Hoppa till innehåll

8 fenomen från skolmatsalen som alla känner igen

Rivna morötter, panerad fisk med remouladsås och applåd när någon tappade tallriken var återkommande inslag i skolbespisningen. Alla skolmatsaler ser mer eller mindre identiska ut och hungriga grundskolelever beter sig i regel likadant. Här är 8 saker som vi kommer ihåg från den luncherna i skolan.  * * * 1. Arla-propagandan På väggarna i svenska matsalar hänger … Continued

skolmatsal-(1)

Rivna morötter, panerad fisk med remouladsås och applåd när någon tappade tallriken var återkommande inslag i skolbespisningen. Alla skolmatsaler ser mer eller mindre identiska ut och hungriga grundskolelever beter sig i regel likadant. Här är 8 saker som vi kommer ihåg från den luncherna i skolan. 

* * *

1. Arla-propagandan

kossa3

På väggarna i svenska matsalar hänger budskapet (typ): Drick mjölk annars dör du en plågsam död. Affischerna med arlapropaganda går att jämföra med hur klassrum ser ut i diktaturer: porträtt på den stora ledaren som stirrar ner på de kuvade massorna. I Sverige har det privata mejeriföretaget bedrivit en Nordkorea/DDR-marknadsföring och låtit matbespisningen bli ett ideologiskt lärosäte för Arlajugend de senaste 40 åren – precis under våra näsor.

Obs! Ovanstående bild är manipulerad.

2. Tallriksmodellen

tallriksmodellen2

Det finns ingenting som osar fräsch kostforskning så mycket som en solblekt gammal teckning på tallriksmodellen. Denna institutionaliserade matgeometri har tillsammans med Arla ingått i den tysta maktutövning som pågått i svenska matsalar –en kategorisk uppdelning av näringsämnen i vilken mjölken alltid spelade en huvudroll.

3. Spenen på mjölkmaskinen

980

Den var lite äcklig, eller hur? Den lille spenen, som matsalspersonalen så obarmhärtigt klippte av när de laddade en ny sats med mjölk. Ibland slarvade de och spenen blev för lång och den nådde hela vägen ner till glaset. Fy.

4. Den kuvade matsalspersonalen

hyena2

I högstadiet gick man runt och tänkte mest på sig själv och förstod inte den utsatta situation som matsalspersonalen befann sig i. Man uppfattade det som att de hade någon maktposition och det alltid var läge att sparka uppåt. Som när det stod pizza på matsedeln men pizzan tagit slut. De stackars mattanterna spelade sten-sax-påse bakom svängdörrarna om vem som skakig skulle lasta upp en panna med förra veckans pyttipanna till en pizzahungrig grupp hyenor från åttonde klass.

5. Pannkakstävlingen

pancakes2

En fest i bibliskt frosseri – värstingarna vek på allvar in 20 pannkakor i käften innan de kunde titulera sig som vinnare. Likt en oljemålning över en av Dantes kretsar satt rader av giriga små huvuden och slukade pannor efter pannor av pankisar. Efteråt infann sig en själslig tomhet och känslan av att ha en degmassa stor som en medicinboll i magen.

6. Flera glas samtidigt

cool2

Att ta två glas på en gång gjorde till och med lärarna. De riktigt bad boysen – läs hockeypojkarna – kunde ta upp emot fyra glas med mellanmjölk som de sedan kaxigt bar med ena handen med ett finger i varje glas. Det var som att de tävlade i att producera disk.

7. Smörkanonen

smörkanon

Ett av alla små djävulskap som man hittade på. En bestämd knytnäve och Bregott förvandlas från det allra enklaste pålägg till en ballistisk mejerikanon. Smörets projektil var alltid helt oberäknelig vilket adderade till spänningsmomentet – den kunde flyga upp i taket eller på någon icke ont anande.

8. Mjukt bröd

brod

Det bästa med soppdagar var att det bjöds på mjukt bröd. Efter att ha knaprat i sig torftiga Falu rågrut flera dagar i rad blev de mjuka formfranskorna som bomull i munnen. Att man bara fick ta två förhöjde känslan av exklusivitet men nåde den (!) som tog fler – då utbröt kaos. Som att mattanterna delade ut dagens brödranson till desperata fångar i något sibiriskt arbetsläger.

Erik Lejdelin 

* * *

Läs mer!

11 absurda tankar som folk trodde på när de var barn

12 bilder som ger dig underbara flashbacks till mellanstadiet

14 plagg du älskade under 00-talet men som du skäms över nu

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.