Hoppa till innehåll

6 roligaste partyspelen på för- och efterfesten i höst

Brädspel
Wilmer Gyllström

Lämna MIG, TP och Risk i den dammiga hyllan. Stäng av den inbitna Spotifylistan och dra fram sällskapsspelen på förfesten. Här krävs ingen vetenskap för att vara bäst. De här enkla spelen kommer ge dig ljusglimtar i höstmörkret.

1. Speak out

”Säg aah” – här slipper tandläkaren be dig att gapa, det hjälper munspännena dig med istället. Om inte detta spel får dig att flabba så vet jag inte vad. Detta spel kommer ni att dregla över – bokstavligen.

Så går det till: Personen vars tur det är tar upp ett kort från kortleken och berättar vad som står på kortet, men med munspännet i munnen då. Laget får poäng genom säga rätt mening och har en minut på sig per omgång. Ni får 200 kort, 10 spännen och ett timglas.

Foto: Coolstuff

2. Cards against humanity

Detta spel är för hemska personer. Spelet är exakt lika sjukt som du och dina vänner är. Om du vill lära känna nya människor i samband med spelet är detta en otroligt isbrytare. Var så god och tämj på gränserna – och få dig framstå som en idiot. Dessutom finns spelet i en mängd olika varianter som är specialanpassat för dig och dina vänner.

Så går det till: Spelet är väldigt simpelt. Inför varje spelrunda ställer en spelare en fråga från ett av de svarta korten. Och de andra spelarna svara med sina ”roligaste” (läs: sjukaste) vita kort. Spelet innehåller 550 kort. Detta kan hålla på i alla evighet men rekommendationen är en halvtimme/timme.

Foto: Techcrunch

3. Kortslutning

Detta är en personlig favorit. Egentligen helt befängt, men otroligt tokigt.

Så går det till: Det enda du ska göra är att svara fel. Kan du äta med sked? Finns det vargar i skogen? Har påven en konstig hatt? Enkelt, eller? För när du får frågan: ”Kan du cykla utan ben?” och svarar ja, så är ju egentligen det rätta svaret nej. Fast det är ju ja? Ja, du kanske fattar att det blir krångligt i huvudet – därav kortslutning. Spelet har över 1 300 olika märkliga frågor.

Foto: Coolstuff

4. Med andra ord

Med andra ord är kanske det mest klassiska spelet någonsin, näst efter monopol då. Enkelt, fartfyllt och roligt. Tävla mot dina vänner och se vem som egentligen är bäst på att förklara saker med andra ord.

Så går det till: Du drar ett kort och förklarar vad som står på kortet, utan att säga vad som står på det. Står det cykel får du säga tandem, men inte tandemcykel – ja, du fattar. Man får en minut på sig att svara på så många frågor som möjligt. Spelplan, polätter med ord och timglas ingår, spelet tar cirka 20 minuter.

Foto: Spelexperten.com

5. Ja, nej, kanske

Det här spelet kan jag känna igen från Parlamentets tider. Hur Anders S. Nilsson med sin mörkrostade skånska röst sitter och bombar med frågor som panelen inte får svara ja, nej eller tveka på. Nästan så är detta spel, byt bara ut tveka mot KANSKE. Här gäller det att vara rapp för det går undan som i Parlamentet.

Så går det till: Spelet går ut på att svara på så många frågor som möjligt utan att snubbla på sin egen tunga. Enkelt? Testa. Spelet har över 1 000 frågor.

6. Den som skrattar förlorar – spelet

INGEN har väl missat Den som skrattar förlorar? Här är deras egna spel och det går ut på att få sin motspelare att skratta.

Så går det till: Så slå tärningen, dra ordvitsen och se till att den som skrattar förlorar. 200 ordvitsar ingår, men inget stoppar dig från att experimentera fram egna vitsar.

Samtliga spel finns att köpa på spelexperten.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.