4 perfekta Gin & Tonic under 10 kronor

Omslaget till boken gin & tonic tlll tusen och ett par flaskor gin och ett par flaskor tonic

Hans-Olov Öberg följer upp ”Världens bästa ginbok” med vidare utforskningar i vad en G&T är och kan vara i nya boken ”Gin & Tonic till tusen”. Nedan följer recept ur kapitlet ”Utmaningen: en perfekt Gin & Tonic under tian!”

Robin Åberg | Foto: Hans-Olov Öberg  |  Publicerad 2021-09-17 15:20  |  Lästid: 3 minuter

Gin & Tonic har kommit långt och är inte bara gin, tonic och citron längre. I sin förra bok Jakten på en perfekt Gin & Tonic (som av Gourmand Awards utsågs till Världens bästa ginbok 2019) utforskade Hans-Olov Öberg nya G&T-marker och denna resa fortsätter i nya boken Gin & Tonic till tusen.

Över sisådär 150 sidor diskuterar Öberg livets stora frågor som Hur stark är egenligen en G&T?, I vilka glas får en G&T serveras? och Hur Stor är egentligen en G&T? Såklart levereras även ett helt gäng varianter med namn som spänner från Falupolitan till Puttin’ on the spritz.

Hans-Olov Öberg och skapelsen Puttin’ on the Spritz. Foto: Selina Öberg/Hans-Olov Öberg

Sen kan ju en G&T för all del bara vara enkel och fortfarande vara väldigt god. I en del av boken visar Öberg även att en bra G&T kan vara riktigt jäkla billig också och tar sig an utmaningen att, för att parafrasera kokböckerna, mixa perfekta Gin & Tonics för mindre än 10 kronor.

Det största hindret är såklart ginen där centiliterpriset på systembolaget, enligt Öberg, börjar på tre kronor vilket gör att en fyra landar på 12 kronor. Lösningen blev att importera billig gin från bland annat Spanien men recepten nedan kan lika gärna inspirera till att förfina vilken billig gin som helst.

All-in

”I serien »Gin & Tonic under tian« – en utmaning värd namnet, det försäkrar vi – kommer här del ett. Larios Gin är inte den sämsta av budgetginen, men när man låter (en del) av flaskan dra med rosmarin och mintblad i något dygn före servering får man en gin som (serverad direkt ur frysen för att undvika vissa lättflyktiga ångor som inte uppskattas av alla) är riktigt aptitligt. Tillsammans med en kylskåpskall Schweppes blir den en fin törstsläckare.”

Ingredienser:
5 cl Larios Gin
25 cl Schweppes PET-tonic
färsk rosmarin och mintblad som dekoration.

Pris per drink: ca nio kronor. I detta fall kan det vara relevant att påpeka att finare limited edition-gin kostar över tio kronor per centiliter, vilket gör att kostnaden för en GT på en sådan gin, med en mer anspråksfull tonic och färsk garnityr, blir närmare 100 kronor.

8-Ball

”Ännu en GT under tian! Seca är kanske den gin, av de vi testat, som har minst karaktär av någonting annat än just alkohol. Därför vågar vi gå fram litet mer hårdfört med smakerna och låter den ta smak av hallon ur Icas basicsortiment i två dygn före servering. Tillsammans med Lidls eget »tonic«-märke blir drinken söt och väl värd att servera även på litet mer pretentiösa barer.”

Ingredienser:
5 cl Seca Gin
25 cl Lidl-tonic
frusna hallon från Ica Basic

Pris per drink: åtta kronor.

F1

”Den tredje budget-GT:n skäms inte för sig. Inspirerade av Ronnie Peterssons framgångsrika F1-karriär på 70-talet trampar vi plattan i mattan och använder oss av hackad chili som fått dra i ett dygn i den gin vi tänker servera. Det går inte åt särdeles mycket chili för att skapa en finfin effekt och den lirar fantastiskt väl med den lätta tonen av lakrits som vilar över ginen.”

Ingredienser:
5 cl St. Paul London Dry Gin
30 cl Schweppes
hackad chili.

Pris per drink: nio kronor och 50 öre.

Bullseye

”Vår fjärde och sista budget-GT kombinerar Palmbridges gin med Lidls egen tonic och körsbär (samt en stjärnfrukt för garnityr).”

Ingredienser:
4 cl Palmbridge
20 cl Lidl-tonic
garnera med fem körsbär och en skiva stjärnfrukt.

Pris per drink: nio kronor och 50 öre.

Gin & Tonic till tusen släpps 13 oktober via LB Förlag.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-09-17 15:36