Vår bästa tv-tid är nu! Samtidens kanske främsta folknöje, serietittande, är mer berikande än någonsin och de första tre fjärdedelarna av året har bjudit på en rad starka tv-ögonblick som förgyllt inte minst Caféredaktionens i övrigt torftiga tillvaro. Här är de 25 serier som piggat upp oss mest i år.
Watchmen | HBO
Damon Lindelofs (Lost, Leftovers) tolkning av Watchmen-universumet bygger inte rakt av på den banbrytande serieromanen av Alan Moore, och Dave Gibbons från 80-talet eller Zack Snyders filmatisering av densamma från 2009. Kärnkraftshot, kalla kriget och 80-talet är utbytt mot (mestadels) nutid och rasism. Briljanta Regina King spelar huvudkaraktären, den maskerade polisen Angela Abar, a.k.a Sister Night och Jeremy Irons är en stor behållning i det skruvade sidospåret om Adrian Veidt. Serien har premiär 21 oktober på HBO, men Café har fått tjuvkika på sex av totalt nio avsnitt – och troligen kommer Watchmen att stå som en av årets bästa nya tv-serier på mångas årssammanställningar. Det är mörkt, det är mystiskt och det är estetiskt bländande. Du som sett Lost och/eller Leftovers kommer känna igen dig i Lindelöfs patenterade berättande där varje nyckelkaraktärs historia tillåts veckla ut sig över ett avsnitt. Från avsnitt tre och framåt nosar Watchmen på maxbetyget – troligtvis även om du inte är bekant med Watchmen sen innan. (Joakim Almén)
Trailer till HBO-serien Watchmen
Top Boy, säsong 3 | Netflix
Den nya säsongen av brittiska Top Boy har blivit vida omtalad, inte minst för att dess återkomst till mångt och mycket beror på att rapparen Drake under sin mest outhärdliga roadman-period upptäckte serien, blev bestört över dess nedläggning och bestämde sig för att bekosta en ny säsong. Hisspitchen av serien är ”The Wire, fast i östra London”, och som tidigare säsonger så rör det sig om en gängkrig, drogförsäljning och, framför allt, mänskliga relationer i ett regn som framkallat av en våt disktrasa som aldrig slutar vridas om. I denna säsong syns dessutom artisterna Dave och Little Simz i roller (båda lika gnistrande som i sina ordinarie karriärer) som ansluter sig till rollistan, som redan innehåller namn som rapparen Kano och UK Garage-legenden Asher D. (Tom Cehlin Magnusson)
Trailer till Netflix-serien Top Boy
The Loudest Voice | HBO, Showtime
En – på riktigt – oigenkännlig Russell Crowe gör en av sitt livs bästa roller som den skurkiga Fox News-chefen Roger Ailes. Serien, som är baserad på verkliga händelser och personer, går på djupet i maktens tv-korridorer där vanstyre, sexuella trakasserier, polarisering och ständigt tummande på den journalistiska etiken är vardag. Utöver Crowe gör bland andra Naomi Watts, Sienna Miller och Seth MacFarlane starka rollprestationer. Men entrépengen betalar du för att se Russell Crowe – wow! (Joakim Almén)
Trailer till HBO-serien The Loudest Voice
Succession, säsong 2 | HBO
Ska du se en tv-serie i år ska du se Succession. Det är faktiskt häpnadsväckande att den andra säsongen om patriarken och mediemogulen Logan Roys dysfunktionella mediefamilj är, om möjligt, ännu bättre än den magnifika första säsongen. Det finns så mycket att säga, tycka och känna om varje karaktär, där alla engagerar på olika sätt känslomässigt. Succession är det bästa tv-komedidramat på flera år, se den! (Joakim Almén)
Trailer till HBO-serien Succession, säsong 2
Väster om Friheten | SVT Play
Spionthriller i sex delar på SVT Play som är baserad på Thomas Engströms första roman om den tyske Stasi-agenten Ludwig Licht. Serien är en tysk-svensk samproduktion och utspelar sig till största delen i Berlin där förvecklingar kring gripandet av en korrupt visselblåsare-ledare. För dig som älskar din Le Carré med döner-doft är SVT:s storsatsning en välgjord och tajt thriller med bland annat svenska Michelle Meadows i en av huvudrollerna. (Tom Cehlin Magnusson)
Carnival Row | Amazon Prime
Amazon Primes fantasystorsatning Carnival Row har seglat upp som en post-Game of Thrones-favorit. Ett potpurri av Harry Potter-figurer, politisk maktspel á just GoT, rasism och Sherlock Holmes-detektivinslag i ett viktorianskt, fiktivt, London gör syndigt färgsprakande Carnival Row till en av årets mysigaste tv-serier. På det: Legolas (Orlando Bloom) i plommonstop och en utmärkt Cara Delevingne i huvudrollerna. (Joakim Almén)
Trailer till Amazon Prime-serien Carnival Row
Years and Years | HBO/BBC
