Café väljer de 20 bästa tv-serierna 2019

Årets bästa serier 2019

Den enda listan du behöver under karantäntiderna vi lever i.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-12-13 12:17  |  Lästid: 8 minuter

Trött på att surfa runt i streamingjättarna HBO och Netflix oändliga utbud i jakten på en serie att binge-titta på (vi vet, det är alltid lika svårt) – då bör du ta en titt på den här listan för inspiration. 2019 var nämligen ett kanonår för tv-serier.

Jury: Joakim Almén, Tom Cehlin Magnusson och Joel Ågren.

20. What We Do in the Shadows | HBO

Tv-serien What We Do In The Shadows.
HBO.

What We Do in the Shadows tar avstamp i, och bygger vidare på, Flight of the Conchords-mannen Jermaine Clements och Thor: Ragnarok-regissören Taika Waititis vampyrmockumentärfilm från 2014 med samma namn. Båda har varit inblandande i skrivandet av tv-serieversionen av vampyrkomedin (Jermaine Clement, geni!) som levererar såväl skruvade karaktärer som humor. Serien, som handlar om ett vampyrkollektiv på Staten Island, är puttrigt roligt från första scenen, men det är först från avsnitt tre den lyfter på riktigt. Roligast i karaktärsgalleriet är den energidränerande vampyren Colin Robinson (spelad av Mark Proksch – Nate i amerikanska versionen av The Office) – en svintråkig kille som suger livslusten hos personerna han träffar genom att prata sömnigt, och mycket, om ditten och datten. (Joakim Almén)

19. Störst av allt | Netflix

Tv-serien Störst av allt
Netflix.

Så kom den till sist, med buller och bång, den första svenska Netflix-originalserien. Och den var… bra! Psykologstudenten Hanna Ardéhn spelade huvudrollen Maja med den äran och popstjärnan Felix Sandman fick horder med liderliga tonåringar att glömma att de nånsin sett Skam-William. Därutöver bjuds vi på tätt rättegångsdrama, destruktiv ung kärlek och snyggt uppbruten kronologi som bjuder in till sträcktittande av de blott sex avsnitten. (Markus Thörnhammar)

18. High Maintenance, säsong 3 | HBO

Tv-serien High Maintenance
HBO.

Lite av grejen med världens mysigaste tv-serie är ju att den utspelar sig i New York: tutande bilar, skramliga tunnelbanevagnar och varmt Brookyn-ljus är lika viktiga delar för HBO:s High Maintenance som seriens brokiga persongalleri. När huvudkaraktären, The Guy, i första avsnittet styr sin husbil mot det område som så många människor, kanske i synnerhet en viss typ av svenska män, älskar att referera till som ”Upstate New York” fanns kanske skäl till oro. Men icke: även om tredje säsongen rör sig ytterligare mot att bli en konventionell tv-serie med en tydlig huvudkaraktär så behåller serien sin sedvanliga värme och mänsklighet – även när The Guy kliver av sin cykel. (Tom Cehlin Magnusson)

17. Gomorrah, säsong 4 | HBO

Tv-serien Gomorrah
HBO.

I en brottsfixerad tid när det går 13 på dussinet av diverse True Crime-serier och rättegångspoddar är få verk lika råa och smutsiga som den här skildringen av Neapels undre värld. Kokainhandeln i den svårt nedgångna förorten Secondigliano får det Stockholm som Jens Lapidus Snabba Cash utspelar sig i att framstå som Bullerbyn. Även om den fjärde och senaste säsongen – där bland annat huvudpersonen Gennaro försöker att hålla sig på hyfsat rätt sida av lagen – kanske inte är fullt lika hårdkokt som de tidigare är Gomorrah fortfarande som att få en pistol tryckt mot tinningen efter en misslyckad drogaffär. (Markus Thörnhammar).

16. Russian Doll | Netflix

Tv-serien Russian Doll
Netflix.

