Annons
Annons

7 farliga vanor män har

Tänk på dessa vanor och ta hand om dig själv!

Tobias Skagerström
Foto: All Over Press.

man

Män dricker för mycket

Män anses ha riskablare alkoholvanor än kvinnor och en studie som gjordes förra året visade att fler män än kvinnor är beroende eller har ett missbruk av alkohol. Annan forskning som gjorts visar att för mycket drickande bland annat kan ge hjärnskador, försämra korttidsminnet och påskynda hjärnans åldrande.

Annons

 

Män äter för dåligt

Livsmedelverket rekommenderar att man ska äta max 500 gram rött kött i veckan för att tänka på miljön, sin hälsa och djuren. Enligt samma myndighets uppgifter äter dock tre av fyra män mer än detta och ökar därmed sin risk för att drabbas av cancer i grov- och ändtarmen.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

Män skippar solkrämen

Hudcancer ökar snabbt i Sverige och intensivt solande är i de flesta fall orsaken. En undersökning som gjorts på uppdrag av Euromelanoma visar att många män utsätter sig för risker genom att skippa solkräm, aldrig undersöka sina födelsemärken och sällan besöka en läkare för att kolla upp hudförändringar. Det är viktigt att skydda kroppen när solen skiner – speciellt om man är utomhus mycket med bar överkropp.

 

Män sover för dåligt

Det är dåligt för både män och kvinnor att sova för lite. Men det kan vara värre än att du gäspar lite och har svårt att koncentrera dig på jobbet. En studie från Uppsala universitet i oktober visade att dålig sömn ökar risken för män att insjukna i demens och alzheimer. Det nionde raka avsnittet av tv-serien kanske inte är så himla bra jämt.

 

Män spelar för mycket

Stryktipset är en klassiker som många män har ägnat helgerna åt. Att försöka få 13 rätt är alltid roligt men spelandet får inte gå för långt. Enligt Vårdguiden är spelberoende och spelproblem betydligt vanligare bland män än kvinnor. Störst är problemet hos manliga ungdomar och unga vuxna i åldern 16-24 år.

 

Män känner sig ensamma

Det är inte kul att vara ensam när man hellre skulle hänga med polarna eller träffa några andra människor. Ensamhet kan påverka hälsan och göra en mer stressad, försämra blodledningsförmågan eller ha negativ betydelse för tillfrisknandet efter en hjärtinfarkt. Dessutom kom läkaren och neurologen Petra Redfors fram till att män som lever ensamma klarar en stroke sämre än män som bor tillsammans med någon.

 

Män håller inne med ilskan

Alla blir arga ibland och det viktiga är vad du gör med dina känslor när så är fallet. Män som inte släpper ut sin ilska utan håller kvar den inom sig drabbas troligare av åderförkalkning, högre blodtryck och fem gånger större risk att få en hjärtattack enligt studier från både amerikanska National Institute of Health och svenska forskare. Du kanske inte ska ställa dig och skrika din chef i ansiktet när hen säger åt dig att göra något men några få väl valda ord sagda på rätt sätt kanske kan hjälpa din hälsa. Annars tycker japanska forskare att en daglig promenad är bra för dig och förbättrar ditt blodtryck, skriver Men’s Health.

 

Annons

Dela (154)
TweetaLaddar