Ångestladdade brittiska framtidsdystopin Years and Years tar tittaren från nutid till en framtid om 15 år över miniseriens sex avsnitt. Det läskigaste med Russell T Davies framtidsvision är att den – tyvärr – känns fullt realistisk och grundar sig i mycket av vår samtids största problem och fenomen. Years and Years är ett rysligt välspelat sci-fi-drama, som ett bättre, tajtare Black Mirror – för vuxna. (Joakim Almén)
Trailer till HBO-serien Years and Years
When They See Us | Netflix
When They See Us baseras på Central Park Jogger-caset där fem oskyldiga tonårskillar dömds till fängelse för en överfallsvåldtäkt. Serien är kanske inte kompatibelt för myshäng med grönsaksdipp och levande ljus. Ilskan man känner inför Linda Fairstein som sjabblar med polisutredningen är jämförbar med det man känner för Donald Trumps kampanjer om att avrätta tonåringarna. Kanske ska man istället se det som en reality check om det amerikanska rättsväsendet. (Markus Aamisepp)
Trailer till Netflix-serien When They See Us
Mindhunter, säsong 2 | Netflix
Lågintensiva seriemördrardramat Mindhunter fortsätter att leverera råsnygg obehags-tv, denna gång med namnkunniga psykfall som Son of Sam och Charles Manson i blickfånget. Serien kretsar kring ett gäng enträgna FBI-agenters banbrytande seriemördarprofilering i 70-talets USA. Om handlingen i första säsongen i mångt och mycket drevs framåt av de nervkittlande mördarintervjuerna och det systematiska arbetet med att kartlägga seriemördares inre blir agenternas arbete i säsong två betydligt mer hands on, när de involveras i utredningen av barnamorden i Atlanta 1979-1981, där nära 30 unga svarta kidnappas och mördas. David Fincher har regisserat de tre första och starkaste avsnitten av andra säsongen, som precis som föregångaren baseras på FBI-agenten John E Douglas delvis självbiografiska bok Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit. Höstens mörkaste tv-måste. (Joel Ågren)
Trailer till Netflix-serien Mindhunter, säsong 2
Game of Thrones, säsong 8 | HBO
Okej, den avslutande säsongen av den största tv-serien någonsin (?) var kanske (definitivt) inte den bästa. Reaktionerna var åtminstone minst sagt blandade. Den kanske främsta invändningen kan sammanfattas med att upplösningen kändes stressad, komprimerad, forcerad; att karaktärsutvecklingar och skeenden inte förankrades tillräckligt. Men säga vad man vill om ödena för Jon Snow, Daenerys Targaryen, Cersei Lannister och de andra, men det har varit en jävla resa. Och sista säsongen innehöll trots allt ett par riktigt starka ögonblick (påstå inte att du var helt oberörd under Daenerys och Jons sista stund tillsammans). (Markus Thörnhammar)
Trailer till HBO-serien Game of Thrones, säsong 8
Killing Eve, säsong 2 | HBO/BBC
Tomgångstankar fanns inför den andra säsongen av den originella katt- och råtta-leken med Jodie Comers ryska lönnmördare Villanelle och utmärkta Sandra Ohs ofrivilliga MI6-utredare Eve Polastri. Gick det att kvalitetskrama ut en ytterligare säsong av förra årets stora tv-serieöverraskning? Svaret: jodå. Även om den andra säsongen (med ett fåtal extremt potenta undantag) inte bjöd på lika många vändningar och överraskningar var det alltjämt klassunderhållning att följa den fördjupande relationen mellan Villanelle och Eve. Och kläderna. Kläderna! Villanelles extravaganta, ofta extroverta utstyrslar är ett skäl nog att ta dig an en av världens bästa tv-serier just nu. (Joakim Almén)
Trailer till BBC-serien Killing Eve, säsong 2
High Maintenance, säsong 3 | HBO
Lite av grejen med världens mysigaste tv-serie är ju att den utspelar sig i New York: tutande bilar, skramliga tunnelbanevagnar och varmt Brookyn-ljus är lika viktiga delar för HBO:s High Maintenance som seriens brokiga persongalleri. När huvudkaraktären, The Guy, i första avsnittet styr sin husbil mot det område som så många människor, kanske i synnerhet en viss typ av svenska män, älskar att referera till som ”Upstate New York” fanns kanske skäl till oro. Men icke: även om tredje säsongen rör sig ytterligare mot att bli en konventionell tv-serie med en tydlig huvudkaraktär så behåller serien sin sedvanliga värme och mänsklighet – även när The Guy kliver av sin cykel. (Tom Cehlin Magnusson)
Trailer till Netflix-serien High Maintenance, säsong 3
Take Us Home: Leeds United | Amazon Prime
Den Amazon Prime-exklusiva dokumentärserien i sex delar, en sorts Sunderland ’Til I Die 2.0, kretsar kring Championship-klubben Leeds känslo- och resultatmässiga berg-och dalbana fjolårssäsongen 2018/2019. I huvudrollen: ikonen, legenden, enigmat Marcelo Bielsa som gjorde debut som coach i den anrika klubben under nämnda säsong. (Joakim Almén)
Trailer till Amazon Prime-serien Take Us Home: Leeds United.
Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes | Netflix
2019: The Ted Bundy revival. Den snygge – enligt en majoritet på twitter – seriemördaren, våldtäktsmannen och fullblodsnarcissisten Ted Bundy hade älskat att hajpen kring hans person och värv med dokumentärserien Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes, och några månader senare Zac Efron-filmen Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile. Just dokumentärserien kombinerade inspelningar med Ted Bundy (så pass starka att Netflix – PR-trick eller ej – ”varnade” för att se Ted Bundy-dokumentären ensam) från hans dödscell innan han avrättades 1989 med en mer linjär berättelse om Bundys liv. Dokumentärserien i fyra delar regisserades av Some Kind of Monster-regissören Joe Berlinger – och Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes kommer nästan upp i den mästerliga dokumentären om det dysfunktionella bandet Metallicas nivå. Ska du se en true crime-dokumentär i år väljer du med fördel den om USA:s kanske värsta seriemördare genom tiderna. (Joakim Almén)
Trailer till Netflix-serien Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
Störst av allt | Netflix
Så kom den till sist, med buller och bång, den första svenska Netflix-originalserien. Och den var… bra! Psykologstudenten Hanna Ardéhn spelade huvudrollen Maja med den äran och popstjärnan Felix Sandman fick horder med liderliga tonåringar att glömma att de nånsin sett Skam-William. Därutöver bjuds vi på tätt rättegångsdrama, destruktiv ung kärlek och snyggt uppbruten kronologi som bjuder in till sträcktittande av de blott sex avsnitten. (Markus Thörnhammar)
Trailer till Netflix-serien Störst av allt
Chernobyl | HBO
Det mest ångestladdade, uppskakande och kanske också bästa du kan streama just nu. (83 miljoner IMDB-användare, vilka för närvarande rankar Chernobyl högst av alla tv-serier som någonsin har gjorts, har förmodligen inte helt fel). Craig Mazin och Johan Rencks mästerverk handlar om världens värsta kärnkraftskatastrof genom tiderna, men i minst lika stor utsträckning handlar den om lögner och de fasansfulla konsekvenser som ett totalitärt samhälle kan leda till. (Markus Thörnhammar)
Trailer till HBO-serien Chernobyl
Losers | Netflix
Losers är en utsökt Netflix-producerad dokumentärserie i åtta delar om andra änden sportöden – förlorarna. Trots att Losers saknar viktiga rättigheter (det visas exempelvis inte en frame från Jean Van de Veldes historiska kollaps på det 18:e hålet i British Open 1999) löser man det med starkt berättande och tjusiga animationer. Berättelserna om den avigt charmige basketspelarestrulputten Jack Ryan (femplus-namn!) och den franska konståkningsstjärnan Suraya Bonalys kamp för att bli rättvist bedömd i den politiska bedömningssporten konståkning sticker ut. (Joakim Almén)
Trailer till dokumentärserien Losers
Russian Doll | Netflix
Ett av årets absolut piggaste tillskott i Netflix dignande utbud. Den åtta avsnitt långa serien är en underhållande, twistspäckad och lagom komplex resa som kretsar kring den livströtta och intensivt kedjerökade Nadia Vulvokov som dör på sin 36-årsdag, bara för att fastna i en mystisk dödsloop då hon gång på gång finner sig själv framför badrumsspegeln på sin egen födelsedagsfest. Huvudrollen spelas förtjänstfullt av Natasha Lyonne som också skapat serien tillsammans med Leaslye Headland och självaste Amy Poehler. (Markus Thörnhammar)
Trailer till Netflix-serien Russian Doll
The Act | Hulu/HBO
Ta en av årets starkaste rollinsatser från Oscarsbelönade Patricia Arquette, krydda med en osäker och utsatt dotter i tonårsnoja deluxe och toppa med det kusligaste syndromet som går att tänka sig. Kanske kan man då åtminstone greppa hur rysligt och direkt obehagligt det smakar av att se Münchhausens syndrom in action och i den mest intima miljön som finns – familjen. The Act är serien som lyckas stänga dina fönster, få allt att kännas kolsvart, och när det tittar fram en strimma ljus är det inget annat än en hisnande och säregen upplevelse. Det är nåt i det, och det kommer otvivelaktigt göra nåt i dig. (Marlon Appelgren)
