5 sneakers som är en bättre investering än Amazon-aktier

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-10-25 15:41  |  Lästid: 3 minuter

Man pratar ofta om klädesplagg som “investeringar” – speciellt då man misstänker att man har lagt lite väl mycket pengar på ett plagg man verkligen vill ha. Och visst, kläder och skor kan vara investeringar, men kanske inte på det sättet du har tänkt.

Variationer i modebilden gör att du får vara beredd på att dina mest klassiska plagg – bikerjackan, trenchcoaten och broguesen – visserligen alltid kommer komma tillbaka i modebilden, men också få spendera några år längst in i garderoben. I sneakervärlden handlar det om andra värden när man bedömer vad en god investering kan vara. Brittiska modemagasinet Dazed fångade nyligen John Luber, grundaren av StockX – världens första aktiemarknad för sneakers – för att ta reda på vilka fem investeringar som ger bäst avkastning på sneakermarknaden.

Sajten listar olika skors värde i realtid, variationer i pris under en 90-dagarsperiod och råd kring huruvida ditt sneakerköp är en god investering eller inte. Lubers råd till en aspirerande sneakersamlare är tydligt, men svårare att följa.

– En bra tumregel är att försöka få tag på den första färgställningen av någon anmärkningsvärd sko, så länge det inte finns några re-releaser eller påfyllningar av skon planerade. Ett bra exempel är Pharrells Adidas NMD-sko som ökade tonvis i värde och har hållt över tid eftersom de inte har blivit påfyllda, säger Luber till Dazed samtidigt som han kommer med det handfasta rådet att köpa "vad som helst" från Nikes samarbete med Virgil Ablohs Off-White.

Nedan följer listan på de fem bästa sneakersen att köpa som en investering enligt Luber – om du har råd det vill säga.

– Alla dessa skor är samarbeten som är de första i sitt slag, vilket gör dem båda högt eftertraktade och extremt värdefulla. Samtidigt som det är svårt att säga exakt vad varje par kommer vara värda om fem år så är det troligt att de bara kommer öka i värde om man ser till deras respektive säljhistorier. Så om du har ett par som du har styrkan att inte bära ... vänta, säger sneakerexperten.

5 sneakers som är en bättre investering än Amazon-aktier

Bild på Nike Air Presto Off-White (First Edition).

Nike Air Presto Off-White (First Edition)

Originalpris: 1 450 kr.

Marknadspris: 14 550 kr.

Den första skon i samarbetet mellan Nike och Virgil Abloh, och den första i en serie av tre varianter av Nike Presto som Off-White har gjort en variant på. John Luber menar att priset på andrahandsmarknaden har dubblerat sedan november, och i dagsläget snart har tiodubblats sedan det första släppet.

Bild på Off-White x Air Jordan 1 Retro High OG

Off-White x Air Jordan 1 Retro High OG

Originalpris: 1 700 kr.

Marknadspris: 21 500 kr.

Den första skon i samarbetet mellan Virgil Ablohs Off-White och Jordan-märket är även den en solid investering menar John Luber. Även här har priset dubblerats på ett år och klubbas i dag på auktionssajter och resell-forum för cirka 21 000 kronor.

Bild på Nike Mars Yard Tom Sachs (I)

Nike Mars Yard Tom Sachs (I)

Rymdbesatte konstnären Tom Sachs gjorde för några år sedan en sneaker tillsammans med Nike som rankas som en av företagets mest eftersökta sneakers genom alla tider. En uppdatering har släppts, men det är originalet som är den riktiga rariteten: skon är så pass sällsynt att den inte finns på StockX.

Bild på Adidas NMD HU Human Race

Adidas NMD HU Human Race

Originalpris: 2 100 kr.

Marknadspris: 16 300 kr.

Adidas bidrag på topplistan är Pharrells tolkning av det tyska företagets populära NMD-modell sålde (naturligtvis) slut snabbare än du hann uttala alla förkortningar i skons namn. Även om flera modeller och färger har följt så är det gula originalet alltjämt extremt populär. 650 % över butikspriset får du ge om du känner dig på Kenneth Andersson-humör.

Bild på Jordan 1 Retro Fragment.

Jordan 1 Retro Fragment

Originalpris: 1 500 kr.

Marknadspris: 16 300 kr.

Hiroshi Fujiwara är streetwear-gudfadern bakom bland annat Fragment Design som har varit en förgrundsfigur inom det hippaste gatumodet sedan 80-talet. Inte konstigt därför att japanens samarbete med Jordan har tiodubblats prismässigt sedan butikssläppet. Priset? Dryga 16 000 kr.

Källa: Dazed. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:50