Hoppa till innehåll

Emil Åreng: Barbeställningarna som går till historien

Eftersom jag jobbat i restaurang i väldigt många år så har det ju blivit några beställningar som kan anses vara i de lägre regionerna av intelligens men ändå så pass att man inte blivit irriterad utan mer förvånad och hänförd. De flesta nedanför är från mitt egna minne men vissa är också kollegor som råkat ut för för både det ena och de andra.

WHITE RUSSIAN

En gäst kommer fram lätt vinglande runt 01.30 en bättre lördagskväll för att troligtvis göra sin sista beställning den här helgen (förhoppningsvis). 

Gäst:
”Jag skulle vilja ha en White Russian, fast utan Vodka.”

Jag:
”Så bara kaffelikör och mjölk?”

Gäst:
”Nej, alltså inte sån där kaffelikör heller.”

Jag:
”Så du vill ha ett glas mjölk?”

Gäst:
”Ja, just de fan, så hette det, ett glas mjölk, tack.”

Personen i fråga blev bjuden på mjölk och beställningen har blivit legendarisk i den nordliga delarna av landet.

Foto: Getty Images

GIN OCH TONIC

En legendarisk bartender berättade för mig för några år sedan om en sån där gäst som kunde lite för mycket för sitt eget bästa. 

Gäst:
”Jag vill ha en GT, gurka, svartpeppar, du fattar, men inget sån där bögigt glas utan ett vanligt dricksglas.”

Bartender:
”Funkar det här glaset? ” *visar upp ett vanligt highball-glas.*

Gäst:
”Nej, fy fan, inget sånt glas.

Bartender:
”Ett sånt här glas då?” *visar upp ett vinglas*

Gäst:
”Nej, det där är bögigt, skit i glas.”

Bartender:
”Skita i glaset?”

Gäst:
”Skit i det, gin, tonic, gurka, svartpeppar och is.”

Bartendern slänger upp is på bardisken, svartpeppar, gurka, häller gin och tonic över isen och lägger dit ett sugrör.

Bartender:
”Så då, en GT utan glas.”

Gästen inser misstaget, lyckas suga i sig en ansenlig mängd från bardisken, betalar och går.

Det som inte förtäljer historien är om han någonsin kom tillbaka, men de tror vi inte.

STARKBAILEY’S”

En god vän berättade om en gäst som brukade dricka ”Starkbailey’s” varje gång han gick ut på krogen. Ska ni testa det här hemma så blanda helt enkelt 8 cl Jägermeister och 2 cl vispgrädde. Hur personen i fråga lyckats fått detta till att det ens skulle smaka Bailey’s är nog en gåta för alla, sen att han lyckas smälla i sig 7-8 stycken per kväll är också det något som går till historieböckerna, om personen lever vet vi inte men som John Daly alltid sagt ”Dricker man bara en och samma grej så blir man aldrig bakis”.

CIGG OCH COLA

För många år sedan innan tidernas begynnelse och när dinosaurierna precis börjat flyga så fick man också röka på krogen (2004). Jag gjorde mitt första år i bar det året och fick vara med om något som fortfarande är bland det roligaste jag varit med om. En gäst kommer fram till en kollega och ber om en rökig whisky med cola. 

Kollegan svarar:
”Vi har inga rökiga whisky’s här i utebaren utan då får ni gå in till den stora baren inne istället om du vill ha det eller så tar du helt enkelt en orökig whisky och fimpar i glaset så får du en lätt rökighet.”

Utan att tveka så svarar gästen:

”Kör på det.”

Min kollega häller upp en whisky och cola, tar upp en cigg, tar några bloss och fimpar i glaset. Gästen dricker upp på 4 klunkar, kollar min kollega rakt i ögonen och säger.

”Jävla geni, jag tar en till.”

Det här är preskriberat nu men drinken spred sig inte överhuvudtaget och vad jag vet så är personen numera lycklig nykterist, även fast han kanske feströker ibland.

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.