Hoppa till innehåll

Så farligt är det att träna bakis – träningsexperten reder ut

Thomas Skoglund frilagd och en svartvit bild på en bakfull man som tränar.
Thomas Skoglund
Thomas Skoglund

Att det skulle vara farligt att träna bakis är en påhittad sanning för alla som hellre spenderar ”dagen efter” med en Bussola – snarare än benpress, skriver Cafés träningsexpert Thomas Skoglund.

När det kommer till träning och alkohol kryllar nätet av konspirationsteorier, teser och broscience. Vi älskar raljeringen om hur farligt det är att träna bakfull och hur några glas vin kan rasera vår fysiska helgedom.

En påhittad sanning för alla som hellre spenderar ”dagen efter” med en Bussola – snarare än benpress.

Sanningen är att många påstådda, tillika nedklankande, teorier är byggda på luftslott. För en fullt frisk människa är nämligen ”dagen efter-passet”, analyserat från ett strikt kemiskt perspektiv, helt ofarligt. Trots blykeps och skrietblek hy.

Men ja, omfattande studier visar att alkoholens testosteronsänkande effekter, synade ur långsiktiga- och prestationsinriktade perspektiv, kommer leda till mindre effektiva träningsresultat. Men att dö knall och fall i bröstpressmaskinen 16 timmar efter några järn i glada vänners lag – nej. Bara nej.

Foto: Getty Images

Den mänskliga faktorn

Men varför känns då allt, från fribrottning med skivstången till spinningpasset, så mycket sämre dagen efter alkoholförtäring?

Enkelt. För att vi är människor.

Så, en väsentligt mer alarmerande effekt efter gårdagens glas kommer med största sannolikhet påverkas av hjärnans förhöjda smärtreceptorer och dess förmåga kring allmänt omdöme.

Det är alltså våra mänskliga faktorer som indirekt gör träningspassen mer smärtsamma, riskfyllda och utmattande – inte den konsumerade alkoholen.

Hur påverkad blir jag av alkohol?

Hur stor inverkan alkoholen har på just din kropp bottnar givetvis i mängder av faktorer. Här vet forskningen dock att nyckelspelarna för alkoholens slagkraftighet utgörs av vår ämnesomsättning, kön, ålder ”dryckeserfarenhet” och vikt. Lite som kroppens fysiologiska motsvarighet av Makarov, Kasatonov, Larionov, Fetisov, Krutov.

Generella estimat visar dock att två flaskor vin sänker kroppens testosteronnivåer med 20-40 % under nästkommande 24 timmar. Om vi däremot dricker flera dagar i sträck ökar slitaget avsevärt och kan sänka våra muskelbyggande- och prestationsförhöjande hormoner med så mycket som 75 %.

Om så är fallet, vila dagen efter du klivit av sponken. Ett intervallpass, där och då, är inget annat än en dålig idé – tro mig.

Skippa bakfyllan, inte träningspasset

Vi kommer alltså inte dö om vi tränar bakfulla. Punkt. Däremot kan alkoholens effekter leda till sämre (läs: idiotiska) beslut, nedsatt reaktionsförmåga, ökad puls och onödiga skaderisker. Parametrar som inte skall misstas för ursäkter, utan snarare motivera oss att ställa in fylleslaget – snarare än morgondagens väntande träningspass.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.