5 tv-serier som är skrämmande nära verkligheten

Har Matt Groening farhågor om att händelser i hans serier ska slå in i verkligheten? Café träffar "The Simpsons"-skaparen vars nya serie "Disenchantment" nu går på Netflix.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-08-27 11:35  |  Lästid: 2 minuter

The Simpsons skapare förutspådde att Donald Trump skulle bli president för 18 år sedan. Nu är Matt Groening aktuell med nya tv-serien Disenchantment – medeltidsfantasy där politiken i stället kommer smygas in mellan raderna. Café fick en pratstund med serieskaparen som gärna flyr in i en låtsasvärld.

Du har sagt att Disenchantment handlar om ”livet och döden, kärlek och sex, och hur man fortsätter att skratta i en värld full av lidande och idioter”. Hur gör man det?

– Man har väl inte så mycket val? Man skrattar för att inte gråta. Saker är förfärliga i världen just nu, men alla behöver lite distraktion. Jag tror att du genom berättande kan nå äkta känslor som är svåra att prata om i den riktiga världen, som är rätt polariserad för tillfället, säger Matt Groening till Café.

Ni förutsåg att Trump skulle bli president för 18 år sedan i Simpsons. Är det något i Disenchantment du är rädd för ska bli sant?

– Haha, jag hoppas verkligen inte det. Allt The Simpsons har förutsett är slump, vi har bara försökt komma på det mest absurda skämtet just då, och det var vad som blev Trump-förutsägelsen. Disenchantment är fantasy på medeltiden, så politik kommer smyga sig in men kanske mer mellan raderna.

Hur orkar du göra en helt ny serie?

– Jag har alltid massor av idéer, och från början så är min tanke bara att skapa en värld och se vad som händer med karaktärerna där inuti. När man gör något kontemporärt som Simpsons så finns det hela tiden nya vägar att gå eftersom det händer saker konstant, men inom fantasy och liknande genrer är skämten svårare att nå fram till.

Är det svårare att skapa något inom en helt påhittad värld istället för den något verkligare Springfield-världen?

– Fantasy är mycket svårare eftersom det är en så etablerad genre. Prinsessor, älvor och övernaturligt påhitt måste vara där, men om du kan hitta mänsklig och äkta humor så kan folk relatera mer.

Är det enklare att skapa i en ostabil värld?

– Alltså, från första dagen i skolan så har jag reagerat mot min omvärld. Jag gillade inte att lärarna sade åt mig vad jag skulle göra, vilket fick mig att bli serietecknare så att jag kunde sitta längst bak och rita roliga bilder istället.

Café listar 5 serier som är skrämmande nära verkligheten

Ingen utan skuld (Viaplay)

Politisk thriller om dubbelmoral och skuld, där Jens Hultén och Vera Vitali gör huvudrollerna. Berättelsen är inspirerad av Sveriges kontroversiella roll inom internationell vapenexport. Premiär under hösten.

Det som göms i snö (Kanal 5)

Robert Gustafsson spelar huvudrollen i Leif GW Perssons nya tv-serie med fokus på hur verkligheten ser ut inom polisen. Centralt är arbetet i en Kalla fall-grupp, något som GW Persson varit med och byggt upp i Sverige. Premiär under hösten.

Mindhunter (Netflix)

Baseras på boken Mind Hunter: Inside the FBI´s elite serial crime unit och följer FBI-agenter som 1979 intervjuar inspärrade seriemördare i hopp om att svaren och sedermera analyserna ska kunna stoppa framtida mord. Säsong 2 spelas in just nu.

Homeland (SVT)

Inför varje nya säsong samlas seriens manusförfattare, producenter och skådespelare i Washington och lyssnar när tidigare CIA-chefer, folk som jobbar inom amerikanska utrikesdepartement samt ett antal mer eller mindre högt uppsatta personer från Vita Huset berättar om världsläget och vilka som är de mest aktuella hoten mot USA.

Disenchantment (Netflix)

Matt Groenings cyniska tolkning av samhället och aktuella diskussioner har alltid varit centralt i serieskaparens The Simpsons – som för 18 år sedan när de förutspådde att Donald Trump skulle bli president. Nu är han aktuell med tv-serien Disenchantment: medeltidsfantasy där politiken i stället kommer att smygas in mellan raderna.

Läs också: 19 bästa tv-serierna att se fram emot hösten 2018

Disenchantment hade premiär på Netflix 17 augusti.

Dela på Facebook
Tweeta