Hoppa till innehåll

10 mindre spelningar du inte vill missa på Way Out West

Joakim Almén

Way Out West är inte bara headlines som Arcade Fire, Kendrick Lamar och M.I.A. Cafés Joakim Almén och Tom Cehlin Magnusson listar 10 spelningar med stark ”jag var där”-potential.

Way Out West är inte bara den fashionabla besökarskaran, det ständiga gisslet med att ta sig in på Stay Out West eller festivalens idoga strävan efter att vara i nymodig framkant. En festival står ändå och faller med sin line-up och i år bjuder Sveriges kreddigaste festival, i vanlig Way Out West-ordning, på en extremt gedigen bredd – även utanför de lika gedigna huvudakterna.

Cafés Tom Cehlin Magnusson och Joakim Almén väljer 10 spelningar – utanför headline-akterna – med mastig ”jag var där”-potential.

TORSDAG

Tom väljer: Jorja Smith

Oddsen på att 20-åriga Jorja Smith är världens nästa storstjärna är inte ens spelbara. Hennes debutalbum är redan hyllat av en enad kritikerkår, hon gästade förra året Drakes More life på två spår, hon har samarbetat med Kendrick Lamar och Stormzy – och Pitchfork menar att hennes röst har kraften att läka världen. Jorja Smith är bara 20 år, men gör tidlös soul med talang och melodikänsla stor nog för att lämna både jämförelser med Lauryn Hill och Amy Winehouse långt bakom sig.

Lyssna på: On My Mind

Var? Slottsskogen, Linné

När? 17.15

Tom väljer: Ozzy

Årets svenska låt är utan någon som helst tvekan Kärt barn från Cherries senaste album Araweelo. Cherries luftiga stämma på det mäktiga öppningsspåret är lika obegripligt skör och mäktig som vanligt – men den som stjäl showen är Ozzy. Ingen svensk rappare har samma leverans, samma unika röst. På Kärt barn och på sin egen debutskiva Ett öga rött är han självlysande: en vibrerande energi som får luften omkring sig att stå stilla.

Lyssna på: Panter

Var? Banapiren, Panama

När? 01.45

FREDAG

Joakim väljer: Courtney Marie Andrews

Underbarnet från Phoenix inledde sin musikaliska karriär som turnékeyboardist och backup-sångare till det amerikanska poppunkbandet Jimmy Eat World. Fin trivia, med tanke på att hennes egna singer/songwriter-musik tar mer inspiration av folk och country, snarare än poppunkig indierock. Det lär bli en välinvesterad, finstämd, dagstimme med Courtney Marie Andrews i Slottsskogen.

Lyssna på: Honest Life

Var? Slottsskogen, Linné

När? 12.50

Joakim väljer: King Gizzard & The Lizard Wizard

Fokus: röj. Låt dig inte provoceras av att det australiensiska bandet, med sin unika take på psykedelisk rock, släppte fem album förra året (de slår till och med psych- och garagerockens hårdast arbetande man, Ty Segall). Melbourne-bandet var överjävligt bra under sitt senaste Sverige-besök på Debaser Strand och Pustervik för drygt två år sen. Med mer än fem nya album i ryggen lär de näppeligen blivit sämre.

Lyssna på: Head On/Pill

Var? Slottsskogen, Linné

När? 14.40

Tom väljer: J Hus

Om det är någon spelning som du kommer kunna skryta om i efterhand att du såg så är det denna. J Hus debutalbum Common sense från förra året har hyllats världen över – och hans lekfullt melodiska gryta av grime, afrobeats, r’n’b och garage har med senaste dunderhiten Dark vader fortsatt att stormkoka framåt. J Hus personifierar Londons musikaliska då, nu och framtid – se honom innan han tar över världen.

