Hoppa till innehåll

5 seriefilmatiseringar som du inte får missa – och 5 som du definitivt borde hålla dig borta ifrån

cafevik

I veckan är det premiär för Sin City: A dame to kill for – och filmerna som bygger på seriealbum blir bara fler och fler. Har du svårt att hålla koll på alla tecknade serier som nått vita duken? Här är 5 rullar du borde se, och 5 som du bör hålla dig långt borta … Continued

serier-du-borde-se

I veckan är det premiär för Sin City: A dame to kill for – och filmerna som bygger på seriealbum blir bara fler och fler. Har du svårt att hålla koll på alla tecknade serier som nått vita duken? Här är 5 rullar du borde se, och 5 som du bör hålla dig långt borta ifrån.

* * *

De här ska du se:

1. Scott Pilgrim vs The World (2010)

scott-pilgrim-vs-the-world-recension

Indierockaren Scott Pilgrim blir blixtförälskad i söt tjej med lila hår. Tyvärr har hon sju onda ex som han måste döda innan han kan få henne. Låter det absurt?

Filmen är en hyllning till gamla datorspel och serier, och späckad med textrutor, tecknade ljudeffekter och populärkulturella referenser. När någon dör klirrar det till och vederbörande förvandlas till en hög med pengar.

2. Watchmen (2009)

watchmen-recension

I Watchmens universum har superhjältarna inga superkrafter – de är vanliga svenssons som klär sig i fåniga kostymer och slåss för rättvisan. Mitt under kalla krigets kallaste dagar börjar någon ta död på dem – panik! Rorschach, en våldsam superhjälte med sympatier för extremhögern, bestämmer sig för att hitta mördaren. Jakten tar oss genom ett New York paralyserat av atombombsskräck, befolkat av otäcka cyniker.

Seriens supertjuriga författare Alan Moore har tyvärr tagit avstånd från filmen och vägrade dessutom att stå med i eftertexterna.

3. V for Vendetta (2005)

v-for-vendetta-recension

Ett fascistparti har tagit över England, och den maskerade hämnaren V svarar med att försöka störta hela staten. Citerandes Shakespeare planterar han ut krut och genomför obehagliga avrättningar. Detta är filmen som fick hackers att klä sig i Guy Fawkes-masker på stan.

Också den här serien är skriven av Alan Moore, och också den här gången vägrade han att stå med i eftertexterna.

4. Batman Begins (2005)

Batman-Begins-recension

Ja, Dark knight och Dark Knight returns är jättecoola – men Batman Begins är en bortglömd pärla i seriefilmsdjungeln. Här får vi se hur läderlappen gick från rikemansson till alla skurkars skräck i Gotham city. Bra och okomplicerad popcornaction!

5. Ghost world (2001)

ghost-world-recension

Tonårstjejerna Enid och Rebecca har slutat high school och driver omkring planlöst i livet, som i en spökvärld. Det händer inte så mycket i den här filmen, och till skillnad från de flesta seriefilmatiseringar fokuserar den på mänskliga draman och en svårslagen vad-ska-jag-ta-mig-till-nu-ungdoms-ångest. Se den!

* * *

… och de här kan du skippa:

1. Hulk (2003)

hulk-2003-recension

Kan en film om en man som blir grön och stor under sina raseriutbrott vara mördande tråkig? Svar ja. Det dröjer outhärdligt länge innan man får se Hulken i sin rätta skepnad, och då har man redan tröttnat. Datoranimationerna har inte åldrats med värdighet.

2. Captain America: The first avenger (2011)

captain_america_the_first_avenger_comic_con_2010_poster

Det är brinnande världskrig och USA laddar upp inför fajten mot Tyskland. Bland nazisterna finns en tokig superskurk, givetvis med rött skin, som vill bomba sönder precis hela världen.

Jänkarna svarar med sin mest patriotiska hjälte: Captain America, en spinkig nörd som tack vare ett experiment blir jättestark. Början av filmen lovar gott med härlig retro-krigstidsfeeling, men de långdragna actionscenerna gör den till slut rätt tråkig.

3. Hellboy II: The Golden Army (2008)

Hellboy-II-recension

En demon med illrött skinn som ska rädda världen från ockult ondska – där har du Hellboy i ett nötskal. Men medan serien lyckas skapa en svart story med ännu svartare humor, så lämnar filmerna goth-temat och blir ett ”goda mot onda”-krig ackompanjerat av dassiga effekter.

4. Tintin och de blå apelsinerna (1964)

tintin-och-de-bla-apelsinerna-recension

Tintin och professor Kalkyl (i lösmustascher värdiga en Stefan & Krister-pjäs) rantar runt i Spanien på klassiskt revymanér. Och så är det något med blåa apelsiner.

Filmen bygger inte på något existerande seriealbum, och i kölvattnet av Steven Spielbergs succéfilm är det få som minns Tintin och de blå apelsinerna. Det är bra.

5. Cat woman (2004)

catwoman_film-recension

Gillar du seriefiguren Catwoman? Då ska du inte se den här filmen. Den delar visserligen namn med seriens coola antihjältinna, men där tar likheterna slut. Istället får vi en helt ny story med tramsiga referenser till egyptisk mytologi. Filmen, som tangerar till kalkon, anses av vissa kritiker vara världens sämsta.

Jonatan Loxdal

* * *

Mer om film:

”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Så minns vi Robin Williams – Sju oförglömliga klipp från karriären

Stor i Japan! Kolla in det första klippet på anime-versionen av Ronja Rövardotter

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.