Recepten på 5 av de absolut godaste Gin & Tonic som gjorts

Café tittar tillbaka på tävlingen ”Sveriges bästa Gin & Tonic” och hittar fem recept du kan kopiera rakt av. Varsågod!

Ni kan historien: Gin uppfanns på 1600-talet i Holland och användes främst som medicin mot njursten och gikt. 200 år senare började brittisk-indiska armén blanda in gin och socker i den bittra kinin-tonic som användes som medicin mot malaria. Snabbspolning ytterligare 200 år och vi hamnar mitt i tävlingen ”Sveriges bästa GT”. Vi tog en titt tillbaka och plockade ut fem favorit-vinnare från de senaste åren och recepten, ja de kommer här.
Aron Larsson Firouzbakhshs GT ”Pink on Pink”
Ingredienser:
5 ml picklad rabarberlag
50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper
Picklad rabarber
Fläderspray
Så gör du:
Gör en klassisk 1-2-3 lag. Koka upp ättika, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig. Häll lagen över din rabarber. Låt kallna. Fyll glaset med is och häll över gin och fyll glaset med rabarberlag, Schweppes tonicmixer. Garnera med rabarber och spraya med fläder.
Örjan Westerlunds GT ”Last night in Sweden”
Ingredienser:
Grovt krossad is
5 cl Hernö Gin
2 cl mango & passionsfruktpuré
Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl A Ship full of IPA
1 kvist rosmarin
1 kvist citronmeliss
Så gör du:
Ta lika delar av mango, passionsfrukt, flädersaft, limejuice och mixa till en slät puré. Ta rikligt med grovt krossad is. Fyll på med gin, mango & passionsfruktspuré och häll i Schweppes Mixers Tonic & Hibiscus. Toppa med IPA och garnera med rosmarin och citronmeliss.
Johan Skofteröds GT ”Under äppelträdet”
Ingredienser:
Schweppes Premium Mixers Rosépeppar
5 cl gin
7-8 blad harsyra
3 droppar äppelextrakt
3 tunna äppelskivor
Så gör du:
Krama harsyra försiktigt i ena handflatan, smäll till den med andra handen. Lägg harsyran i botten på ett iskallt glas. Häll i gin och tre droppar äppelextrakt och lägg i två isbitar. Håll för glaset med en servett och rör skeden upp och ned i botten så att isbitarna slår mot harsyran. Fyll upp med Schweppes Rosépeppar. Skiva tre äppelskivor tunt och lägg i glaset. Dra den tredje äppelskivan runt glaskanten.
Christoffer Eks GT ”Afternoon GTea”
Ingredienser:
5 cl Whitley Neil Gin Earl Grey-te
20 cl Schweppes Premium Mixer Twist of Lime
Marmelad på ingefära och apelsin
Torkad apelsin
Medelstora, klara isbitar
Så gör du:
Infusera ginen med te med en gräddsifon. Blanda gin, tonic och marmelad. Häll det över is och garnera med torkad apelsin.
Mihail Mihaylovs GT ”Electric GT”
Ingredienser:
Apelsinskal
Isbitar
5 cl Stockholms Bränneri dry gin
12 cl Schweppes Premium Mixer Pink Pepper
1 skiva blodgrapefrukt (förgrillad)
1 kvist rosmarin
1 sichuanblomma
Så gör du:
Skruva apelsinskalet över glaset innan du fyller det med is. Häll i gin. Toppa med tonic. Garnera med förgrillad grapefruktskiva, rosmarin och en sichuanblomma på tandpetare. Blomman äts innan drinken för bästa upplevelse.
Bonus! Gin & Tonic-sorbet
Ingredienser:
1 300 g gurka
4 dl socker
4 dl vatten
1,45 dl citronsaft
14 cl Hendrick’s Gin
Så här gör du:
Skala gurkan och mixa den till en puré. Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna. Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén. Tillsätt Hendrick’s gin. Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn). Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.