Skip to content

5 påskgodisar ingen borde behöva få i påskägget

Påskgodis
Robin Åberg & Joakim Almén

Café sonderar fritt i CandyKing och de andra sockerbagarnas oändliga lösgodisutbud och kommer med några konkreta pekpinnar på vad du INTE bör ge dina godissugna barn i påsk.

Vi måste börja med en parentes av guds nåde – namnet CandyKing. CandyKing är alltså gamla Karamellkungen. Cloetta köpte Karamellkungen 2017 och valde då att byta namn på den klassiska lösgodisleverantören till CandyKing. Namnbytet beror säkert på storbolagspolitik, men det ÄR ett ettplus-namn, medan Karamellkungen var fem rungande på samma betygsskala. Det känns ändå viktigt att påtala.

Men ja, var var vi? Usla påskgodisar, just det.

Rutinerade påskäggsjägare vet att det finns en tydlig hierarki i påskägget, vissa godisar möter sin undergång mellan gomseglet och tungan blixtsnabbt medan andra kan ligga kvar och skramlar i påskägget hela vägen fram till pingst. Det finns helt enkelt en anledning till varför vissa påskgodisar är just påskgodisar – utan deras påsk-image är de ingenting!

Efter att ha sockerchockat oss igenom årets utbud kommer här de godisar vi hoppas att ingen ska behöva tvinga i sig i påsk.

5 påskgodisar ingen borde behöva få i påskägget:

1. Chokladägg

Foto; Getty

Vissa verkar ha missförstått konceptet med påskägg helt. Att det skulle handla om färgestetik och att det är toppen om godisarna rymmer varje nummer på HEX-kodskalan. Om man har med det i beräkningarna går det att förstå valet av de kulörta chokladäggen. Men sanningen är snarare att barn bara bryr som det smakmässiga innehållet, och chokladäggen hamnar låååångt ner som chokladmässig smakuppelvelse. Det finns minst tio bättre chokladupplevelser i lösgodisutbudet. Med det sagt chokladägg-lovers, skärpning!

2. Påskeskum

Foto: Candyking

Med ett utseende för tankarna till Donnie Darko eller några av världens läskigaste påskharar, har detta påskeskum inte fått en bra start. Skumt. Lägg därtill det norskklingande namnet, som tydligen ska vara en parafras på den lika vedervärdiga (ja faktiskt) produkten juleskum. Skumt. Smaken då? Ja, skumgodis är sällan en höjdare och inte heller här lyfter det.

3. B-chokladharar

Foto: Getty

Visst finns det goda chokladharar, men det finns även många dåliga. Trots att B-chokladharen borde vara lätt att känna igen kan man bli lurad att ändå testa, det är ju ändå choklad… eller?

Redan när man ser dess missformade måndagsexemplar till ansikte borde man backa, men det är ju ändå kul att skala av folieskinnet. Sen ser man chokladen som är så ljus att den nästan är grå och då är det verkligen dags att lägga ifrån sig den ihåliga saken, men det måste ju ändå vara choklad?

Ja choklad är det, alibichoklad. B-chokladharen smakar papper, socker och missnöje. Skona påskkärringarna och köp center istället.

4. Dragéägg

Foto: Getty

Den stora draken(dragén) i sammanhanget. Godiset ens mor- och farföräldrar felaktigt tror är sötsakernas motsvarighet till fabergéäggen. Café har tidigare skrivit om dragéäggen och påpekade då att dragéäggens främsta egenskap är dess funktion som referensgodis – det är först när det bara finns dragéägg kvar i påskägget som vi verkligen uppskattar hur goda alla andra godisar i världen är.

5. Hopplösa harar

Foto: Candyking

Namnet säger väl egentligen allt? Ännu en skum typ som som får oss att längta tills att godishyllan återgår till att bara inhusera klassiker. Geléklumpar, som här ska föreställa öronen (och säkert är gjorda av gelatin på nedmald påskhare), är sällan en trevlig överraskning.

Till sist bör det påpekas att detta test utgjordes av vuxna smaklökar. Vi är fullt medvetna om att barn äter allt med en sockerhalt på över 20 procent i samma takt som påskharen tillverkar nya påskharar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.