Ett av årets absolut piggaste tillskott i Netflix dignande utbud. Den åtta avsnitt långa serien är en underhållande, twistspäckad och lagom komplex resa som kretsar kring den livströtta och intensivt kedjerökade Nadia Vulvokov som dör på sin 36-årsdag, bara för att fastna i en mystisk dödsloop då hon gång på gång finner sig själv framför badrumsspegeln på sin egen födelsedagsfest. Huvudrollen spelas förtjänstfullt av Natasha Lyonne som också skapat serien tillsammans med Leaslye Headland och självaste Amy Poehler. (Markus Thörnhammar)

15. His Dark Materials | HBO

Tv-serien His Dark Materials
HBO.

Andra delen av serieåret, alltså tideräkningen efter Game of Thrones, har mångt och mycket handlat om vilken streamingjätte som ska ta över fantasyserie-stafettpinnen från HBO. Amazon Prime har gjort ett mycket solitt försök med Carnival Row och 20 december kommer Netflix hajpade The Witcher med en polsk bok och sedermera tv-spel som förlaga. Men för tillfället behåller faktiskt HBO titeln som mästare på fantasyserier. His Dark Materials besitter en mysig matinékänsla och är estetiskt bländande – men är framförallt är den mycket spännande. (Joakim Almén)

14. True Detective, säsong 3 | HBO

Mahershala Ali i True Detective.
HBO.

Efter en andra säsong som misslyckades kapitalt med att leva upp till de högt ställda förväntningarna efter den lysande första säsongen har nu Nic Pizzolatto styrt in True Detective-skutan på rätt kurs igen. Inte minst den mästerliga Mahershala Ali gjorde att barnarov med ockulta förtecken återigen stod högst upp på tv-agendan. (Markus Thörnhammar)

13. Hockeyns historia | SVT

Tv-serien hockeyns historia
SVT.

Jens Lind och Albert Svanbergs odyssé genom svensk ishockeys historia hyllades unisont, inte minst av – surprise, surprise! – Aftonbladets sportnostalginestor Marcus Leifby. Från Ulf Sterner och Nisse Nilssons framfart på rinken under 50- och 60-talet och deras starka vänskap på ålderns höst (årets mest ögonfuktande vänskapsbilder!) till Börje Salming i den snygga, 70-talstajta Toronto Maple Leafs-tröjan och grisigt spelande kanadensare: Hockeyns historia bjöd på årets bästa dokumentärberättande. Tack Jens Lind, tack Albert Svanberg och tack SVT för att hockey känns kul igen. (Joakim Almén)

12. The Act | HBO

Tv-serien The Act
HBO.

Ta en av årets starkaste rollinsatser från Oscarsbelönade Patricia Arquette, krydda med en osäker och utsatt dotter med kraftig tonårsnoja och toppa med det kusligaste syndromet som går att tänka sig. Kanske går det då att greppa hur rysligt och direkt obehagligt det är att se Münchhausens syndrom in action och i den mest intima miljön som finns – familjen. The Act är serien som lyckas stänga dina fönster, få allt att kännas kolsvart, och när det tittar fram en strimma ljus är det inget annat än en hisnande och säregen upplevelse. (Marlon Appelgren)

11. Mindhunter, säsong 2 | Netflix

Tv-serien Mindhunter
Netflix.

Lågintensiva seriemördrardramat Mindhunter fortsätter att leverera råsnygg obehags-tv, denna gång med namnkunniga psykfall som Son of Sam och Charles Manson i blickfånget. Serien kretsar kring ett gäng enträgna FBI-agenters banbrytande seriemördarprofilering i 70-talets USA. Om handlingen i första säsongen i mångt och mycket drevs framåt av de nervkittlande mördarintervjuerna och det systematiska arbetet med att kartlägga seriemördares inre blir agenternas arbete i säsong två betydligt mer hands on, när de involveras i utredningen av barnamorden i Atlanta 1979-1981, där nära 30 unga svarta kidnappas och mördas. David Fincher har regisserat de tre första och starkaste avsnitten av andra säsongen, som precis som föregångaren baseras på FBI-agenten John E Douglas delvis självbiografiska bok Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit. Årets mörkaste tv-måste. (Joel Ågren)

10. Barry, säsong 2 | HBO

Tv-serien Barry
HBO.

