5 böcker att läsa istället för ”Omgiven av idioter”

Den mest populära "psykologiboken" de senaste åren har mer gemensamt med astrologi än psykologi. Café tipsar om lättillgängliga böcker som faktiskt handlar om psykologi på riktigt.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-01-22 16:17  |  Lästid: 3 minuter

Omgiven av idioter är en 2010-talets absolut mest omtalade – och framgångsrika – böcker. Den har sålts i över 500 000 exemplar och översatts till 27 språk. Författaren, tillika självproklamerade beteendevetaren, Thomas Erikson kuskar land och rike runt och predikar sitt (i bästa fall) pseudovetenskapliga teoribygge inför hänförda åhöharskaror. Bland de som anlitat Thomas Erikson som föreläsare märks offentliga institutioner som Skatteverket och Regeringskansliet.

Modellen för att kategorisera människor i fyra olika färger som presenteras i boken har vunnit gehör i breda folklager och används av flera stora rekryteringsföretag.

De senaste månaderna har emellertid inneburit en lika robust som oundviklig backlash för Omgiven av idioter. Dammluckan öppnades på allvar efter att magasinet Filter publicerat ett reportage som, milt uttryckt, nyanserar bilden av Thomas Erikson och hans verksamhet. Den allt mer högljudda kritiken av boken består bland annat i att den förvillar läsarna genom att återkommande hävda att den grundar sig på vetenskap när den i själva verkat lutar sig föråldrade teorier som inte alls stöds av moderna psykologiska rön. Fyrfärgsmodellen anses också vara ett på tok för förenklat sätt att se på personlighet. ” I alla färgerna kan jag hitta något som stämmer bra överens med mig själv. Modellen har stora likheter med horoskop, fast är mindre avancerad. Verkligheten är betydligt mer komplicerad än så”, som psykologen Mattias Lundberg säger till DN.

Därmed inte sagt att man inte ska läsa Omgiven av idioter. Den kan ju fungera som underhållande förströelse, på samma sätt som dagens horoskop kan skänka en stunds distraktion från den bistra, karga monotonin som är det mänskliga villkoret. Vill man däremot förkovra sig inom mänskligt beteende på ett lättillgängligt sätt men med betydligt större förankring i riktig vetenskap är detta fem förslag på böcker att läsa istället för Omgiven av idioter.

1. Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman.

Psyologen och Nobelpristagaren i ekonomi, Daniel Kahneman har en grundmurad trovärdighet inom den akademiska världen och är idag professor emeritus vid Princeton University. Trots detta är Tänka, snabbt och långsamt, en underhållande och lättillgänglig bok för alla som är intresserade av mänskligt tänkande som hyllades av en närmast unison presskår när den gavs ut 2011.

2. Varför vi beter oss som vi gör av Robert Sapolsky

Biologiprofessorn vid Stanford University tar här ett grepp på mänskligt beteende utifrån ett biologiskt perspektiv. Bland annat benar han ut människans empatiska och respektive våldsamma sidor, detta genom att bryta ner våra kroppar in i minsta beståndsdel. Dessutom prisades Sapolsky för sin ”quirky hipsterhumor” när boken recenserades i Washington Post– bara en sån sak!

3. Så skapas känslor: Hjärnans hemliga liv av Lisa Feldman Barret.

Psykologiprofessorn Lisa Feldman Barret banbrytande forskning gör gällande att vi har betydligt större möjligheter att påverka vårt eget känsloliv än vad vi tidigare trott.

4. Påverkan – Teori och praktik av Robert B. Cialdini

En bästsäljande klassiker som förklarar de mekanismer som är kopplade till påverkan och övertalning – något vi alla erfar i någon grad i våra vardagliga liv. Skriven av socialpsykologiprofessorn Robert B. Cialdini.

5. Livet måste ha en mening av Viktor Frankl

Sigmund Freuds elev Viktor Frankl överlevde fyra koncentrationsläger. I Livet måste ha en mening utgår han från sina fasansfulla erfarenheter och resonerar kring människans förmåga att överleva kriser och traumatiska levnadsförhållanden.

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar via tjänsten APPRL.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-22 16:17