Hoppa till innehåll

16 vanor som alla riktigt välklädda personer har – passar du in?

Markus Thunberg

Självsäkerhet kommer inifrån, men ett välklätt yttre gör verkligen sitt. Här är 16 vanor alla välklädda personer har.  * * * 1. Hakar inte på trender Nya trender är alltid spännande och ibland kommer det en trend som är värd att haka på. Som höstens kamelfärgade överrockar. Ofta är det dock bättre att satsa på klassikerna, jeans, snygga enkla … ContinuedSjälvsäkerhet kommer inifrån, men ett välklätt yttre gör verkligen sitt. Här är 16 vanor alla välklädda personer har. 

* * *

1. Hakar inte på trender

Nya trender är alltid spännande och ibland kommer det en trend som är värd att haka på. Som höstens kamelfärgade överrockar. Ofta är det dock bättre att satsa på klassikerna, jeans, snygga enkla byxor en välsydd kavaj, skjortor som passar.

2. Skorna är snyggast och dyrast

Skorna gör mannen och är ofta det första andra lägger märke till. Har man ett par kvalitetsskor funkar det att dra på sig en t-shirt och ändå se fantastisk ut.

3. Fattar vad en silhuett är

De yttre formerna är något som håller modeskapare sömnlösa om nätterna. Av goda skäl. Men silhuetten kan man kompensera brister och förstärka sina främsta sidor – men man kan också skapa spännande kontraster utan att bära skrikiga färger eller tryck. Till exempel kan man mixa en smal byxa med en vidare tröja och undvika stora basketshorts om man är lite kortare.

4. Har inte ”bekväma kläder”

Att utgå från att ett plagg ska vara bekvämt är att börja i fel ände. Snygga kläder kan såklart vara bekväma men för att se stilig ut behöver man börja med looken.

5. Lappar och lagar

Kvalitetsplagg blir bara snyggare med tiden och att laga dem ger också mer själ till plaggen.

6. Tvättar och hänger upp

Titta på tvättråden! Tvätta rätt – och häng sedan upp kläderna på galgar för att torka. Riktiga galgar av trä håller kläderna fina och gör att de håller längre.

7. Fattar kvalitetsmaterial

Snygga material som ull, silke och finare bomull ger en helt annan kvalitetskänsla till plaggen och gör hela ens look långt mer välklädd. Finare material åldras också bättre utan att bli dassiga och fula. En välklädd person vet skillnaden mellan vanlig ull, merinoull och kashmir.

8. Låter sy upp och om

Att ha en god kontakt med sin ändringsskräddare är en livsnödvändighet eftersom kostymer, skjortor och byxor ofta behövs sys in direkt efter att de köpts.

9. Klär sig efter vädret

En välklädd person har en regnjacka som är stilig, har en rock som funkar när det är kallt och ett par vinterskor som är snygga.

10. Köper samma modell

Att vara välklädd innebär också att man vet vad som är snyggt på en. Hittar man en speciell t-shirtmodell lägger man den på minnet och köper en likadan nästa gång.

11. Provar kläder noga

”Jag är medium” är fel sätt att tänka. Välklädda personer tänker ”i vissa märken är jag medium, i vissa small och i vissa large. Jag måste prova den här t-shirten för att veta”. En välklädd person vet att det kan skilja flera storlekar mellan olika märken.

12. Jobbar med outfits

Vissa byxor passar bättre till vissa överdelar. Att planera utifrån outfits är inte bara bra när du packar för en resa – så kan man jobba med hela garderoben.

13. Satsar på små detaljer

En stilig klocka, en färgklick på en strumpa eller ett snyggt smycke räcker. Mer är sällan bättre, förutom på en catwalk.

14. Satsar på underkläder

Underkläder tvättas ofta och därför kan det vara smart att satsa på ett märke som håller. En välklädd person vet också att underkläder i microfiber har helt andra egenskaper än de i bomull.

15. Klipper sig regelbundet

En välklippt frisyr är pricken över i, men håret växer ut. Att ha en stående tid hos frisören gör att du aldrig behöver gå över tiden. Och alltid ser välklädd och snygg ut.

16. De har roligt!

Att klä upp sig ÄR roligt. Och resultatet blir nästan alltid bättre om man testat sig fram, provat olika kombinationer och haft skoj. Trivs man i de kläder man bär utstrålar man också självsäkerhet och blir mycket mer avslappnad. Det syns!

* * *

Bilder: All over press
Inspiration från Esquire och Effortless gent.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.