SNL-senioren Bill Hader får äntligen spänna skådismusklerna till fullo och briljerar som den själsligt plågade seriemördaren Barry. Att byta riktning i livet – från yrkesmördare à la tjetjenska maffian till skådespelare – visar sig vara lättare sagt än gjort och han behöver gång på gång rysk roulettea med livsvalen för att nå sin dröm. Den lättsamma men ack så dödligt underhållande storyn förtjänar att jämföras med Breaking Bad för sin tonsäkra svarta komedi. Barry är en dold och underskattad HBO-juvel som för många verkar ha missat. (Marlon Appelgren)

9. Killing Eve, säsong 2 | HBO

Tv-serien Killing Eve.
HBO.

Tomgångstankar fanns inför den andra säsongen av den originella katt- och råtta-leken mellan Jodie Comers ryska lönnmördare Villanelle och utmärkta Sandra Ohs ofrivilliga MI6-utredare Eve Polastri. Gick det att kvalitetskrama ut en ytterligare säsong av förra årets stora tv-serieöverraskning? Svaret: jodå. Även om den andra säsongen (med ett fåtal undantag) inte bjöd på lika många vändningar och överraskningar var det alltjämt klassunderhållning att följa den fördjupande relationen mellan Villanelle och Eve. Och kläderna. Kläderna! Villanelles extravaganta, ofta extroverta utstyrslar är ett skäl nog att ta dig an en av världens bästa tv-serier just nu. Återvänder med en tredje säsong 2020. (Joakim Almén)

8. Years & Years | HBO

Tv-serien Years & Years
HBO.

Ångestladdade brittiska framtidsdystopin Years & Years tar tittaren från nutid till en framtid om 15 år över miniseriens sex avsnitt. Det läskigaste med Russell T Davies framtidsvision är att den – tyvärr – känns fullt realistisk och grundar sig i mycket av vår samtids största problem och fenomen. Years and Years är ett rysligt välspelat sci-fi-drama. Som ett bättre, tajtare Black Mirror – för vuxna. (Joakim Almén)

7. Top Boy, säsong 3 | Netflix

Tv-serien Top Boy
Netflix.

Den nya säsongen av brittiska Top Boy har blivit vida omtalad, inte minst för att dess återkomst till mångt och mycket beror på att rapparen Drake under sin mest outhärdliga roadman-period upptäckte serien, blev bestört över dess nedläggning och bestämde sig för att bekosta en ny säsong. Hisspitchen av serien är ”The Wire, fast i östra London”, och som tidigare säsonger så rör det sig om en gängkrig, drogförsäljning och, framför allt, mänskliga relationer i ett regn som framkallat av en våt disktrasa som aldrig slutar vridas om. I denna säsong syns dessutom artisterna Dave och Little Simz i roller (båda lika gnistrande som i sina ordinarie karriärer) som ansluter sig till rollistan, som redan innehåller namn som rapparen Kano och UK Garage-legenden Asher D. (Tom Cehlin Magnusson)

6. The Loudest Voice | HBO

Tv-serien The Loudest Voice
HBO.

Uttrycket oigenkännlig strösslas det med i överflöd i kvällstidningarnas nöjessidor. I The Loudest Voice är Russell Crowe dock – på riktigt – oigenkännlig när han gör en av sitt livs bästa roller som den skurkiga Fox News-chefen Roger Ailes. Serien, som är baserad på verkliga händelser och personer, går på djupet i maktens tv-korridorer där vanstyre, sexuella trakasserier, polarisering och ständigt tummande på den journalistiska etiken är vardag. Utöver Crowe gör bland andra Naomi Watts, Sienna Miller och Seth MacFarlane starka rollprestationer. Men entrépengen pyntar du för Russell Crowe. (Joakim Almén)

5. Det svenska popundret | SVT

Det svenska popundret, LP-skiva.
SVT.

