Annons
Annons

8 saker vi som blivit föräldrar EGENTLIGEN vill säga till våra kompisar utan barn

Jonas Cramby svarar sin barnlösa (-fria?) kompis.

Jonas Cramby
Illustration Jonas Bergstrand

Cramby-farsa

Kära barnlösa kompis som jag brukade ha så mycket gemensamt med…

Tack så mycket för ditt öppna brev med titeln 16 saker vi utan barn EGENTLIGEN vill säga när våra kompisar blivit föräldrar.

Jag blev mycket glad eftersom det bekräftade något jag misstänkt ända sedan jag blev pappa: att du är en småsint, självömkande innerstadshipster som bara känner något som skulle kunna liknas vid verkliga känslor när du rökt gräs i tv-soffan och råkat hamna framför slutscenen i Extreme home makeover.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Här kommer mitt svar – i 8 punkter i stället för 16 eftersom jag som du vet har viktigare saker för mig numera.

 

1. Du är ingen man, du är en gnällspik

Ända sedan mitt barn föddes har jag tvingats lyssna på ditt gnäll om hur tråkig jag blivit, hur dyr min barnvagn är och hur jobbigt det är när min dotter börjar gråta när vi äter lunch tillsammans. Allvarligt talat: Vilken sorglig ursäkt till man är du som är tvungen att grimasera illa, lyfta glasögonen och massera näsroten för att inte få migrän över lite barnskrik?

2. Lämna min latte ifred

Sluta tjata om att jag dricker latte. Det är en kopp kaffe för fan. Med mjölk i. Att använda den som sarkastisk samtidsmarkör blev uttjatat redan under ett Adde Malmberg-uppträdande på Norra Brunn 2004.

3. Ditt singelliv är totalt meningslöst

Apropå ståuppkomiker så har jag ett passande citat från Louis CK:

”Vet du vilka jag inte har någon sympati för? Singlar. Om du är singel har ditt liv ingen påverkan på den här planeten. Även om du hjälper människor, vilket du inte gör, så kan du dö utan att det betyder någonting. Jag kan inte dö, för jag har två barn att ta hand om. Om man frågar en förälder hur det står till säger de alltid att allt är bra. Men det är aldrig bra. Vi vill bara inte störa er. Men om man frågar en singel så är det alltid nåt: ’Min lägenhet är för mörk och min flickvän gillar inte samma musik som jag.’ Vafan! Ring upp henne och säg: Fuck you! Du kan avsluta ditt förhållande med ett enda telefonsamtal. Själv behöver jag en pistol, en flygbiljett och en hårblekning för att komma ur mitt.”

4. Jag har barn nu – deal with it

Alla dina problem är totalt banala och det som verkligen är absurt är att du på allvar verkar tro att jag kommer bli upprörd och vilja förändra mig för att du irriterar dig på att jag då och då mosar en banan med munnen.

5. Mitt barn är det största som hänt mig…

Kommer du ihåg i högstadiet när du började ha sex och inte kunde sluta prata med oss som fortfarande var oskulder om hur fantastiskt det var att ligga? Att få barn är ännu mer omvälvande.

6. …och nu ska jag berätta varför:

Plötsligt finns det en människa som man bryr sig om mer än sig själv. Jag vet att det här låter lika overkligt för dig som dialogen i en Beck-film, men så är det.

Du kanske någon gång har sagt till någon av dina kontrollerande flickvänner att du skulle kunna dö för henne. Men du vet ju lika väl som jag att du då alltid innerst inne tänkt: ”Antagligen inte.”

Men för mig är det inte längre ett tankeexperiment, det är min dagliga verklighet. Vid minsta hot mot mitt barn, inbillat eller verkligt, är jag beredd att kasta mig framför en bil eller brotta ner en skum gubbe.

Fattar du hur förändrad man blir av den insikten? Fattar du hur intensivt, skrämmande och spännande livet blir när man har något verkligt att riskera?

7. Det är inte jag, det är du

När du säger att jag blivit tråkig måste du förstå en sak: Jag har inte blivit tråkigare. Jag tycker bara inte att samma saker som du är lika roliga längre.

8. Till sist:

Du kommer att förstå när du själv har blivit pappa.

 

Mer i samma ämne:

16 saker vi utan barn EGENTLIGEN vill säga när våra kompisar blivit föräldrar

Annons

Dela (116)
TweetaLaddar