Hoppa till innehåll

Svennigaste maten korad – de här rätterna lagar svenskarna helst

En tallrik med pasta och en bärda med tacos

Spaghetti och köttfärssås är fortfarande vardagsfavoriten och vegetariskt ätande minskar enligt Matrapporten 2021.

Matrapporten undersöker varje år svenskarnas matvanor och vilka rätter de helst lagar både till vardag och fest. I årets rapport sticker pasta ut med topplaceringar i samtliga kategorier men den heliga helg-tacos:en rår den ännu inte på.

Nedan hittar du svenskarnas favoritkäk på helgen, till vardags och när det är dags för vegetariskt. Deltagarna i studien fick svara på vilken rätt de helst lagar i vardera kategori och hur många procent av deltagarna som valde en specifik rätt hittar du till höger om rättens namn.

Svenskarnas helgfavoriter

Foto: Getty

Svenskarnas helgfavoriter utgörs till stor del av sånt du hittar på din lokala pizzeria, tacos och grillat. Att hamburgare, som är så gott, inte placerar sig högre än en åttondeplats får väl ses som en liten skräll. Biff med tillbehör – det måste väl vara kött och bea?

 1. Tacos – 9,3%
 2. Pizza – 9,1%
 3. Biff med tillbehör – 8,7%
 4. Kyckling – 7,4%
 5. Fisk med tillbehör – 5,9%
 6. Pasta – 4,9%
 7. Grillat – 4,9%
 8. Hamburgare – 4,3 %
 9. Lax – 3,2%
 10. Fläskfilé – 2,5%

Svenskarnas vardagsfavoriter

När det gäller vardagsrätter är det ingen överraskning att Spaghetti och köttfärssås ligger i topp, det är ju både sjukt gott och enkelt. Det är också en rätt som kan förfinas i oändlighet och alla lagar sin köttfärssås på sitt eget vis. Köttbullar som väl kan anses vara det närmaste vi kommer en nationalrätt (det finns ju på IKEA) tappar någon placering jämfört med förra året och återfinns först på en sjundeplats.

 1. Spaghetti och köttfärssås – 9,5%
 2. Kyckling med tillbehör – 9,1%
 3. Pastarätter – 8,9%
 4. Fisk – 7,2%
 5. Korvstroganoff – 4,5%
 6. Lax – 3,7%
 7. Köttbullar med tillbehör – 3,5%
 8. Korv med tillbehör – 3,2%
 9. Soppor – 3,1%
 10. Sallad – 2,1%
Joel Åhlin med sin hemmalagade Pasta Bolognese
Michelinkocken Joel Åhlins lyxiga köttfärssås hittar du här.

Svenskarnas vegofavoriter

Utvecklingen av vegetariskt ätande backar för första gången någonsin i matrapportens tioåriga historia. Andelen som äter vegetariskt en gång i veckan backar från 59 procent till 58 procent och bara 20 procent av svenskarna uppger att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt- och griskött. 8 procent av alla 15-24 åringar är idag vegetarianer och är man över 45 år så är motsvarande siffra 1 procent – oväntat? Inte då.

I topp över svenskarnas vegofavoriter hittar vi pasta med sås och det kan väl inte betyda något annat än pasta-pesto, även kallad världens slappaste rätt. Det här är svenskarnas vegofavoriter:

 1. Pasta med sås – 9,6%
 2. Grönsakssoppa 8,8%
 3. Sallad – 8,1%
 4. Vegetariska biffar – 4,7%
 5. Lasagne – 3,8%
 6. Linsgryta – 3,8%
 7. Pannkakor – 3,6%
 8. Tacos – 3,4%
 9. Halloumi – 3,4%
 10. Falafel – 3,3%

WASHINGTON, DC- APRIL 29, 2015: Fava Bean and Spinach Pilaf With Fried Halloumi photographed in Washington, DC (Photo by Deb Lindsey For The Washington Post via Getty Images).

Matrapporten är en årlig undersökning från matkommunikationsbyrån Food & Friends där 1 000 svenskar i åldrarna 15-74 får svara på frågor om deras matvanor. Hela rapporten går att läsa här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.