Hoppa till innehåll

7 jobbiga karaktärer som du inte vill möta på grillfesten

cafevik

Varje sommar blir du överlycklig – du kan äntligen njuta av grillat och öl i goda vänners lag ute i det gröna. Gud hjälpe dig, för du måste också tillbringa tid med en sorts människor som bara verkar finnas så här års: grilltyperna. 

1. Den självutnämnda grillexperten


”Du, du vet att du bara ska vända en gång på flintasteken va? Annars rinner saften ur som ett jäv-la såll”.  Hör du dessa ord – se upp! Du har råkat ut för den självutnämnda grillexperten, grillfestens motsvarighet till baksäteschauffören. Här vill du egentligen bara säga att du faktiskt också vet hur man grillar. Gör inte det, du vill inte fastna i en debatt du aldrig kommer vinna.

Foto: LexnGer.

2. ”Visst har vi buffé?”-personen

”Visst har vi buffé?” frågar ”Visst har vi buffé?”-personen i ett provocerande glatt tonläge. Men NEJ! Här har man inhandlat en jävla oxfilé i saluhallen, håll dig till dina sönderbrända denniskorvar med ketchup från Eldorado… vill man säga. Men man säger ”ja” för att man är konflikträdd, och kokar inombords istället. Väl hemma får man ett utbrott.

Foto: Quinn Dombrowski.

3. ”Jag glömde att ta med eget kött”-snyltaren

Ove_Sundberg-430

Varje grillfest har sin egen Ove Sundberg. ”Åh förlåt, jag trodde att det var gratis käk. Men vafan, kan man köpa in sig på en köttbit? Jag har inga pengar på mig alltså, men jag fixar nästa gång. Jo, jag lovar! Jag har med mig lite pizzasallad och 14 cl snaps om någon vill ha i alla fall. Visst är det mysigt att dela?!”

Foto: TV4.

4. Halloumimänniskan

Halloumimänniskan är nöjd med att ha upptäckt att man kan grilla halloumi. Ohyggligt nöjd. Men problemet är ju inte den grillade osten, problemet är att personen tycker att den är så jäkla duktig och smart. ”Nuförtiden grillar jag bara halloumi. Det är såå fräscht att grilla något som inte är kött! Och det smakar nästan som kyckling”, säger halloumimänniskan och berättar för alla som passerar hur ”otroligt genialt” halloumi är. Du får lust att kväva människan med en flintastek.

Foto: Merlijn Hoek.

5. Fulla kocken

fullakocken-snubbe

Fulla kocken har stått vid grillen i två timmar och anser sig ha fått för lite uppmärksamhet. För att kompensera har hen druckit en öl i kvarten och är nu på humör att språka med alla vuxna och barn, lassa över biffar till folk som inte har bett om det och skälla ut sällskapets vegetarian ”som inte har fattat grejen”. Fulla kocken har ett mycket bullrigt och störande skratt.

Foto: normalityrelief.

Foto: Kris Krüg.

6. Den oansvariga arrangören

”Hej, det var min idé att styra upp allt det här. Jag har köpt en (1) engångsgrill och har inte sagt åt folk att ta med egna. Förlåt, det var inte meningen, men det här klarar vi, eller hur?”.

Foto: Karl Baron.

7. Flaskölskillen

Du ser honom på alla bilder. Han hänger med folket som dukar bordet, står och konverserar med grillmästaren, beundrar potatisklyftorna inne i köket. Alltid glad, alltid med en flasköl i handen. Men du ser honom aldrig jobba! Flaskölskillen har gjort det till en sport att mingla så att han slipper bidra. Han håller uppe fasaden och vet att det är så pass mycket folk på plats att han kan lyckas smita, han ser ju så trevlig ut ändå med sin tjeckiska pilsner. När du till slut  ber honom bära ut lite korv så nickar han, säger ”absolut” och bär ut korven. Sen håller han sig borta från dig närmaste timmen.

Foto: Wayan Vota.

Men ärligt talat, trots alla klagomål har vi alla själva varit någon av de här typerna. Så lägg gnället åt sidan, knäpp en öl och försök låta bli tala om hur kocken ska grilla köttet. Det är härligt med grillfest!

Foto: Number 10.

* * *

Läs mer!

14 personer som är latare än du någonsin kommer bli

16 bevis på att Södermalm har Sveriges roligaste poliser

11 visdomsord från Edward Blom som gör oss varmare i hjärtat

Andrev Walden: Varför håller journalister alltid händerna så konstigt?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.