”4 svenniga mat- och dryckeskombinationer jag dör för”

Emil Åreng, en pucko, pannkakstallrik, korv med bröd och ett glas mjölk.

Varför är egentligen varmkorv med Pucko en så tidlös, vinnande kombination? Får man verkligen bara äta smörgåstårta när någon har dött? Cafés dryckesredaktör listar sina fyra favoritkombinationer bland svenska mat- och dryckesklassiker.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng | Foto: Getty Images/Kollage  |  Publicerad 2024-03-14 15:11  |  Lästid: 3 minuter

Det finns hur många smakkombinationer som helst i Sverige – den ena mer bisarr än den andra och alla har sina egna specialare med tanke på att vi har olika tycke och smak.

Här listar jag de mest klassiska kombinationerna i mitt tycke som alla borde pröva, en gång iallafall. Det är väl sånt här Jimmie Åkesson blir riktigt jävla kåt av.

1. Pucko och korv med bröd

Foto: Getty Images

Finns det någon kombination som är mer klassisk än denna? Inte i mitt fall. Nu har svenska folket gått mer åt french hot dog-hållet, men själva grunden är ändå korv med bröd. Sältan, sötman, fetman och syran är de fyra grundsmakerna som alla trivs otroligt bra i käften och jag tror på riktigt att hela världen skulle hålla med om det, om nu alla var svenskar.

Var får jag tag i det här vidundret?

Alla som säljer korv borde ha denna kombination, om inte, spring därifrån!

2. Smörgåstårta och champagne

Foto: Getty Images

Nu har det ju tyvärr blivit som så att smörgåstårta är något vi äter när någon döps eller någon dör. På något sätt har smörgåstårtan blivit rätten som knyter ihop säcken i livet och det är ju något vacker över det.

Kan ju bli en framtida Wes Anderson-rulle som heter Smörgåstårtan där man får följa livet för en gourmand men det lär dröja enligt osäkra källor.

Oavsett så är det en kombination som måste prövas för att den feta härliga sältan slår som en käftsmäll mot den krispiga champagnen. En kombination att dö för, helt enkelt.

Var finns denna kombination?

Dop och begravningar dagligen i hela Sverige, fråga först om du får komma så det inte blir dålig stämning, om den nu kunde bli sämre. Facit Bar i Umeå har det alltid på lördagar, tipsa redaktionen om fler ställen.

3. Pannkakor och mjölk

Foto: Getty Images

Varenda unge är uppväxt på det här och de absolut främsta sättet att lura ungar att få i sig det dagliga mjölkintaget.

De frasiga pannkakorna tillsammans med valfri sylt gör att mjölken blir någon slags milkshake-variant om man väljer att inte tugga ur helt. Hur gör ni som är precis som mig och inte uppskattar mjölk i eget majestät? Mular ni in käften fylld med pannkaka, sylt och precis när hela gojset ska sväljas så lyckas man få in några centiliter mjölk.

Hur gör jag?

Är du över 18 så borde du klara av det här, om inte så finns det matlagningskurser runt om i hela landet och framförallt 30 000 sidor på intranätet som har en hela jävla drös med exakt samma recept.

4. Ärtsoppa och punsch

Foto: Getty Images

August Strindberg benämnde ärtsoppa som ”gudamat” och vi som dricker lite för mycket alkohol kan nog ändå säga att punschen är en ”gudadryck”.

På torsdagar är detta något som varit lika självklart som gudstjänsten på söndagar, men i och med att det är nya tider så har de försvunnit bort mer och mer. Dock är det en förjävla trevlig kombination och framförallt tradition.

Punschen passar väldigt bra till ärtsoppa, ska sägas, och anledningen till att man värmde upp den var för att den passar till och med ännu bättre (fast jag tycker det är lika gott kallt) – men den största grejen var att man inte skulle fisa en hel dag. Testa om det funkar.

Var får man tag på detta?

Gå in på valfri skola en torsdag och upplev skolans underbara dagar. Har du ett ungdomligt yttre kanske du kommer undan med det och lärarna tror det är ”Mats i 9C”.

Punschen har du med själv och jag föredrar Grönstedts Punsch eller Tegner & Son.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-03-14 15:13