Hoppa till innehåll

”Det tar fram det sämsta hos människan” – David Batra om nya säsongen av humorserien

En av de tävlande i nya säsongen av ”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist” är David Batra. Han inleder premiäravsnittet med ett riktigt okonventionellt knep för att sätta sina kollegor i obalans.

Hela det här programmet går ut på att man inte ska skratta, men vad händer i dig då? Hur ser din mentala process ut när du försöker hålla dig?

”Jag är en person som vill vara trevlig mot folk och har väldigt svårt att framstå som sur mot andra, även utanför ett tv-program. Så då brinner det i huvudet, man känner sig direkt taskig. De andra har ju uppträdanden och då offrar de sig för att göra pinsamma saker för att vi andra ska skratta. Då känner man sig fruktansvärt elak som sitter med stoneface, som Alexander Bard eller Simon Cowell i Talangjuryn. Det gick emot alla instinkter.”

Du agerar fort i första avsnittet genom att sprida otrygghet och skräck. En spindel är inblandad. Hur gick tankarna inför det draget?

”Jag visste med mig att jag skulle ha svårt att inte ryckas med och fnissa, så jag tänkte att det bästa sättet var att ta kommando, äga situationen och sätta skräck i de andra. Men det gillar jag inte heller egentligen. Även om jag är ståuppkomiker gillar jag inte att ställa mig i centrum i en grupp med vänner och bekanta. Jag gillar absolut inte att hålla tal eller ens ha födelsedagsfest, så det här med spindeln var lite terapeutiskt.”

Vem trodde du skulle bli svårast att få ut ur tävlingen?

”Det var nog Henrik Dorsin. Jag var på Scalarevyn som han gjorde med Johan Ulveson. Då minns jag att de hade ett långt moment där Ulveson hade en monolog som spårade ur och bara blev barnsligare och barnsligare. Dorsin skulle vara straight man och då såg jag hur otroligt duktig han var på att göra det i nästan tio minuter. Då tänkte jag att det här skulle han klara lätt.”

Det blir en speciell stämning bland er andra när ni ser någon som håller på att börja skratta. Ni vädrar bloddoft?

”Det är naturens lag att lejonet ger sig på antilopen som trampat snett. Så blev det här när man såg den där lilla glimten i ögonvrån på någon, att man såg en öppning. Det tar fram det sämsta hos människan.”

Vem var det närmsta du hade en allierad? Fanns det någon i tävlingen du kunde luta dig mot?

”Henrik Dorsin började hämta kräftor för att ha en ensamkräftskiva och då blev det en massa kräftor över som jag använde för att koka fond. Vilket är absurt, eftersom det är en otroligt långsam, tråkig process. Då satt Johan Ulvesson och Per Fritzell med, som att vi gjorde ett matlagningsprogram. Där kände jag en tyst överenskommelse, en stund i alla fall. Jag uppfattade det som att vi inte försökte lura varandra. En outtalad allians.”

Vad skrattar du åt varje gång, oavsett hur många gånger du sett det?

”Om man kollar på Americas Funniest Home Videos slår det ut alla supersmarta Hasse och Tage-monologer. Om man ska vara helt ärlig… Man kan säga att man gillar smart humor, men någon som trillar på röven och slår sig rejält slår allt. Det passerar inte hjärnan och går inte att värja sig mot.”

Andra säsongen av ”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist” har premiär på Amazon Prime Video 29 december.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.