Hoppa till innehåll

15 smarta tricks som maxar din Spotify-upplevelse

Mats Rydström

Trodde du att du kände till alla Spotify-funktioner? Fel, fel, fel, det finns ett universum av appar, funktioner och tricks som förbättrar ditt musiklyssnande. Förbluffande många känner inte ens till vissa grundläggande finesser – här är 15 tips som gör dig till Spotify-proffs! * * * 1. Fixa bättre ljudkvalitet! Börja med att ta kontroll … Continued

spotify-press-photo-tips

Trodde du att du kände till alla Spotify-funktioner? Fel, fel, fel, det finns ett universum av appar, funktioner och tricks som förbättrar ditt musiklyssnande. Förbluffande många känner inte ens till vissa grundläggande finesser – här är 15 tips som gör dig till Spotify-proffs!

* * *

1. Fixa bättre ljudkvalitet!

spotify_streamingkvalitet

Börja med att ta kontroll över ljudkvaliteten på din mobila enhet under Inställningar > Musikkvalitet. I mobil-appen är standardinställningen ”normal” – vilket motsvarar 96 kbps och borde kallas för ”låg” eller rentav ”undermålig”.

Har du ett generöst mobilabonnemang med fri datatrafik, kör på ”extrem” under både Streamingkvalitet och Synkningskvalitet för bästa möjliga ljud.

Synkningkvalitet gäller de spellistor du har lagrade för att kunna spela upp i offline-läge. Ändras denna, se till att mobilen eller paddan får en chans att plocka ned alla låtar på nytt till dina offline-spellistor.

När skärmen låses och släcks stoppas synkroniseringen – tänk på det!

2. Synka spellistor smidigare

spotify_synka_smartare

Ett smidigt och snabbt sätt att synka spellistorna är att ansluta mobilen eller paddan till datorn, välja respektive enhet i vänsterspalten och sedan kryssa för de spellistor som ska synkas. De som redan finns på den mobila enheten är markerade med ett grönt band och en pil i övre vänstra hörnet.

3. Använd uppspelningskön

Vid varje spår finns en symbol med tre prickar till höger, som indikerar att här finns det fler val. Där kan man spara en låt till sitt bibliotek, lägga den i en spellista eller lägga i den föredömliga uppspelningskön.

Denna tillfälliga spellista missar chockerande många helt att använda, och är såväl bra vid fest, eller bilåkning då passagerarnas ständiga låtbyten kan ge föraren onödigt stresspåslag.

4. Välj musiken under Uber-färden

Åker du Taxi med Uber? I stället för att tjata på chauffören att byta radiokanal kan du själv styra vad som spelas under färden via deras app. Först ansluter du ditt Spotify-konto till Uber. Medan du väntar på bilen, välj spellista och sätt soundtracket till din resa via Ubers app, alternativt välj musik från baksätet under färden.

5. Styr Spotify från mobilen

Om du lyssnar på musik med din dator hemma och har mobilen i samma nätverk så kan du enkelt styra uppspelningen via telefonens app i stället. Starta bara Spotify på mobilen och titta efter den lilla högtalarsymbolen i en ring nere till höger, ifall appen inte automatiskt frågar dig vad du vill göra. Bra om datorn står i ett annat rum än högtalaren, när du rör dig mycket i hemmet eller inte orkar ta dig ur soffan.

6. Styr högtalarna med Spotify Connect

spotify_nocs
Många trådlösa högtalare använder tekniken Spotify Connect för att strömma musik. Din mobila pryl är bara en fjärrkontroll till dem, vilket spar batteri och gör att du kan ta samtal utan att musiken pausas.

7. Lär dig söka smartare

Spotify har tyvärr blivit sämre på att visa sökresultat men med mer exakta sökningar kan du snabbare hitta rätt låt. Genom att skriva ”artist:” eller ”album:” direkt före din sökfras får du lite bättre träffsäkerhet, du kan också kan söka på genre, skivbolag och årtal.