Hitlåtens historia upphöjt till två både vad det gäller budget, ambitionsnivå – och, om möjligt, också vad det gäller kvalitetsnivå. Mängder av överraskande ”åh fan!”-ögonblick och 100 procent valuta för licensskatten över seriens sex entimmesavsnitt. Om man tvingas att välja det mest sevärda avsnittet lutar det åt avsnittet där Bengt fucking Palmers figurerar mest (för kontext av det malplacerade ”fucking” – se första avsnittet). (Joakim Almén)

4. Fleabag, säsong 2 | Amazon Prime

Tv-serien Fleabag
Amazon Prime.

Efter att ha skapat HBO-serien Killing Eve förtjänar Phoebe Waller-Bridge sin status som en världens just nu roligaste och skarpaste seriemakare. I briljanta, men elakt korta (man klipper säsong två på mindre än tre timmar), Fleabag är hon både framförstjärnan och showrunner. Om första säsongen handlade om att söka förlåtelse i alla dess former handlar den andra om att hitta kärlek i alla dess former: för jaget, för familjen och den romantiska sorten. Fleabag är både smart, samtidskommenterade och snärtigt rolig – precis som Girls under de Lena Dunham-skrivna säsongerna. Utöver Waller-Bridge gör Olivia Colman, Sian Clifford och Andrew Scott strålande insatser. (Joakim Almén)

3.Watchmen | HBO

Tv-serien Watchmen
HBO.

Damon Lindelofs (LostLeftovers) tolkning av Watchmen-universumet bygger inte rakt av på den banbrytande serieromanen av Alan Moore, och Dave Gibbons från 80-talet eller Zack Snyders filmatisering av densamma från 2009. Kärnkraftshot, kalla kriget och 80-talet är utbytt mot (mestadels) nutid och rasism. Briljanta Regina King spelar huvudkaraktären, den maskerade polisen Angela Abar, a.k.a Sister Night och Jeremy Irons är en stor behållning i det skruvade sidospåret om Adrian Veidt. Watchmens nyckelord: mystik och komplexitet. Du som sett Lost och/eller Leftovers kommer känna igen dig i Lindelöfs patenterade berättande där varje nyckelkaraktärs historia tillåts veckla ut sig över ett avsnitt. Från avsnitt tre och framåt är Watchmen fem plus – troligtvis även om du inte är bekant med Watchmen sen innan, och troligtvis även om du i vanliga fall avfärdar det mesta i film- och serieväg med superhjältesamröre. (Joakim Almén)

2. Chernobyl | HBO

Tv-serien Chernobyl
HBO.

Årets mest ångestladdade, uppskakande tv-serie var också det bästa du kunde se i år (83 miljoner IMDB-användare, vilka för närvarande rankar Chernobyl som femte bästa tv-serien av alla tv-serier som någonsin har gjorts, har förmodligen inte helt fel). Craig Mazin och Johan Rencks mästerverk handlar om världens värsta kärnkraftskatastrof genom tiderna, men i minst lika stor utsträckning handlar den om lögner och de fasansfulla konsekvenser som ett totalitärt samhälle kan leda till. (Markus Thörnhammar)

1. Succession, säsong 2 | HBO

Succession säsong 2
HBO.

Ska du se en tv-serie i år ska du se Succession. Det är faktiskt häpnadsväckande att den andra säsongen om patriarken och mediemogulen Logan Roys dysfunktionella mediefamilj är ÄNNU bättre än den magnifika första säsongen. Det finns så mycket att säga, tycka och känna om varje karaktär, där alla engagerar på olika sätt känslomässigt. Greg, Shiv, Kendall (åh, Kendall!), Tom Wambsgans, Roman... Vi rundar där och nöjer oss med att konstatera att Succession är det bästa tv-komedidramat på flera år och att du bör se den snarast. (Joakim Almén)


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-18 17:58