8 svenskar som genast borde väljas in i Svenska Akademien

Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark lämnar Svenska Akademien och det innebär att det är fem tomma stolar i Akademien. Café har samlat ihop åtta superkandidater till dessa fem stolar för att föryngra och förnya Svenska Akademien.

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-04-06 16:54  |  Lästid: 2 minuter

Svenska Akademien verkar vara i fritt fall. Efter höstens avslöjande om den så kallade kulturprofilen, där en man med band till Svenska Akademien anklagats för sexuella övergrepp, har nu tre ledamöter i Akademien hoppat av sina uppgifter. Genast ropas det efter förnyelse i Akademien och Café har tagit fram LISTAN på folk som både skulle förnya och föryngra Akademien och ge tillbaka den en självkänsla.

Filip Hammar, 43

Tv-personlighet och poddare som är aktuell med filmen Tårtgeneralen där han tillsammans med ständige kompanjonen Fredrik Wikingsson regisserat och skrivit manus. Har en bakgrund som journalist bland annat här på Café och som författare till boken Tårtgeneralen – men har även gett ut Två nötcreme och en Moviebox100 höjdare och Så tar du ut din lön i choklad. Given i Akademin för att: få ryggar så lite för konflikter med vare sig kristdemokrater som gillar Bert Karlsson eller diabetiker.

Silvana Imam, 31 

Svensk hiphops drottning som släppte singeln Bulletproof Baby tidigare i år. Given i Akademin för att: Akademien är i skriande behov av hennes närhet till ord som bazz och becknare och rader som ”Pengar pussy tid och en massa tjack – feta guzzar ny bil och en nöjespark – så jag lever mitt liv motherfuck allt”.

Kakan Hermansson, 36

Tv-profil, författare och konstnär. Kakan har bråkat med polisen, skrivit om beauty för ELLE, gjort succé i tv-program som Jills veranda, Lerins lärlingar och Talang. Given i Akademin för att: hon är redo för nästa steg – tror inte hon nöjer sig med något mindre än just Akademien.

Fredrik Strage, 45

Författare, krönikör och Sveriges kanske mest framstående musikskribent. I sina texter och i intervjuer kan man alltid räkna med att Strage drar en lans för rökning, rocken och mörker. Given i Akademin för att: han tackade nyligen ja till att vara med i Fångarna på fortet (om även Thåström, Stina Nordenstam, Karin Dreijer från The Knife och Jocke Berg från Kent var med) – så borde vara spelbar.

Johannes Anyuru, 39

Poet och författare. Fick Augustpriset 2017 för sin bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Given i Akademin för att: många säger att de gillar honom. Långt många fler än som läser honom. Precis som de andra ledamöterna väl?

Liv Strömquist, 40

Serieskapare och radioprofil. Medverkar i den hyllade podcasten Lilla Drevet. Given i Akademin för att: vare sig det är gamla bolagsgubbar, folk som inte kan prata om mens eller ojämlikheter vid diskbänken så har Strömquist något syrligt och smart att säga.

Alex Schulman, 42

Författare och medieprofil som driver en av Sveriges största podcasts Alex & Sigge tillsammans med Sigge Eklund. Given i Akademin för att: ingen svensk skulle nog bli gladare över att få ta en plats i De Aderton. Pappa Schulman skulle säkert också vara till freds.

Håkan Hellström, 44

Folkkär artist, välkänd för sin lyrik. Given i Akademin för att: Klas Östergren och Peter Englund i all ära, men något Ullevi säljer de inte ut direkt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar