Hoppa till innehåll

6 ljuvliga ögonblick i Princes liv – snart kommer han till Spotify

Tom Cehlin Magnusson

Princes musik gör comeback på alla streamingtjänster inom kort – Café listar hur du släcker din Prince-törst så länge.

Även om det inte är klart än så verkar det som att musiken från Prince Rogers Nelson (han är alltså döpt till Prince) åter kommer till Spotify och Apple Music. Rykten skvallrar om att det är i samband med Grammygalan den 12 februari som funkartistens enorma låtskatt ska komma tillbaka till den svenska streamingtjänsten, men ännu verkar det inte vara klart.

I väntan på att vi åter ska kunna streama Prince så har Café satt ihop en lista med klipp som kommer få väntan att kännas lite kortare.

Prince använder publiken som kör – och tycker att kören är usel

Att vara med i Princes band var inte alltid lätt: Prince var en genialisk musiker med en något gåtfull personlighet, kraven som ställdes på hans medmusikanter var därför höga. Även när det inte fanns några andra musiker med på scenen så var kraven lika tuffa.

Under en akustisk konsert på 90-talet spelade Prince den mäktiga Cream, och förvandlar i ett vingslag publiken till sin kör. De flesta artister hade nog blivit nöjda med responsen från sittplatserna, men Prince hade högre krav än så. Vid flera tillfällen avbryter han sitt gitarrspelande för att han tycker att publiken sjunger falskt. När väl den nybildade kören lyckas hamna i rätt tonart så grymtar ”The Purple One” nöjt, och fortsätter framträdandet som eventuellt är första gången där termen ”akustisk funk” är ett positivt omdöme.

Prince spelar musikhistoriens kanske bästa gitarrsolo

Något som ofta glöms bort vad gäller Prince är hans enorma musikaliska förmåga, på sin debutskiva spelade han som 20-åring till exempel alla 27 instrument på skivans låtar. I klippet ovan förvandlar Prince en ganska sömnig George Harrison-cover till en himlastormande hyllning, och det enda gitarrsolot över en minut som är värt att lyssna på. Aldrig har hans knivskarpa karisma glänst så starkt som i kontrast till den schampodoftande gubbligan till omgivning runt honom, bestående av Jeff Lynne, Steve Winwood och Tom Petty.

Prince är 157 centimeter – och bäst på basket

https://www.youtube.com/watch?v=miZxYjqqjZM

Den briljanta sketchserien Chappelle’s Show från tidigt 2000-tal innehöll ett återkommande inslag där Eddie Murphys bror Charlie berättar om vilda festminnen från 80-talet. I en av sketcherna beskriver Charlie Murphy hur Prince och hans band utmanar Murphy och hans gäng på basket under en efterfest. En sedelärande historia följer sedan om att aldrig döma en hund efter håren, eller Prince efter sin längd.

Prince snor en parodi på sig själv och använder som omslag

prince

…och ovan nämnda sketch fick nytt liv nästan tio år senare när Prince släppte omslaget till sin då nya (fantastiska) singel Breakfast Can Wait och placerade Dave Chappelles parodi på omslaget – helt utan rättigheter.

Prince byter namn

symbol

1993 gjorde Prince det vi alla någon gång har funderat över – han bytte ut sitt namn till en symbol. Vad symbolen betydde visste få, inklusive stjärnan själv, men den kallades ”the love symbol” och orsakade en hel del huvudvärk för stjärnans skivbolag. Vad betydde symbolen? Hur uttalas den? Hur skrivs den? Lösningen kom i form av en gul diskett som mailades runt till skivbolag och musikpress världen över.

prince2

Prince gör tidernas bästa Super Bowl-show – i åskoväder

Okej, Lady Gagas hyllade Super Bowl-show i söndags var politisk och ösig, och få glömmer Beyonces halvtidsshow för några år sedan. Men frågan är inte om inte Prince levererade det största framträdandet år 2007 när han i ett sällan skådat oväder uppträdde med ett medley som fick himlen (och eventuellt någon duva) att gråta ytterligare några tårar.

Om det inte var en tillräckligt stor dos av det lilla lila geniet så har vi även skrivit om första gången Purple Rain spelades live här, eller vilka av dagens världsstjärnor som har snott stilen från ”the purple one” här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.