Hoppa till innehåll

4 elcyklar du verkligen inte behöver skämmas för

Markus Thunberg

För lat för att trampa själv men vill ändå rulla runt med vind i håret? Café tipsar om fyra riktigt fina elcyklar för nyblivna pappor, äverntyrscyklister, budgetpersoner – och folk med 143 000 kronor liggandes.

Cafés art director Tobias Ivarsson, 37, har precis köpt en elcykel. Elcykel?! kanske någon tänker. Det är alltså en cykel som med motorkraft hjälper till lite extra när benen inte bär – årets julklapp 2017. De flesta modeller har ett avtagbart batteri som du laddar hemma och sedan sätter på cykeln. Tobias är (bland mycket annat) en fullt frisk mountainbike-åkare – så valet av en eldriven hoj har av somliga setts som ett tecken på medelålderskris. Eller?

– Näe, inte riktigt. Men man gillar ju prylar.

Varför köpte du en elcykel?

– Har funderat på det här med lastcykel ett tag. Bra att ha då jag inte har någon bil – de är dessutom lite miljövänligare på storhandlingen än en bil. Att jag blev pappa för 6 veckor sedan och kommer lämna och hämta på förskolan om lite mer än ett år fick mig att få tummen ur.

Vad blev det för någon?

– Först var jag inne på en flakmoppe-modell: två hjul fram och ett bak. Sen insåg jag att den inte går in i cykelförrådet. Så då blev det en två hjuls-modell som är lite smalare. Tänker att det är bra att man kan förvara den inomhus, mindre risk att den blir stulen då. Sen är det bra för elmotorn att stå inne på vinterhalvåret.

Hur har du tänkt använda den?

– Jag tänker använda den när jag pendlar till och från jobbet. Samt när jag trampar iväg till Ica för att fylla på blöjförrådet.

Har du något tips till andra som går i elcykeltankar?

– Börja med att fundera på vad du har för behov. Ska du ha den som alternativ till bil? Ska du bara ha den till och från jobbet och så vidare? Kolla runt lite vad det finns för modeller som passar dina behov. Läs även recensioner på de olika modellerna som finns. Jag ramlade in på Facebookgruppen Cykla med lastlåda.

Det här med den utlovade premien, hur funkar det?

– Jag har ju inte skickat in mina papper än, så har inte helt hundra koll. Men man skickar in sin ansökan till Naturvårdsverket via deras e-tjänst. Sedan får man tillbaka 25 procent av summan, upp till 10 000 kronor.

Det här med att vissa säger att det är lite … ”töntigt” med eldriven hoj?

– Äsch! Smidigt säger jag. Jag slipper dessutom vara svettig som en gris när jag kommer till jobbet men har ändå fått vara ute i friska luften. Sen kompenserar jag med att jag har en Canyon Spectral endurohoj utan elmotor som jag trampar runt med i skogarna runt Nacka, Hellas och Bagarmossen för att vara lite coolare.

Du har såklart sonderat terrängen inför köpet. Vilka modeller valde du mellan?

– Först kikade jag runt lite bland olika former av elcyklar. Jag landade i att jag ändå ville ha en lastcykel. I första hand valde jag mellan Babboe Big E och Babboe City E. Det slutade med en Babboe Mini E för smidighetens skull.

4 andra tips på elcyklar från Tobias

El-lastcykeln för familjepappan

Babboe City E, 25 000 kronor

Perfekt som ett miljövänligt komplement till bilen. Langa upp barnen på flaket och kör dem till dagis/träning eller åk till mataffären och storhandla för nästa vecka. Dumpa alla matkassar på flaket och trampa hem. En laddning räcker till 4-6 mil. Läs mer här.

Budget-cykeln för citycyklisten

Stålhästen Prima, 13 000 kronor

Enkel elcykel med klassisk look. En bra knuff i ryggen när du pendlar till och från jobbet och inte vill komma fram svettig som en gris. Med en maxfart på 25 km/h och upp till 7 mil på en laddning. Läs mer här.

Offroadcykeln för den äventyrlige

Scott E-Genius 710, 63 000 kronor

En fulldämpad cykel för dig som gillar att cykla utanför asfaltens trygga underlag. Allt du älskar med en vanlig MTB, fast med en extra kick. Perfekt för dig som gillar att utforska berg och skogar, men vill ta dig fram snabbare och komma längre än till fots. En laddning räcker till 6-10 mil. Läs mer här.

BONUS! Crossvarianten

Ride Cake Kalk, 143 000 kronor

Grundaren av hjälm- och skyddtillverkaren POC har släppt en eldriven cross. Eller som man själva beskriver den – en motoriserad downhill-cykel. Motorn är på 15 kW (motsvarande 16 hästar). Toppfarten ska ligga på 80 km/h och räckvidden på en laddning anges till åtta mil. Läs mer här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.