Vila i frid, Kobe Bryant – 8 otroliga ögonblick med basketlegendaren

Kobe Bryant.

Kobe var verkligen en av idrottsvärldens allra största.

Lukas Nordén | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-01-27 14:31  |  Lästid: 3 minuter

Igår nåddes världen av den djupt tragiska nyheten att Kobe Bryant, 41, hans dotter Gianna Bryant, 13, och sju andra offer miste sina liv i en helikopterkrasch. Kobe rankas som en av världens absolut bästa basketspelare genom alla tider och kommer för alltid att leva vidare genom sina prestationer och sitt ödmjuka yttre.

Det är nästan omöjligt att knyckla ihop gårdagens anteckningar utan att simulera en trepoängare i närmaste papperskorg och samtidigt informera resten av rummet genom ett högt och tydligt ”KOBE”-skrik. Stort basketfan eller ej, det spelar ingen roll. Alla vet hur stor Kobe Bryant var. Ungefär som Zlatan i Sverige, fast med något mjukare och ödmjukare framtoning.

För att hedra en av sportvärldens absolut största – alla kategorier – listar Café 8 fantastiska ögonblick med basketlegendaren genom åren.

Vila i frid, Kobe!

1. Slam dunk titeln i NBA All-stars matchen

Tidigt i karriären, redan 1997, tog Kobe hem slam dunk titeln. Publiken fick då bara ett smakprov på vad de skulle få se honom uträtta under senare år.

2. Gjorde sanslösa 81 poäng i en match

I en match mot Toronto Raptors, år 2006, gjorde Kobe 81 poäng i en match. Poängskörden var den bästa i Lakers historia och näst bäst någonsin efter Wilt Chamberlains rekord på 100 poäng från 1962.

3. Kobe gör 40 poäng eller mer i nio raka matcher

Kobe Bryant ler på en basketplan i en match med Los Angeles Lakers.

2004 hade Kobe etablerat sig som en av ligans allra bästa spelare och det visade han genom att göra 40 poäng, eller mer, i nio raka matcher.

4. Iskalle Kobe

Efter ett fåtal kollisioner och hettade diskussioner låtsades Orlando Magics Matt Barnes kasta bollen rakt i ansiktet på Bryant. Hans reaktion? Ingen alls.

5. Fortsatte spela trots hälsenebristning

2013 haltade Kobe in på planen för att ta två straffkast, trots en hälsena som troligtvis var av. Kobe satte båda straffkasten och haltade sedan försiktigt av planen igen. Skadan visade sig vara den värsta i hans karriär, men det faktum att han inte gav upp visar hur stark och tävlingsinriktad Kobe var.

6. Vann en Oscar

Kobes senaste pris har ingenting att med hans prestationer på planen att göra, han prisades i stället för bästa animerade kortfilm på Oscarsgalan 2018. Bryant har skrivit kortfilmen Dear Basketball och agerar dessutom berättarröst i filmen. Dear Basketball handlar om hans kärlek till sporten och är baserad på en dikt som han skrev när han drog sig tillbaka från basketen år 2015.

Om du inte redan har sett filmen är den bara drygt fyra minuter lång. Vad väntar du på? SKYNDA DIG! Det är värt det.

7. Alla gånger han varit en kanonfarsa

Kobe var pappa till fyra döttrar och en riktigt bra sådan. Ett exempel är när han gästade Jimmy Kimmel år 2018 då han berättade att fans ofta kommer fram till honom på gatan för att säga att han måste få en son som kan föra hans arv vidare, varpå Kobe påpekar att dottern Gianna själv kan föra vidare hans arv.

Kobe Bryant håller dottern Gianna i famnen.

8. Hans sista match och farväl

Kobe Bryant avslutade karriären med att göra hela 60 poäng mot Utah Jazz. Efter matchen höll han ett tal och hyllades av publiken. Vackert!

Vila i frid, Kobe Bryant!

Kobe Bryant.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-01-27 14:39