7 saker som alltid händer när du försöker byta lägenhet

Har du någonsin försökt byta hyreskontrakt med någon? Då vet du att det till en början kan vara både roligt och spännande, tills du inser att det bara är en marknad för drömmare med skev verklighetsuppfattning. (Inte du alltså).

Joel Linde  |  Publicerad 2016-02-05 12:11  |  Lästid: 2 minuter

Såhär brukar det se ut, från att du börjar leta lägenhet till att du en dag, till slut, inte alls får någon.

 

1. Drömstadiet

shutterstock_301744478

Du ser bilder av vackra, överlyckliga människor som uppenbarligen fått sin drömlägenhet efter bara några veckor. Så glad vill du också bli.

Du ska ha en ljus lägenhet i innerstaden, nära kommunikationer, minst 50 kvadrat med balkong, högt till tak och rymligt badrum. Köket måste naturligtvis vara nyrenoverat, och självklart får det inte vara för dyrt heller.

Du ser något som känns ok, men det finns säkert något bättre…

 

2. Förnekelsen

Någon med en sliten etta i en kranskommun föreslår ett byte. Var du otydlig? 50 kvadrat, innerstaden, balkong och sprillans kök… Kom igen!

 

3. Uppvaknandet

Du börjar ifrågasätta äktheten i bilderna med de överlyckliga människorna. Allt tyder i dagsläget på att de ljuger, när du frenetiskt markerar intresse på lägenheter helt utan respons.

Var är alla gummor med stora våningar på Östermalm som vill ha din etta i Farsta för att bo närmare barnbarnen?

 

4. Hoppfullheten

Någon har sett din lägenhet och sagt (digitalt) “ja, jag vill ha den, och du kan få min.” Du börjar omedelbart möblera din nya lägenhet i huvudet, du föreställer dig inflyttningsfesten och kollar upp närmsta gym. Nu är det bara att skicka ett mail och invänta visning.

 

5. Förvirringen

Vad är det som händer? Du fick varken svar eller någon visning. Du har fått ännu fler matchningar men börjar misstro systemet. Det är nu du inser att byta lägenhet är exakt som att dejta: Det är lätt att flirta och säga att någon är snygg, men om du gör ytterligare närmanden ser du hur personen moonwalkar ut i periferin.

family guy kool aid oh yeah

 

6. Uppgivenheten

Så värst centralt behöver du kanske inte bo, du kan ju åka buss. Köksstandarden behöver faktiskt inte vara på topp, och hur ofta använder du egentligen en balkong? Det är ändå vinter halva året.

Snart två år efter att du inledde ditt försök hör du Håkan Hellström sjunga ”Jag har lurat mig själv för många gånger nu”, och är helt säker på att det handlar om att tro att en bytesaffär kommer gå i lås.

 

7. Acceptensen

För somliga tar det längre tid än för andra, men slutligen hinner verkligheten ikapp oss alla. Den där ettan i kranskommunen var kanske inte så pjåkig ändå?

 

Det viktigaste vi kan lära oss för att bli precis lika lyckliga som alla fina par på bilderna är kanske att ha en realistisk verklighetsuppfattning. För att du själv ska kunna byta upp dig betyder det nämligen att någon annan måste byta ner sig, och det är det få som vill göra.

Vi har också lärt oss att dessa symboler…

Skärmavbild 2016-02-05 kl. 10.44.41

 

Skärmavbild 2016-02-05 kl. 10.45.17

… betyder absolut ingenting.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-08 12:12