Trailer till Hulu-serien The Act
What We Do in the Shadows | HBO
What We Do in the Shadows tar avstamp i, och bygger vidare på, Flight of the Conchords-mannen Jermaine Clements och Thor: Ragnarok-regissören Taika Waititis vampyrmockumentärfilm från 2014 med samma namn. Båda har varit inblandande i skrivandet av tv-serieversionen av vampyrkomedin (Jermaine Clement, geni!) som levererar såväl skruvade karaktärer som humor. Serien, som handlar om ett vampyrkollektiv på Staten Island, är puttrigt roligt från första scenen, men det är först från avsnitt tre den lyfter på riktigt. Roligast i karaktärsgalleriet är den energidränerande vampyren Colin Robinson (spelad av Mark Proksch – Nate i amerikanska versionen av The Office) – en svintråkig kille som suger livslusten hos personerna han träffar genom att prata sömnigt, och mycket, om ditten och datten. (Joakim Almén)
Trailer till HBO-serien What We Do in the Shadows
True Detective, säsong 3 | HBO
Efter en andra säsong som misslyckades kapitalt med att leva upp till de högt ställda förväntningarna efter den lysande första säsongen har nu Nic Pizzolatto styrt in True Detective-skutan på rätt kurs igen. Inte minst den mästerliga Mahershala Ali gjorde att barnarov med ockulta förtecken återigen stod högst upp på tv-agendan. (Markus Thörnhammar)
Trailer till HBO-serien True Detective, säsong 3
Barry, säsong 2 | HBO
SNL-senioren Bill Hader får äntligen spänna skådismusklerna till fullo och briljerar som den själsligt plågade seriemördaren Barry. Att byta riktning i livet från yrkesmördare à la tjetjenska maffian till skådespelare visar sig vara lättare sagt än gjort och han behöver gång på gång rysk roulettea med livsvalen för att nå sin dröm. Andra säsongen är nu i mål och den lättsamma men ävenså dödligt underhållande storyn förtjänar att jämföras med Breaking Bad för sin tonsäkra svarta komedi. Barry är den lätt dolda, underskattade HBO-juvelen som för många har missat. (Marlon Appelgren)
Trailer till Netflix-serien Barry, säsong 2
Gomorrah, säsong 4 | HBO/ Sky
I en brottsfixerad tid när det går 13 på dussinet av diverse True Crime-serier och rättegångspoddar är få verk lika råa och smutsiga som den här skildringen av Neapels undre värld. Kokainhandeln i den svårt nedgångna förorten Secondigliano får det Stockholm som Jens Lapidus Snabba Cash utspelar sig i att framstå som Bullerbyn. Även om den fjärde och senaste säsongen – där bland annat huvudpersonen Gennaro försöker att hålla sig på hyfsat rätt sida av lagen – kanske inte är fullt lika hårdkokt som de tidigare är Gomorrah fortfarande som att få en pistol tryckt mot tinningen efter en misslyckad drogaffär. (Markus Thörnhammar).
Trailer till HBO-serien Gomorrah, säsong 4
Love Death + Robots | Netflix
Efter en tungsam jobbdag och korv stroganoff för tredje middagen i rad vill man inget hellre än att katapulteras från soffan till en speedig och medryckande story som slutar lika kvickt och oklart som den börjar. Inga tvåminutersintron, absolut inga tjugo minuter av karraktärsuppbyggande. Bara rå och grötig science fiction-konst när den är som bäst. Dessutom tillhör varje avsnitt en egen fristående värld och brukar inte sträcka sig längre än en kvart. Love, Death & Robots speglar framtidens underhållning lika mycket som Keanu Reeves verkar snäll. En smakfull portion av framtids-tv, helt enkelt. (Marlon Appelgren)
Trailer till Netflix-serien Love Death + Robots
Hockeyns historia | SVT Play
Jens Lind och Albert Svanbergs odyssé genom svensk ishockeys historia har hyllats unisont, inte minst av – surprise, surprise! – Aftonbladets sportnostalginestor Marcus Leifby. Från Ulf Sterner och Nisse Nilssons framfart på rinken under 50- och 60-talet och deras starka vänskap på ålderns höst (årets mest ögonfuktande vänskapsbilder!) till Börje Salming i den snygga, 70-talstajta Toronto Maple Leafs-tröjan och grisigt spelande kanadensare: Hockeyns historia bjuder på årets hittills skickligaste berättande. Tack Jens Lind, tack Albert Svanberg och tack SVT för att hockey känns kul igen. (Joakim Almén)