”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Johan Hedberg  |  Publicerad 2014-07-29 11:16  |  Lästid: 2 minuter

Michael Bay övervakar ett billyft under inspelningen av nya Transformers: Age of extinction – som delvis har förlagts till Kina.Hur gör Hollywood när de vill erövra Kina? Jo, de anpassar sig. Cafés Andrev Walden förklarar hur Hollywood går med på att klippa i filmer för att inte provocera den kinesiska censuren.

* * *

I juli 2007 stapplade jag ut från Transformers, omtumlad efter en av mitt livs bästa bioupplevelser. Michael Bay hade förvandlat en på förhand skrattretande idé till en perfekt storm i biomörket. Actionscenerna hade en tyngd som var helt nyskapande medan det lekfulla ramverket doftade spielbergskt 80-tal.

Ni som sett de två uppföljarna, Revenge of the fallen och Dark of the moon, vet att det gick utför sen. Som det ofta gör när pengarna ska kramas ur en succé. Men kramandet har gått bra, Dark of the moon spelade in nästan åtta miljarder kronor.

Michael Bay vet hur man kramas.

Så det är väl naturligt att just han får bära kaptensbindeln när Hollywood nu ska erövra världens snabbast växande filmmarknad: Kina.

2012 gick den kinesiska biopubliken om den japanska som den största intäktskällan för amerikanska blockbusters utanför USA. 2020 spås Kina passera USA. Effekterna syns redan.

Inte minst i nya Transformers: Age of extinction (10 juli). Filmen utspelar sig delvis i Kina och fyra skådespelare har castats genom en talangjakt i kinesisk statstelevision där hela 70 000 människor gjorde upp om birollerna ”Kung Fu fighter”, ”sexy goddess”, ”cute loli” och ”computer geek”.

Vad är då problemet med kinesifieringen? Jo, Kina är en diktatur som censurerar obekvämligheter. Och vad händer när Hollywood börjar anpassa filmerna för att de inte ska riskera att stängas ute från en marknad som redan är världens nästa största?

Det händer redan.

I fjol avslöjades att Paramounts chefer krisat efter en intern förhandsvisning av World war Z. Problemet: det antyddes att zombieutbrottet börjar i Kina, en detalj man befarade att den kinesiska censuren skulle provoceras av. ”Patient zero” fick helt enkelt flyttas och filmen försenades.

Ett banalt men tydligt exempel på beslut som redan fattas i den fria marknadens krypgrund.

Och tittar man på titlar som stoppats tidigare får man en idé om den kinesiska censurens breda tolkning av begreppet ”farlig kultur”: Brokeback mountain (homosexuell romantik), Avatar (inspiration till uppror), Tillbaka till framtiden (tidsresor är farliga och Marty McFly är inte klok).

Ironiskt ändå: att marknadskrafterna till sist ska göra oss alla till invånare i en kommunistisk diktatur.

Andrev Walden

På bilden: Michael Bay övervakar ett billyft under inspelningen av nya Transformers: Age of extinction – som delvis har förlagts till Kina.

* * *

Mer film:

Stor i Japan! Kolla in det första klippet på anime-versionen av Ronja Rövardotter

Bibelfeber i Hollywood

Cafés stora bioguide: Allt du måste veta om sommarens filmpremiärer

Nya Godzilla – större än någonsin!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:32