Hoppa till innehåll

7 vinterplagg du inte visste att du kunde steama

Dunjacka och en steamer.
Joakim Almén

Bevara din dunjackas fluffiga form genom att ge den ångande omgång med hjälp av en steamer.

Det är inte bara skrynkliga skjortor, tröjor och t-shirts som mår bra av en omgång ångande stryk. Gänget på Steamery har satt ihop en praktisk guide för hur du håller dina vinterkläder i topptrim. Och dina vinterplagg lär behövas ett bra tag till, med tanke på den ovanligt vintriga vintern vi just nu upplever.

1. Skaljackor

Jajamen, du kan faktiskt steama dina skaljackor. Det är ett snabbt och smidigt sätt att fräscha upp jackan efter aktiva dagar med utomhusaktiviteter. Använd steamern på luktbenägna områden som armhålorna för att fräscha upp tyget och döda bakterier. Tänk på att vissa skaljackor har vattentäta membran i sina yttre lager som kan skadas när de utsätts för värme, så det är bäst att steama från insidan av plagget.

2. Dunjackor

Samma princip gäller för dunjackor. Att steama din dunjacka i början av vintersäsongen är ett fantastiskt sätt att återuppliva den efter månader i förvaring. Om din jacka har börjat utveckla en unken lukt efter en lång vintersäsong med frekvent användning, kan en steamer hjälpa till att ta bort dålig lukt och samtidigt bevara jackans fluffiga form.

3. Ullkappor

Ull som material är naturligt antibakteriellt och behöver inte tvättas ofta. Steaming är därför ett bra sätt att fräscha upp stora, tunga ullkappor som annars är svåra att tvätta. Om kappan fortfarande inte känns fräsch efter att du har steamat, kan du testa att vädra ut den efter användning för att minimera tvätt. Denna metod fungerar särskilt bra med ull och andra naturliga material som andas.

4. Fuskpäls

Att steama kappor eller accessoarer gjorda av fuskpäls är ett effektivt sätt att fräscha upp materialet och bli av med oönskade lukter som kan ha dröjt sig kvar. Fuskpäls tenderar att plattas ut och förlora sin form med tiden, men med en snabb session med en steamer kan du blåsa liv i materialet utan risk för att skada dess struktur.

5. Fleece

Även om fleece är bra på att fånga upp värme nära kroppen och hålla dig varm i kallt väder, är det ett syntetiskt material. Fleece är ofta tillverkat av polyester, vilket gör att det sannolikt drar till sig olika lukter. En steamer kan därför vara till hjälp för att fräscha upp dina fleeceplagg efter varje användning och bibehålla fräschör en längre tid.

6. Stickade plagg

Som en allmän regel vill man undvika att tvätta stickade plagg för ofta på grund av att de lätt kan tappa formen eller rivas upp i tvättmaskinen. Genom att steama kan du förlänga tiden mellan tvättarna, vilket säkerställer att plagget behåller sin ursprungliga form över tid.

7. Underställ

Kläder som är utformade för att bäras nära din kropp bör tåla frekvent tvättning, men ibland kan du ha begränsad tillgång till tvättmöjligheter. Om du är på en vandringsresa eller skidresa i ett avlägset område, kan steaming av dina långkalsonger eller termokläder vara ett snabbt och enkelt sätt att desinficera plagget.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.