Hoppa till innehåll

8 skäl till att Mästarnas mästare är det bästa på svensk tv

Redaktionen

Mästarnas mästare är inne på sin åttonde säsong, men känns fortfarande som fenomenal söndagsunderhållning. Här är åtta skäl till att det kommer hålla ett bra tag till.

SVT:s långkörare Mästarnas mästare har vunnit tv-priset Kristallen, för såväl årets dokusåpa som årets program. Programmet, som grundar sig på det belgiska formatet Euwige roam, är nu inne på sin åttonde säsong.

Här är lika många skäl till att det fortfarande är ett av Sveriges bästa tv-program.

1. Nostalgin

Bästa stunden på varje avsnitt är utan tvekan deltagarnas minnesfilmer, särskilt från idrottare som ligger en varmt om hjärtat. Att vara med när Jörgen Persson ser sig själv riva den kinesiska muren är ren tv-mysmagi.

2. Generationsbryggan

Få program lyckas klistra ihop unga och gamla så bra som Mästarnas mästare. Medan idrottare från olika generationer gör upp i rutan, samlas tv-tittare från olika generationer i soffan – utan att någon vill byta kanal. Ett av få program du kan se med en sjuåring utan att få krupp.

3. Mixen

Startfältet i en deltävling av Mästarnas mästare låter lite som en modern Bellman-historia som man verkligen vill veta slutet på: ”Det var en boxare, en simmare och Thomas Ravelli som skulle simma ikapp…” Den spännande mixen är det få program som lever upp till.

4. Överraskningarna

Ravellis min varje gång han inte åkte ut i säsong 6 är talande för hur programmet, trots att det ser i princip likadant ut år efter år, fortfarande lyckas överraska även oss tittare. Och ingen var mer förvånad än Thomas Ravelli själv när han vann hela tävlingen.

5. Vinnarskallarna

Oavsett vilken sport de själva utövat är deltagarna vana vid att vinna, och det finns något oerhört underhållande när en samling proffsatleter går all-in i sådant de aldrig prövat, om det så gäller att trampa druvor eller plockepinn.

6. Vem är bäst – egentligen?

Som barn diskuterade vi ofta vem som skulle vinna i en fajt av Bruce Lee och Mike Tyson. Lite samma snack blir det inför bisarra grenar som citronpressning i Mästarnas mästare: ”Nä, du vet, Jesper Blomquist är ju bättre på intervaller, medan Magdalena Forsberg kan hålla jämt tempo längre… Jag tror hon tjänar på det.”

7. Människorna

Nästan viktigare än tävlingarna är myset i huset. Att se idrottare som tidigare varit reserverade för medierna släppa loss, skämta och jävlas med varandra är så nära de flesta av oss kommer till att lära känna dem. Halvvägs genom säsong åtta har vi fått veta att Peter Forsberg kallas ”Flopen” av sina vänner OCH sett honom raka av skägget. Vi är praktiskt taget bästisar.

8. De nya idolerna

Två ord: Danijela Rundqvist. Från att säkert ha väckt ett ”vem?” hos många där hemma gick hockeyhjälten rätt igenom rutan och ägde säsong sju från början till slut och blev 2015 års Mästarnas mästare. ”Musklerna, självdistansen, fokusblicken, prutthumorn, det beslutsamma röstläget, oh, röstläget!” sammanfattade Sportbladets Kristoffer Bergström lyriskt. Det är ett under att hon inte är given expertkommentator i varje sportprogram med studio.

I säsong 8 av Mästarnas mästare är Peter Forsberg, Caroline Ek och Jörgen Jönsson redan klara för final. I andra gruppen tävlar Björn Ferry, Heidi Andersson, Kicki Johansson, Kennet Andersson, Anders Eriksson och Inez Karlsson.

Programmet sänds på SVT, söndagar klockan 20.00.

Läs även: Niklas Jihde var oskön i Mästarnas Mästare – och förlorade mot Foppa på alla sätt

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.