Hoppa till innehåll

6 tricks för att undvika fotsvetten i sommar

Henrik Malmberg

Sommaren är här och många av oss slänger strumporna i vinterlådan. Men hur övervinner man fotsvetten som kommer som ett brev på posten när man kör strumplöst i skorna? Café hjälper dig hålla stanken borta även under sommarens varmaste dagar.

På sommaren är det skönt att slippa dra på sig ett par strumpor innan man trycker ner fötterna i ett par skor. Men att köra barfota i ett par skor genererar i princip alltid i en mördande fotsvett som knockar vem som helst när du väl tar av dig skorna.

För det första handlar det om att ta hand om sina fötter. Tvätta dem noga och smörj in dem med mjukgörande kräm för att förhindra att du torkar ut dina fötter.

Sedan finns det en rad hjälpmedel du kan använda dig av för att undvika den hemska odören.

1. No-show-socks

Det första är att faktiskt använda ett par strumpor men som inte syns. Så kallade No-show-socks blir allt populärare och finns hos en rad olika märken som H&M och här Vans. Även om det inte är mycket tyg som ligger emellan fötterna och skorna så är det bättre än inget tyg alls och det hjälper mot fotsvetten.


Vans, 3 par, 119 kronor.

2. Hygiensulor

Hygiensulor är ett par tunna sulor, 1,4 millimeter tjocka, som du lägger i skorna och som håller sulorna dina fötter och skor fräscha och doftfria under hela dagen. Just dessa köper du i åtta par, ett par räcker i en vecka.

FLAWA Hygiensulor, åtta par, 119 kronor.

3. Fotspray

Förutom den vanliga fotvården kan du spraya på en fräsch fotspray som motverkar fotsvett och dålig lukt och är svalkande. Spraya på rena och torra fötter.

4. Skodeodorant

Har dina skor börjat lukta till? Använd då en skodeodorant. Ta ur sulan och spraya på sulan och låt den torka. Försök även att låta skorna vila en dag emellan användning.

Mister Minit, 79 kronor.

5. Skoblock

Om du använder lite finare skor under sommaren, i typ läder eller mocka, är ett par riktiga skoblock ett måste. Dels för att behålla formen på skorna men också för att ett par riktiga skoblock i cederträ absorberar fukt, håller skon fräsch och har antibakteriella egenskaper.

Mister Minit, 349 kronor.

6. Absolut torr

Om alla dessa knep mot all förmodan inte skulle funka finns det en sista utväg, Absolut torr. Stryk på hela fötterna innan du går och lägger dig och tvätta bort innan du stoppar ner fötterna i skorna. Fötterna måste vara helt torra när du stryker på det, annars fungerar det inte.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.