Hoppa till innehåll

19 pocketböcker som kommer rädda din sommar

Tobias Ivarsson

Glöm det ostadiga vädret, begrav dig i en bok! Här är 19 måste-läsa-pocketar, från Stephen King till Usain Bolts självbiografi och Storbritanniens mörkaste drogroman. Foto ovan: Hans van den Berg. * * * Spänning VIP-rummet Jens Lapidus Jens Lapidus öppnade dörrarna till en annan del av Stureplansvärlden med advokaten Emelie och före detta gangstern Teddy, men … Continued

pocket-tips-sommar

Glöm det ostadiga vädret, begrav dig i en bok! Här är 19 måste-läsa-pocketar, från Stephen King till Usain Bolts självbiografi och Storbritanniens mörkaste drogroman.

Foto ovan: Hans van den Berg.

* * *

Spänning

boktips spänning

VIP-rummet

Jens Lapidus

Jens Lapidus öppnade dörrarna till en annan del av Stureplansvärlden med advokaten Emelie och före detta gangstern Teddy, men Lapidus-lajkarna kände igen sig i den täta intrigen. Missade du VIP-rummet i vintras är det läge att läsa den nu, i september kommer uppföljaren Sthlm delete.

Björndansen

Anders Roslund & Stefan Thunberg

Ett måste för alla som ens har ett vagt minne av Militärligans bank­rånarräder på 90-talet. Roslund (från Roslund & Hellström-fame) och Thunberg (manusförfattare men också son till Militärligans ledare) är en stark kombination.

Årstider

Stephen King

Nyutgivning av Kings bästa novellsamling. Och ett måste för dem som har någon som helst relation till filmklassikerna Nyckeln till frihet eller Stand by me. I Årstider finns, förutom filmernas förlagor, bland annat min favorit Sommardåd om pojken som upptäcker att grannen är en gammal nazist på flykt och genast drar nytta av situationen.

Vänd om och var stilla/Döden tänkte jag mig så

Johanna Mo

Två för en, bokstavligt talat. Johanna Mo är populär bland recensenterna, men lite förbisedd hos den bredare massan. Välskrivna deckare i Stockholms söderorter med sargade kriminalkommissaren Helena Mobacke i huvudrollen.

Stjärnklart

Lars Wilderäng

Framtidsdystopi om ett Sverige som krackelerar när civilsamhället – och all dess elektronik – börjar haverera. Lars Wilderäng har lyckats karva in sin egen kaosnisch i den svenska bokhyllan.

* * *

Faktaböcker

boktips fakta

Sanningen bakom Tambourinehärvan

Eskil Fagerström

Historien om hur The Hives, The Cardigans och flera andra av Sveriges största band drogs in i en låne- och skuldkarusell är egentligen lika anmärkningsvärd som oklar. Men journalisten Eskil Fagerström, som följde fallet från första dagen, lyckas här kartlägga hur – och varför – allting gick åt helvete.

Nödrop från lyckobubblan

Johanna Stenius

Är du nybliven pappa? Och nu planerar du för en semester i hängmattan? Börja med att läsa den här boken om föräldraskap så står du bättre rustad när sommaren krackelerar i ett kaos av inställda grillkvällar och sönderskrikna nätter. Det blir bättre, tro mig!

Urban express

Kjell A Nordström & Per Schlingmann

Tyckarna har tyckt väldigt olika om Nordström och Schlingmanns försök att fånga den tid vi lever i, så då är det väl läge att skaffa sig en egen uppfattning? Bra eller inte, Urban express beskriver den urbaniserade tid vi lever i, och varför kvinnorna är på väg att peta männen från den ekonomiska makten.

Minecraft: Block, pixlar och konsten att göra sig en hacka

Linus Larsson, Daniel Goldberg

Välskrivet och väldigt intressant om Markus ”Notch” Perssons väg från uttråkad programmerare till världsberömd miljardär. I den uppdaterade pocketutgåvan får vi också veta mer om spelet bakom kulisserna när Microsoft öppnade stora plånboken för att köpa Perssons livsskapelse Minecraft.

