I veckan hade det historiska dramat Shōgun premiär på Disney+. Serien – som jämförts med Game of Thrones och landat maximala 100 poäng på Rotten Tomatoes (som samlar kritikers omdömen världen över) – baseras på James Clavells roman från 1975. Shōgun spelades in som tv-serie redan för 44 år sedan, och precis som 2024 års version fick den goda vitsord när den släpptes 1980.
Shōgun utspelar sig i 1600-talets Japan, men tar sig (precis som i Clavells roman) kreativa friheter när det gäller historiska skeenden. Men flera av karaktärerna är faktiskt baserade på verkliga historiska figurer, inte minst den engelska kaptenen John Blackthorne som spolas i land vid en japansk fiskeby.
Blackthorne är den första engelsmannen att nå Japan, men han och hans besättning har inte råkat hamna på japansk mark, som det kan verka till en början. Snart får vi veta att hans agenda är att bryta ett portugisiskt handelsmonopol – och där är Japan en viktig spelare, då kristna katoliker redan nått ön och upprättat handelsvägar och format allianser.
Blackthorne blir snabbt varse om att han hamnat mitt i en blodig, politisk maktkamp. Den regerande japanska härskaren, även kallad shōgun, har nyligen dött och hans arvinge är för ung för att regera. Därför bestämmer istället ett råd över landet, i den enväldige shōguns ställe.
Snart rasar en konflikt mellan två av rådets feodalherrar där Yoshi Toranaga (fantastiskt spelad av Hiroyuki Sanada) gör allt för att undvika att bli avrättad. Toranaga ser sin chans att dra nytta av ”barbaren” Blackthorne som ofrivilligt blir en bricka i det japanska maktspelet.
Verklighetens John Blackthorne
Även om mycket är fiktion i Clavells bok är den i grunden förankrad i verkligheten. Karaktären John Blackthorne är ett sånt exempel. Han baseras löst på den verkligen personen William Adams som just var den första engelsmannen att nå Japan. Adams fick en viktig roll i Englands internationella politik och blev själv en samuraj.
Om du är nyfiken på Adams och i förlängningen Blackthorne fortsätter du läsa, men med viss reservation för spoilers.
William Adams föddes i Gillingham i Kent och tjänstgjorde under befäl av den kända upptäcktsresanden Sir Francis Drake i Royal Navy under det anglo-spanska kriget 1588. Efter kriget gifte han sig och fick två barn innan han blev kapten för Morocco Company.
1598 satte Adams kurs mot Japan tillsammans med en grupp köpmän från Rotterdam som var en sorts föregångare till det Nederländska ostindiska kompaniet. Flottan bestod av fem fartyg och uppdraget var att bryta upp det spanska monopolet.
Under resans gång föll alla fartyg av utom just Adams skepp som anlände till Japan år 1600 – 19 månader efter avfärden. Av den ursprungliga besättningen på 100 män återstod endast 23 ombord och nio av dessa, inklusive Adams själv, satte sin fot på japansk mark.
Adams i Japan
Precis som i Shōgun ansåg de portugisiska katolska missionärerna att protestanten Adams och hans besättning var pirater och kättare, och därför borde ställas inför rätta för att sedermera avrättas.
I väntan på sitt öde togs besättningen till Osakas slott och hölls fången av feodalherren Tokugawa Ieyasu (Yoshii Toranaga i tv-serien). I fångenskap fick Adams se sitt skepp plundrat och beslagtaget av japanska lokalinvånare.
Under denna tid träffades Adams och Ieyasu regelbundet och Adams förmedlade sina kunskaper om flottan till den japanska ledaren. Den engelska kaptenen imponerade så pass mycket på Ieyasu att han beordrade honom att bygga ett nytt skepp i västerländsk stil. Resultatet blev så pass bra att Adams och hans besättning gavs särskilda förmåner varpå flera av engelsmännen valde att återvända hem.
Dock inte kapten William Adams.
Den första utländska samurajen
Efter att Ieyasu blivit shōgun, fick Adams som första utlänning någonsin samurajstatus. I samband att han fick sina två svärd deklarerade shōgun Ieyasu att William Adams var död och samurajen Miura Anjin var född.
Det här betydde att han befriades från tidigare förpliktelser och kunde tjäna shōgunen fullt ut, samt att hans fru hemma i England blev änka! Adams/Miura Anjin gifte senare om sig med en kvinna vid namn Oyuki, som han fick två barn med. Eftersom Oyuki varken var av kungligt blod eller hög ställning spekuleras det i att han gifte sig av kärlek.
Adams tjänstgjorde därefter som diplomat och handelsrådgivare och kom att spela en viktig roll i skapandet av handelsvägar och allianser mellan Japan och omvärlden.
Det tog lång tid innan shōgun Ieyasu gav den engelska samurajen tillstånd att lämna Japan, vilket gavs först 1613. Då hade Adams sedan länge acklimatiserat sig till det japanska samhället där han också stannade livet ut. Adams dog 1620 och ligger begravd i Tokyo.