Annons
Annons

8 magiska ögonblick med Lionel Messi i El Clásico

I helgen smäller det när Real Madrid och Barcelona återigen ställs mot varandra i en av fotbollsvärldens hetaste drabbningar – El Clásico. Blir Lionel Messi återigen huvudpersonen, som så många gånger förr?

Tobias Skagerström
Foto: All Over Press.

messiuppe

Mycket av snacket före och under El Clásico brukar handla om Lionel Messi mot Cristiano Ronaldo. Argentinaren har varit skadad och är osäker till start men dessa underbara stunder visar att han alltid är farlig på planen.

Debuten (2006)

Annons

Debuten i El Clásico ägde rum på den värsta rivalens hemmastadion, Santiago Bernabeu. Messi var blott en tonåring – om än en tonåring som råkade spela i ett av världens bästa lag. Vi har nästan förträngt tanken om att även Messi kan vara mänsklig, men i den här matchen var han för en gångs skull inte huvudpersonen. Lionel Messi och Barcelona förlorade med 0-2, men den här dribblingen från argentinaren mot världsbacken Roberto Carlos visade prov på vad som skulle komma framöver.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

Första El Clásico på hemmaplan (2007)

Under säsongen 06/07 skulle Lionel Messi slå igenom på allvar och vid 19 års ålder gjorde argentinaren sitt första El Clásico på Barcelonas hemmaplan Camp Nou. Camp Nou betyder Nya Fältet på katalanska – och Messi visade tydligt vem som skulle komma att bli den nya fältherren för många år framöver. Messi gjorde hattrick och räddade en poäng åt den katalanska storklubben i en underhållande tillställning som slutade 3-3 inför dryga 99.000 åskådare.

 

Andra hattricket i El Clásico (2014)

Säsongen 2013/14 närmade sig sitt slut och klubbarna låg nära varandra i täten av den spanska ligatabellen. Som så många gånger förr handlade ligatiteln om ett tvålags-race och El Clásico var mer avgörande för ligasegern än på många år. Lionel Messi blev återigen avgörande för sitt Barcelona som vann med 4-3 i en spännande drabbning. Argentinaren stod för ett hattrick och har därmed rekordet för flest hattrick i den prestigefyllda drabbningen.

 

Bästa målskytt någonsin i El Clásico

messi

Det har blivit en del mål för Lionel Messi i El Clásico genom åren – och flera av baljorna är dessutom riktigt snygga. Totalt har anfallaren gjort 21 fullträffar mot Real Madrid och är med det bästa målskytt någonsin i det heta derbyt. Hatten av, Leo!

 

Briljanta Barcelona (2010)

José Mourinho hade precis kommit till huvudstadsklubben marängerna och The Special One njöt av att ha fått den bästa starten en tränare någonsin fått i Real Madrid. Världens kanske bästa tränare vid tiden var en självförtroendefylld portugis – men världens bästa spelare var en ödmjuk och fenomenalt teknisk argentinare. Hur den bataljen slutade? Barcelona krossade huvudstadsklubben med 5-0 och Lionel Messi glänste i sin falska nummer nio-roll där ingen försvarare kom åt honom. Pep Guardiolas lag tog hem en storseger, som dessutom var den femte raka (!) El Clasico-vinsten.

 

Solomålet som avgjorde matchen (2011)

De spanska giganterna möttes i Champions Leagues semifinal 2011. Barcelona hade vunnit första matchen på bortaplan med 0-2 där Messi (såklart) gjort båda målen. I returmatchen på Camp Nou leder Real Madrid med 0-1 på bortaplan och jagar 0-2-målet som skulle ta matchen till förlängning. I den 87:e minuten släcks allt hopp för Real Madrid när Sergio Busquets lämnar över bollen till Lionel Messi som tar bollen och börjar springa. Och sprang gjorde argentinaren som tog sig förbi sex motståndare och avslutade förbi en frustrerad Iker Casillas. José Mourinho och de andra i Real Madrid kunde mest stå och se på medan Barcelona gick till final i Champions League. Väl där vann man med 3-1 mot Manchester United där Messi gjorde det matchvinnande målet och utsågs till matchens lirare.

 

Assisten som dömdes bort (2011)

Barcelona förlorade Copa del Rey-finalen mot Real Madrid och många av oss kommer ihåg hur Messi grät efter matchen. Argentinaren visade dock prov på sina dribblingskonster när han tog emot bollen vid halva plan, tog sig förbi flera spelare och sedan passade fram till Pedro som satte bollen i nät. Målet dömdes bort för offside och oavsett hur det var med den saken så är aktionen värd att komma ihåg för Messis teknik och styrka i förarbetet.

 

Tunneln på Toni Kroos (2015)

Kanske inte något direkt matchavgörande ögonblick men Lionel Messi är känd för sina tunnlar och flera motståndare har stött på dem. I senaste El Clásico var det Toni Kroos som fick känna på argentinarens teknik och känsla för spelet.

Real Madrid-Barcelona sänds på Viasat sport och Viaplay under lördagen den 21:a november klockan 18:15.

Annons

Dela (18)
TweetaLaddar