Hoppa till innehåll

Texas roadtrip dag 9 och 10

Vi  har som sagt spenderat ett par underliga dar i Terlingua Ghost Town som är en gammal övergiven gruvstad mitt i Chihuhuaöknen. Staden ligger precis vid nationalparken Big Bend i Texas och har därför de senaste åren börjat leva upp som äventyrsdestination. I de gamla ruinerna har ett par enkla men snygga hotell byggts upp, restauranger … Continued

Vi  har som sagt spenderat ett par underliga dar i Terlingua Ghost Town som är en gammal övergiven gruvstad mitt i Chihuhuaöknen. Staden ligger precis vid nationalparken Big Bend i Texas och har därför de senaste åren börjat leva upp som äventyrsdestination. I de gamla ruinerna har ett par enkla men snygga hotell byggts upp, restauranger har öppnats och kort sagt är det en av de absolut märkligaste, och vackraste, platser jag varit på. Som en ökenversion av Svalbard eller nåt. Och som på alla avlägsna friluftsdestinationer var här fullt av intressanta människor: bergsklättrare, cowboys, hikare, RV-pensionärer, konstnärer, off-griddare och en hel del allmänt udda existenser. Eftersom det bara fanns ett ställe som serverade (fantastiskt bra) frukostar – Espresso y poco mas – så samlades alla dessa kufar där och spenderade förmiddagen med att byta rövarhistorier.

Ungefär vid lunchtid började det istället fyllas upp med människor utanför Terlingua trading company. Man gick bara in i affären, köpte ett sexpack och satte sig sedan på porchen där, som det står på hemsidan, ”some people talk. Some listen. Some play the guitar and sing. Then – little by little – it gets dark. Admittedly that may not sound all that exciting, but folks come from all over, time and time again.” Efter en stund på porchen rörde sig människorna sedan till Starlight lounge för chili, öl och livemusik. Terlingua kanske är den mest avlägsna platsen i USA, men också en av de mest civiliserade.

Men vi hade naturligtvis inte tid att bara lata oss. Saker skulle kollas på, resplaner skulle prickas av, så vi tog en runda inne i Big Bend. Det var mycket vackert.

Dag tio var en ren transportdag. Vi tog oss från västra Texas tillbaka till de mer centrala delarna. Det enda som jag kan tipsa om är Texas lokala variant av Ben & Jerrys, Blue Bell Ice Cream, som de är oerhört stolta över. Och med all rätt! Den är supergod med roliga smaker och naturliga ingredienser och för att kompensera att vi suttit i bilen hela dagen käkade vi upp en bytta. Dixie, däremot, valde en helt syntetisk barnglass. Vad fan stoppar dom i dem egentligen?

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.