Med ”genre:sertanejo” hittar du direkt brasilianska klassiker, med ”label:stiff” får du klassisk pubrock och punk från Stiff Records och med ”year:1966-1969” hittar du troligen en hel del hippiemusik.

Genom att söka med AND, NOT eller OR kan du göra mycket exakta sökningar. Eller så använder du ett + i stället för AND och – i stället för NOT, precis som när du söker med Google och andra söktjänster.

8. Bli DJ med Pacemaker

spotify_pacemaker

Med svenska iPad-appen Pacemaker väljer du och mixar musik snyggare och mer ambitiöst, såväl från Spotify som från paddans ordinarie musikbibliotek. Eller låt appen göra jobbet åt dig med nya Autopilot-funktionen! Appen är gratis men vissa finesser och filter måste köpas till.

Ladda hem från App Store till iOS

9. Upptäck Spotifys appar!

spotify_lazify_app

Du kan utöka Spotifys funktioner med mängder av appar, genom att klicka på just Appar i vänsterspalten och söka dig fram. Ett bra tips är Lazify som skapar automatiska spellistor baserade på en låt – lite som Spotifys inbyggda radiofunktion men med bättre träffsäkerhet.

Pitchfork har tips för dig med ängslig smak. Skivbolag som Blue Note och Rhino har appar för att upptäcka deras respektive kataloger. Det finns också special-appar för olika genrer som Bluesify, Jazzify och Classify.

10. Spara Shazam-fynden

I Shazam-appen finns en direktlänk till Spotify som gör att du lätt kan lägga undan låtar som favoriter och aldrig glömma de senaste fynden från utekvällen.

11. Upptäck okänd musik!

spotify_forgotify

Forgotify.com är en sajt som samlar alla de fyra miljoner låtar som aldrig någonsin spelats på Spotify. Alltså som inte ens artistens mamma, pappa eller partner har besvärat sig med att stötta med ett klick eller två. Så kom igen, var lite bussig och lyssna på obskyr, märklig eller bara lite dålig musik en stund.

spotify_preview

12. Testlyssna enklare

Med nya funktionen Touch Preview på mobilen kan du hålla ned fingret på en låt, artist eller spellista för att få ett snabbt smakprov.

Genom att svepa till vänster kan du spara en låt till mappen Din Musik, i stället för att ta omvägen via att lägga den till en spellista.

Och genom att svepa till höger lägger du låten till den kö av låtar som spelas upp.

13. Håll ditt lyssnande för dig själv

spotify_private_session

Enklaste sättet att aktivera en privat session när du ska strecklyssna på gråtlåtar eller Kanye West är att i datorn klicka på ditt namn högst uppe till höger och välja ”dölj aktivitet” eller ”private session”. I telefonen och paddan finner du detta via Inställningar > Sociala nätverk > Dölj aktivitet. Detta återställs emellertid mellan dina lyssningssessioner.

Vill du permanent stänga av de sociala funktionerna och alltid dölja vad du lyssnar på för dina Spotify- och/eller Facebook-vänner, kryssa ur alla sådana val under inställningar som i bilden ovan.

14. Förbättra statistiken med Last.FM

Vill du dela med dig lite extra och bygga upp en profil om ditt lyssnande på Last.fm så skaffar du ett konto hos dem och kopplar på så kallad skrobbling så får du sedan detaljerad statistik över dina favoriter. Från datorn kan du också ladda ned deras eget program som även kopplas till iTunes eller andra program du använder för musiklyssning.

15. Städa på hårddisken

spotify_cache

När du strömmar musik lagras den tillfälligt i datorn eller mobilen och att rensa bort dessa filer på en vanlig dator kan kännas krångligt. Läs Digitalt-bloggens specialinlägg med steg-för-steg-instruktioner för att tömma denna mapp och frigöra värdefull plats – speciellt om du har en laptop med liten hårddisk, där varje gigabyte kan vara värdefull.

Mats Rydström

* * *

Mer om teknik!

10 mest efterlängtade spelen 2015 – hela listan

11 saker bara vi som älskar Playstation kommer ihåg

Tystnad, ja tack – här är lurarna som rensar bort omgivningens ljud

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.