Lyssna på: Dark Vader

Var? Slottsskogen, Linné

När? 17.50

Joakim väljer: HOLY

När Hannes Ferms HOLY släppte sin andra fullängdare All These Worlds Are Yours i början av året hörde man redan vid första genomlyssningen att det här är en platta för årsbästalistor. De flesta svenska band som försöker sig på psykedelisk rock med popiga undertoner och fuzzade gitarrer (de är trots allt en del) kommer inte i närheten av Hannes Ferms expansivt internationella sound. Med sitt HOLY är han den närmaste en fusion av Tame Impala och Beatles vi har – lyssna bara på Heard Her så fattar ni. Passa på att se honom innan han försvinner iväg till världens större festivalscener.

Lyssna på: Heard Her

Var? Folkteatern, Foajén

När? 01.45

LÖRDAG

Tom väljer: Moodymann

Oavsett om du gillar Peggy Gous svårt hippa house, Mura Masas urbrittiska världsmusik, Daniel Averys drömskt blundande techno eller Fever Rays aktivist-elektronica så kommer den dansglade att få sitt lystmäte på årets festival. Men, tyngst av alla dansbokningar är kanske ändå Moodymann, den mytomspunne house- och technolegendaren från Detroit. Den kompromisslöse producenten och dj:n har sedan 90-talet gjort ursinnigt dansvänlig musik som ritar om hemstadens musikaliska karta: där Juan Atkins och Carl Craigs techno är lika viktig som Motowns soulstråkar och MC5:s politiska larmande. Moodymanns spelning kommer vara en uppvisning i vad housemusik kan vara: dansbar gospel lika spirituell som extatisk.

Lyssna på: The Thief That Sold My Sad Days [Ya Blessin Me]

Var? Slottsskogen, Dungen

När? 15.00

Tom väljer: Yaeji

Way Out West är lika känd för sina fingertoppskänsliga bokningar som för sin coola publik. Men, oavsett vem som är mittpunkten på vip-området råder det inget som helst tvivel om att coolast på hela festivalen, ja, det är Yaeji. Viskande rör hon sig sömlöst mellan sång och rap, mellan engelska och koreanska, mellan house och hiphop. Yaejis musik låter som framtiden såg ut i Blade runner: mörk, regntung och glittrande i neonljus.

Lyssna på: Noonside

Var? Slottsskogen, Dungen

När? 17.00

Joakim väljer: Hurula

Hurula är inte längre en akt för den lilla svenska poppunk-scenen. Hurula har penetrerat bredare lager än så, speciellt efter att ha lyst klart starkast av alla artister i Ebbots Ark på SVT i höstas. Och alla som har varit på en Hurula-spelning vet att energi finns, att bandet låter kriminellt tajt och att en spelning aldrig behöver innehålla ett längre mellansnack än ”tack som fan!”. Efter att ha sett Robert Hurula live ett dussin gånger är det fortfarande den spelningen jag personligen ser allra mest fram emot på Way Out West. Det säger ändå någonting om hur monstruös Hurulas livekvalitet faktiskt är.

Lyssna på: Varje ensam natt

Var? Bananpiren, Magasin 105

När? 00.45

Joakim väljer: Dream Wife

London-bandet Dream Wife blev hajpade och rättmätigt hyllade för sitt debutalbum i början av året. Furiösa live och med en isländsk sångerska (Rakel Mjöll) med en scennärvaro som bör göra Courtney Love avundsjuk. Förvaltar Kathleen Hannas riot grrrl-arv, med skillnaden att de har bättre låtar än vad Bikini Kill någonsin hade. De som var på bandets intima spelning på Obaren i Stockholm tidigare i år vet vad bandet går för.

Lyssna påKids

Var? Banapiren, Honduras

När? 01.30

Mer om Göteborg och Way Out West!

Få privat visning med kompisarna – allt om filmerna och dokumentärerna på WOW

Så klarar du Way Out West-helgen i Göteborg – 5 tips som underlättar

Way Out West-tips: Den bästa maten bortom Slottsskogen

14 av Göteborgs bästa uteserveringar och takterrasser

Ta en paus från festivalen – här är de 3 bästa herrmodebutikerna i Göteborg

10 tips – så packar du smartast inför semesterresan

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.