* * *

Biografier

boktips biografi

Messi: biografin

Guillem Balague

Hyllad biografi om en ännu mer hyllad spelare. Historien om hur Leo Messi blev tidernas bästa(?) spelare berättas på bästa sätt av spanska fotbollsjournalisten Guillem Balagues. Nominerad till The British Sports Book Awards 2014.

Ibland vill man bara försvinna

Kim Veerabuthroo Nordberg

På ytan en biografi om Dogge Doggelitos liv, genombrott och stundtals rätt djupa dalar, men boken berättar även en annan historia: om framväxten av den svenska hiphopen, och om de miljonprogram som till stor del var dess födelseort.

Birth School Metallica Death. Vol 2

Paul Brannigan & Ian Winwood

Avslutande delen i historien om Metallica fokuserar på åren 1991–2014. En häftig resa att läsa om, från smutsigt garage till över 100 miljoner sålda album. Hundratals intervjutimmar sägs ligga bakom boken, och resultatet är mycket bra.

Lou Reed: ett liv

Mick Wall

Rockikonernas rockikon skildras av ett av sina största fans – musikjournalisten Mick Wall. Wall har tidigare skrivit biografier om bland annat AC/DC, Black Sabbath, Axl Rose och Led Zeppelin.

Snabbare än blixten: min självbiografi

Usain Bolt

Usain Bolts egen(!) berättelse om sitt liv har såklart sina brister (man kan ju inte vara både världens snabbaste man och en god stilist). Men det finns ändå något oerhört fascinerande i historien om handlar­sonen från Jamaica som vunnit sex OS-guld.

* * *

Skönlitteratur

boktips skönliteratur

Trainspotting

Irvine Welsh

The Guardian påstod att Trainspotting var den mest snattade romanen i brittisk historia, men en pocketutgåva har du väl råd med? Ultrasmutsigt om ett gäng pundare i 1980-talets Edinburgh. Originalspråkets skotska slang är i princip omöjligt att förstå, så vi tackar förlaget Modernista för att de – ännu en gång – trycker upp den svenska versionen.

Twist

Klas Östergren

Hyllade Twist släpps nu som pocket, till glädje för dem som ännu inte läst den. Boken dansar på gränslandet till spänningsroman med en smart intrig som kretsar runt berättaren, en författare på besök i Karlskrona. Östergrens språk är som alltid fenomenalt.

Sanningen om fallet Harry Quebert

Joël Dicker

Sönderhajpad bok som inte riktigt orkade leva upp till förväntningarna, men vad sjutton. För ett pocketpris får du riktigt mycket: amerikansk 70-talssommar, småstadskaraktärer samt en spänningsintrig där en hyllad författare plötsligt blir misstänkt för mord och hans protegé skriver en roman om utredningen.

All inclusive

Hans Gunnarsson

Mycket meta i sommarens pocket­utgivning, och Hans Gunnarssons All inclusive har också en författare i huvudrollen. Författaren C.G åker på en all inclusive-resa till Guadeloupe, med uppdraget att skriva om upplevelsen. Men miljön och människorna (och alkoholen) låter sig inte beskrivas så lätt. En blandning av svart humor och sylvass skärpa när Hans Gunnarsson skildrar folkhemmets modernaste variant av semester.

Hon som älskade honom

Sara Kadefors

Kärleken är i centrum när Augustprisvinnaren Kadefors placerar stadsbon Malena i en sörmländsk avkrok, alltför tätt intill grannfamiljen med den till synes välmenande Nathan. Stark roman om kraften vi alla har, eller kommer att drabbas av.

Jonas Terning

* * *

Läs mer!

Jens Lapidus: ”När ingen ser mig så bygger jag dyra lyxbilar”

11 mest underhållande sakerna Leif GW Persson har sagt i samma intervju

Spana in Joel Kinnaman i nya trailern för Suicide Squad

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.