Vi måste våga prata om dragéäggen…

Påsken är här och därmed är ett av Sveriges sämsta godis tillbaka i hyllorna. Det är dags att vi vågar prata om dragéäggen.

Mats Bax  |  Publicerad 2016-03-23 12:54  |  Lästid: 2 minuter

“Vad är ett dragéägg?” kanske du tänker nu. Jo, dragéägg är det som skramlar i ditt tomma påskägg, efter att alla riktiga godisar är slut; ett färgglatt, äggformat sockerskal fullt av vitt sockerskum med sockersmak, gjort på socker. Sockerception.

Dragéägg består av 86 procent kolhydrater och noll procent glädje. När droglabbet på Karolinska sjukhuset testade påskgodis i Aftonbladet fick de omdömet “för söta” och 1,4 i snittbetyg. Näst sämst av alla, ändå bättre än väntat.

Trots detta toppar dragéäggen godisföretagens försäljningslista under påskveckan, år efter år efter år (efter år). 60 miljoner ägg köper vi, enligt GöteborgsPosten. 60 MILJONER!

”Ingen påsk är komplett utan dessa läckra sega ägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött blandat med ägg med läckert mjölkchokladöverdrag – mums!” skriver tillverkaren Cloetta på sin hemsida.

“MUMS”?!? Det hela går inte ihop.

Hur kommer det sig att ett helt land, där den goda godisen Dumle är den mest omtyckta; där vi äter 17 kilo godis om året – per person – och således borde veta vad vi håller på med, får dille på idiotgodis en vecka om året?

Även om jag gräver längst ner i argumentationspåsen hittar jag bara de här tre skälen till att dragéägg ens finns:

1. Utseendet

Äggen är trots allt färgglada och (nästan) äggformade, och kan alltså (nästan) kvala in som påskpynt. Men chokladägg är ännu mer färgglada, ännu mer äggformade OCH ätbara. Så varför dragéägg?

2. Referensgodis

Det är först när det bara finns dragéägg kvar i påskägget som vi verkligen uppskattar hur goda alla andra godisar i världen är.

3. Nostalgi

Svenskar älskar att klamra sig fast vid traditioner (hur kul var Kalle Anka sist du såg det, egentligen?) och dragéäggen har som sagt varit en storsäljare år efter år efter år (efter år). De SKA vara där. Och dessutom har det ju gått ett år sen vi sist kom på att vi inte alls tycker om dem.

 

Men detta motiverar knappast varför vi står som drönare framför godishyllan och skyfflar påsarna fulla av 60 miljoner sockerägg en vecka om året.

För att gå till botten med mysteriet gick jag till stormens öga. Cloetta. Det gick sådär.

”Cloetta Dragéägg är en populär produkt som det säljs mycket av varje påsk. Att de skulle ligga kvar och ‘skramla’ i påskäggen är inget som vi känner igen så därför är det svårt för oss att kommentera frågan,” skriver företagets kommunikationsansvarige i ett mail.

Jag vet inte vart jag vill komma med det här.

Jag vet bara att just i detta nu fylls påskägg i vårt land av ett godis ingen älskar.

Jag vet bara att vi MÅSTE börja prata om dragéäggen.

Det är ett så fruktansvärt dåligt godis.

#prataomdragé

Mer läsning!

12 godissorter som borde förbjudas nu

Så snabbt förbättras din hälsa när du slutar äta socker

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-04-11 15:59