9 gånger Barack Obama klätt sig bättre än en fräsig 25-åring

Barack Obama.

Den amerikanske ex-presidenten kan ett och annat om stil.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-02-06 13:47  |  Lästid: 3 minuter

Det var för ungefär 2 500 år sedan ett gäng gubbar i vita togadräkter beslutade att diktatur inte var något att ha och införde världens första demokratiska system i antikens Grekland. Men det höll ju inte länge – så efter en liten försöksperiod ersattes folkstyret av tvångsvälde, ledare och politiker över hela världen började klä sig i flerfärgade sammetsdräkter rågade av diverse bling-bling samtidigt som Afrodite, skönhetens gudinna, gissningsvis vände sig i i graven.

I takt med att demokratin efter några tusen år började florera igen förändrades även politikermodet. Och en upplysningsperiod samt ett lynschande av Axel von Fersen senare sitter de flesta politiker världen över idag oftast iklädda strömlinjeformade kavajer och kostymer.

Men vissa makthavare (eller före detta makthavareI) gör det bättre än andra. Och nej, vi syftar inte på när Jimmie Åkesson med sina besvärliga rosa badbyxor med tryck på hängde på standen i Phuket med Färjan-Håkan för ett år sedan. Den politiker som är av mer modemedveten kaliber och inte feg för att spankulera in på ett offentligt evenemang med en snitsig outfit är den före detta amerikanska presidenten Barack Obama.

Ja, No Drama Obama rockar allt från pösiga pappajeans och fräsiga golfoutfits till eleganta smokings och basketutstyrslar på ett sätt som Stefan Löfven inte ens skulle kunna göra om han hade varit uppfostrad av Coco Chanel och Karl Lagerfeld. För att hedra Obamas uppskattning av modet tar vi en titt på 9 gånger den före detta amerikanska presidenten klätt sig snyggare än både dig och dina modemedvetna kompisar.

1. 2009 – Pappajeansen föds

Obamas första pitch som president under Major Leauge Baseball All Star-matchen år 2009 väckte inte bara debatt på grund av hans tämligen vacklande kast. De pösiga pappajeansen med hög midja blev en riktig snackis – både på gott och ont. Elva år senare kan vi konstatera att samma outfit idag verkligen går hem i samtiden.

2. 2012 – En kampanjande och tidig Athleisure-entusiast

Alltid ett steg före. Obama insåg tydligen redan 2012 att Athleisure-trenden skulle ta världen med storm och zippade på denna flotta jacka inför sina tal.

3. 2008 – Dunka med stil

Det är trots allt inte jättevanligt att basketspelare kör in tröjan i byxorna när bollar ska dunkas och motståndare screenas. Men Obama bryr sig inte. Här kör han en all-retro ”jag är förälder och bryr mig inte ett skit”–outfit som är mycket snyggare än de trekvarsbyxor vissa andra basketspelare annars tampas med.

4. 2011 – Fracken sitter som en smäck när den ska sitta som en smäck

En välsittande frack gör drottningar gladlynta.

5. 2009 – Kanye eller Obama?

Tracksuiten har gjort en triumferande återkomst till det samtida modelandskapet. Vissa säger att det är tack vare Kanye West och andra menar att det är Skepta vi ska prisa. Men fundamentet till det hela kanske finns hos Obama som i denna bild från 2009 visar hur pass chic en sportig utstyrsel faktiskt kan vara.

6. 2014 – När det semestras i Hawaii ska golf spelas och stilrena kläder bäras

Den före detta amerikanska presidenten är känd för att spela en del golf. Tydligen gör han också det med tämligen fräsiga kläder.

7. 2017 – Obama sätter ribban för ”Once Upon a Time... In Hollywood”

Man skulle nästan kunna tro att Leonardo DiCaprio suttit och binge-kollat bilder på Obama innan han medverkade i Tarantino-filmen.

8. 2014 – Gör stämningen somrigare med en ljus kostym

Obama krossar dunkla kavajkonventionen och dyker upp i en khakifärgad kostym under en presskonferens i vita huset 2014.

9. 2019 – När basket inte spelas med stil ska det åskådas med stil

Ingenting inger mer respekt hos människor än en 58-åring med bomberjacka.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-06 16:11