21-årig doldis stal showen på första dagen av Way Out West

Iggy Pops mysiga kakadua Biggy Pop, juiceföretagets fiskarmössa-reklamstunt och de nya – fräscha – bajamajorna: här grejerna vi tog med oss från öppningsdagen av Way Out West.

Tom Cehlin Magnusson | & Joakim Almén Foto: Stella Pictures  |  Publicerad 2018-08-10 12:33  |  Lästid: 2 minuter

Den första dagen på Way Out West får ses som den stora rockdagen. Arctic Monkeys delar publikens åsikter, Patti Smith är skränigt värdig och St. Vincent coolast av alla under hela fredagen.

1. ALLA borde följa Iggy Pops kakadua Biggy Pop på Instagram

Efter att ha spelat på festivalen med The Stooges för några år sedan, och för ett par år sedan ha turnerat med Josh Homme är det inte utan att årets upplaga av punkgudfaderns show känns lika slimmad som hans mage sedan hans makrobiotiska diet tog fart någon gång på 60-talet. Men, Iggy Pop är alltid Iggy Pop och levererar en elak version av T.V Eye.

Men, under de nya låtarna kan det inte hjälpas att tankarna börjar vandra till Instagrams kanske mysigaste konto, där Stooges-sångaren lägger upp filmer där han tillsammans med sin kakadua Biggy Pop lyssnar på musik och umgås. Ett tips för den vars WOW-bakfylla är kantat av låga serotonin-nivåer.

2. Juiceföretag står för årets – hittills – bästa reklam-stunt

Årets hittills bästa reklam-stunt är ännu inte utsett, men Shoreline-stenen fick under första dagen stenhård konkurrens från ett juiceföretag som delade ut fiskarmössor. Den krok som hängt i fiskarmössans kind har ännu inte lyckats döda modefenomenet ännu alltså – och det postmoderna Vetements-modet där man ironiskt bär ett slumpmässigt valt företag på bröstet verkar ha muterats till att, ja, bara bära ett slumpmässigt valt företag på bröstet. Upp till bevis för alla som har tryckt regnponchos då stormvarning och regn är utlovat under fredagen.

Jorja Smith imponerade på Way Out West.

3. Underbarnet Jorja Smith är karismaunderbarnet Jorja Smith

Det var inte bara Café som hade siktet inställt på Jorja Smiths spelning i Linné-tältet, några minuter innan konserten började var det till och med svårt att ta sig in. Imponerande för en så ung artist!

Spelningen då? Det är uppenbart att hon redan är halvvägs till världsdominans, även om hitkatalogen ännu inte matchar hennes enorma talang och karisma. Ett visst varningens finger bör höjas för tendensen att förlora sig i duktig retro-soul, snarare än det framåtblickande hon gör ännu bättre.

4. De nya bajamajorna: fyra plus

Festivalens bajamajor har fått sig ett ordentligt lyft. Borta är de ljusgrå små vardagsrummen där festivalbesökare behövde trängas, skruva på sig och ducka för att kunna uträtta behov. De nya portabla toaletterna är stålgrå – stramt stålgrå – och är den första festivaldagen en starkt positiv överraskning: fyra stabila plus.

Missa inte! 10 mindre spelningar du inte vill missa på Way Out West

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-08-13 15:54