Hoppa till innehåll

30 år med Mario Kart – lika många bilder från spelvärldens heliga graal

Mario Kart 64
Joakim Almén

”Pax att vara Yoshi!” Café sätter på sig nostalgibrillorna och hyllar världens kanske roligaste multiplayer-spel genom tiderna.

27 augusti 2022 markerade 30-årsjubileumet för en av världens populäraste tv-spelserier, Mario Kart. För 30 år sedan släpptes det första spelet till SNES, eller kort och gott Super Nintendo i Japan. Utvecklingen av spelet, som först var tilltänkt att vara ett formel 1-liknande spel försatt på banor med känslan av skrikande däck på en nöjespark, leddes av Nintendo-geniet Shigeru Miyamoto och när spelet släpptes stod det snabbt klart att det skulle bli en succé.

Super Mario Kart innebar, precis som många av Miyamotos andra Nintendo-spel, en underbar färgbomb och lätt psykedelisk upplevelse. I Super Mario Kart rejsade Nintendos maskot nummer ett, Super Mario, tillsammans med sina polare runt på gokarts i 3D-världar som förde tankarna Beatles Sgt. Pepper.

De iögonfallande banorna och racingdynamiken i all ära – det stora snilledraget var inkorporerandet av ett flerspelarläge, där du kunde spela mot din partner eller förälder i soffan.

Just flerspelarläget har kommit att definiera spelserien och det var med uppföljaren Mario Kart 64 till Nintendo 64 som det slog igenom på bred front. Tack vare att du nu kunde spela fyra personer samtidigt blev Mario Kart förfestens självklara partajspel. Trots att det var 26 år sedan spelet kom har Mario Kart 64 fortfarande statusen som det självklara humörshöjande partyspelet.

Sedan dess har det kommit ett nytt Mario Kart för varje ny Nintendo-konsol, såväl bärbar som stationär. Spelserien har totalt sålt hisnande 170 miljoner exemplar och ständigt legat i topp bland de fem mest sålda spelen till varje Nintendo-konsol. Bäst av alla har det senaste spelet Mario Kart 8 Deluxe till Nintendo Switch sålt med drygt 47 miljoner exemplar.

Nog snackat. Förbered dig för en nostalgichock när Café hyllar Mario Kart-seriens 30-årsjubileum genom att blicka tillbaka på 30 bilder från samtliga Mario Kart-spel. För att enklare kunna följa den grafiska utvecklingen finns en bild från den klassiska Mario Kart-banan Rainbow Road med från varje spel.

Titta, minns och njut.

Super Mario Kart (1992)

Plattform: Super Nintendo

Mario Kart 64 (1996)

Plattform: Nintendo 64

Mario Kart: Super Circuit (2001)

Plattform: GameBoy Advance

Mario Kart: Double Dash!! (2003)

Plattform: GameCube

Mario Kart DS (2005)

Plattform: Nintendo DS

Mario Kart Wii (2008)

Plattform: Nintendo Wii

Mario Kart 7 (2011)

Plattform: Nintendo 3DS

Mario Kart 8 (2014)

Plattform: Nintendo Wii U

Mario Kart 8 Deluxe (2017)

Plattform: Nintendo Switch

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.