeringsplatsen

När du närmar dig Ikea inser du att rådande trafikregler är temporärt satta ur spel. I stället gäller djungelns lag, och om du vill ha en parkeringsplats måste du TA en parkeringsplats.

2. När du fastnar i Kamprad-karusellen

För att komma fram till det du är där för att köpa (som naturligtvis finns på tag-själv-lagret) måste du ta dig igenom en tre kilometer snitslad bana av varor du inte vill ha – samtidigt som du sicksackar mellan alla som går mot strömmen. Lite som radiobilarna på Gröna Lund.

radiobilar ikea

3. Okynnesköpandet

"Värmeljus, visst behövde vi det?"

4. När din partner bara sabbar

Plötsligt hamnar något i vagnen som inte ska vara där. Du ger din partner en Blick, en chans att erkänna att den dåliga saken bara var ett skämt, innan du lugnt plockar ur och lägger tillbaka.

solsidan mickan fredde

5. När barnen tröttnar

"Ska vi verkligen ha med barnen?" undrade du. "Ja visst, de kan åka på ståbrädan, det gillar de," sade din partner. Det stämde i 30 sekunder – nu är de överallt förutom där du är.

6. När du måste göra allting själv

Från början var ni två som pratade om vad ni skulle ha, men nu har du förlorat din partner. Hen går på behörigt avstånd med blicken försjunken i mobilen, och svarar på tilltal endast med "mmmhm".

ikea-illustration-900-507px
Illustration: Café/Johan Hedberg

7. När blodsockernivån är i botten

Ungefär halvvägs genom äventyret ser du 5-kronorskorven framför dig som en hägring i öknen. Men du måste kämpa vidare. Just nu älskar du 5-kronorskorven mer än din partner, utan tvekan.

8. När du drar en rövare

Du har tröttnat och bestämmer dig för att ta en lönndörr för att spara tid. Det skulle du inte ha gjort. Plötsligt är du mer vilsen än Ozzy Osbourne i en Roller derby-match. Narnia är förmodligen baserad på en verklig händelse. På Ikea.

narnia ikea

9. När du blir den du hatar

När du närmar dig kassan inser du att ni glömt vad ni faktiskt kom dit för att köpa, och du ser ingen annan utväg är att göra det oförlåtliga: Du måste gå mot strömmen. Skammen har aldrig känts så intensiv som när du möter folks dömande blickar.

10. När upploppsklockan ringer

Det är inte långt kvar nu. Du ser kassorna, men den största utmaningen återstår: Tag-själv-lagret, en oändlig hangar av brun kartong och stålbalkar. Du försöker navigera din pråm på 5 000 kilo utan att riva något – eller köra över någon – medan du sicksackar mellan fack och hyllor.

Ikea lager

11. När du köper myten om fyndhörnan

Någon gång planterades myten att du kunde fynda i fyndhörnan. Det stämmer inte. Där finns bara LACK-borden du körde över med din pråm förra gången du var på lagret. "Men man kanske skulle kika in ändå..."

12. Självbetjäningskassorna – som ingen fattar

Tanken är att det ska gå snabbare. Tyvärr förstår ingen hur de fungerar. Särskilt inte personen framför dig.

13. Prischocken

Knappt något av det du har plockat på dig kostar mer än tresiffriga belopp, ändå lyckades du spräcka budgeten. Tur att det finns köttbullar från Ikea foods för att klara resten av månaden.

14. När du märker hur liten en kombi är

Att åka till Ikea kräver lika mycket energi och resurser som en weekendsemester till Krakow, så du undviker gärna att göra om det snart igen. Därför fyller du bilen till bredden. Du inser snart att det finns en maxgräns, även för en kombi.

15. Ikea-hacks-eran har förstört allt

Du är löjligt nöjd med din nya tv-bänk... tills du ser på Instagram hur din vän har satt dit egna läderknoppar som gör den 10 gånger snyggare.

16. När du förträngt allt det jobbiga

En månad senare är allt uppskruvat och på plats. Inköpet är ett minne blott, och du älskar Ikea igen. Nästa gång kommer planeringen vara perfekt – och inget kommer gå fel.

Mer igenkänningshumor hittar du här: 

13 skills du behöver för att klara dig i Sverige

 

17 irriterande saker din partner kommer undan med – för att du är kär

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 16:35