Iggy Pop vinner Polarpriset 2022 – här är 8 goda anledningar varför

Café hyllar en värdig vinnare av Polarpriset.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-02-08 09:50  |  Lästid: 2 minuter

Musiken

Det är lätt att glömma i dag, men när The Stooges kom gasande in från Detroit så var det något helt revolutionerande. Blandningen av skenande rock’n’roll, som kom att utgöra grunden för punken nästan tio år senare, och frustande frijazz lät som ingenting annat. Iggy Pop hade inlett karriären som trummis innan han blev historiens kanske bästa frontman för The Stooges. Gruppens album sålde knappt någonting men är i dag tre omistliga klassiker.

Frontmannen

Ett klassiskt klipp som sammanfattar vilken estradör Iggy Pop är (det hävdas att han uppfann stagediven, bland annat) kommer från en popfestival i Cincinatti 1970. Mitt under ett elektriskt saxofonsolo kastar sig Iggy Pop ut i publiken och börjar smeta något på bröstet. Den vakne reportern som kommenterar klippet likt en fotbollsmatch konstaterar snabbt: ”that’s peanut butter!”.

Djurälskaren

Iggy har en kakadua vid namn Biggy (med ett eget Instagram-konto). De har också, av allt att döma, en underbar relation.

Blödandet

Det går inte att läsa en text om Iggy Pop som inte vid något tillfälle nämner något om hur han blöder, spyr eller skär sig på scenen. När han intervjuades av Tom Snyder 1980 saknade han en framtand och blödde från munnen. Den amerikanska programledaren frågade honom försynt om inte han skulle få fler fans om han bara blödde lite mindre.

Vänskapen

Vänskapen och samarbetet mellan Iggy Pop och David Bowie är kanske den mest mytologiserade i rock'n'roll-historien, av goda skäl. David Bowie producerade The Stooges sista album innan allt kraschade. Duon flyttade till Berlin där de satt och kollade på Starsky and Hutch på torsdagskvällarna och skrev Lust For Life på en ukulele. Trots en vänskap som kanske inte tog fram det bästa ur varandra (David Bowie har berättat om hur han hade med sig en stor påse kokain till Iggy när han var på rehab som, till Bowies förvåning, blev konfiskerad) så blev resultatet banbrytande. Iggy Pop skrev två klassiska soloskivor, The Idiot och Lust for Life, och Bowie skrev sin lika klassiska Berlin-trilogi.

Foto: Getty Images.

Drömkroppen

Iggy Pops bara bringa är i dag kanske mest lik en lädersoffa med ådror, imponerande i sig, men mest imponerande är att han sedan 60-talet har haft det söndagsbilagorna refererar till som en drömkropp. Grunden till den lade han genom en så kallad makrobiotisk kost, en diet som handlar om balans mellan yin och yang och består av sädesslag, grönsaker, bönor och sjögräs.

Foto: Getty Images.

Experimenterandet

Jordklotets svåraste jobb måste ha varit turnéledare eller manager för Iggy Pop på 70-talet. Det finns en anekdot i den klassiska Please Kill Me om hur Iggys bandkamrater fick hålla honom i ett slags koppel under deras vistelse i New York efter att han hade proppat sig full av diverse piller och pulver. Andra gånger hade han svårare att bli hög, varför han försökte slicka på eluttag och röka spindelnät.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-08 09:59