Hoppa till innehåll

Snyggaste rocken och mössan i höst

Rock, mössa och Daniel Lindström

Varje månad svarar Cafés modechef Daniel Lindström på läsarfrågor. Den här gången reder han bland annat ut hur lång kavajen egentligen bör vara och vilka klädbutiker som är bäst i Köpenhamn.

1. Finast på huvudet?

Vilken är den bästa höstmössan 2022 om man har en ganska dressad stil i övrigt med rock och scarf? /Robin Palmgren

Svar: En tunn ribbstickad mössa i kashmir. Tjockare mössor passar bättre för friluftsliv. Färg? Grå, vit, beige eller navy. Sen går det även att ha en keps till rock, bara det är rätt modell och helst utan logotyper. Italienska Loro Piana gör fantastiska kepsar, även de i kashmir.


Du har väl inte missat att Café har en egen e-shop? Klicka här för fler snygga stiltips!


2. Hur sköter jag om mina skor?

På hösten ser alltid mina kostymskor ganska ledsna ut, hur undviker jag ett vidare slitage? /Tom Grundén

Svar: Skoblock ökar definitivt livslängden på dina skor. Välj en modell i cederträ som är anpassad efter formen på skon. Tycker även att du ska gå till en skomakare och få dem ordentligt putsade och impregnerade.

3. Hur lång ska kavajen vara?

Hur lång ska en kavaj egentligen vara? Det känns som om det skiljer ganska många centimeter mellan korta och långa modeller, finns det någon standard? /Filip Lundström

Svar: 74–76 centimeter är en bra längd som du kan lägga på minnet. Men kavajens längd handlar väldigt mycket om tycke och smak och rådande trender. Personligen föredrar jag lite längre dubbelknäppta kavajer eftersom det ger ett elegant intryck. Just nu känns korta kavajer omodernt, men allt kommer, som du vet, tillbaka.

4. Snyggaste skinnrocken?

Är det äntligen dags för skinnrock? Eller är det bara snyggt i filmer? /Adam Broman

Svar: Kul fråga! Jag bar skinnrock för första gången i mitt liv den här hösten. Det handlar lite om hur man stylar hela looken, att hitta en balans mellan hårt och mjukt. Känner du dig bekväm kommer du att vara supersnygg! J.Lindeberg har en prisvärd rock i sitt sortiment i höst, medan Prada har den tuffaste (och dyraste) med stora axlar.

5. Vilket bälte ska jag välja?

Hej Daniel, vilken typ av bälte passar bäst till ett par vanliga chinos eller jeans? Jag letar efter en allroundlösning som inte kostar för mycket. Och vilken färg ska man välja? /Johannes Karlsson

Svar: Ett flätat bälte i mocka eller nylon. Eftersom chinos representerar en casual stil kan det se märkligt ut med ett elegant bälte. Precis som det flätade bältet inte passar till formell klädsel. Jag använder bälten i samma färg som byxan, alltså oftast svart. Ett kontrasterande bälte blir en så tydlig markör kring midjan, vilket jag inte gillar.

6. Är fårskinn värt pengarna?

Jag har länge tänkt investera i en äkta shearlingjacka som man kan ha på vintern när det är riktigt kallt ute. Men de flesta modeller kostar väldigt mycket pengar. Är det verkligen värt det? Vilket är ditt råd? /Daniel Nylander

Svar: Jag skulle personligen hellre lägga pengarna på en riktigt bra dunjacka, den har du garanterat mer användning för. Jag har en fårskinnsjacka i garderoben som jag väldigt sällan använder, tycker helt enkelt den är för varm och tung. Men om du köper ett exemplar är det dumt att snåla, en riktigt bra jacka kostar från cirka 10 000 kronor och uppåt.

7. Vilken rock ska jag välja?

I höst är planen att investera i en bra och snygg ytterrock, vad ska jag tänka på före köpet? Det är ganska mycket pengar för mig så jag vill helst inte att det ska bli fel. /Thomas Skogsberg

Svar: Du ska välja en rock i ull, för det är mycket mer elegant än till exempel nylon (sportigt). Men viktigast är passform. Jag vill absolut inte ha en rock som sitter tajt på kroppen, utan snarare en storlek för stor så att man kan ha en kostym eller en tjock tröja/hoodie utan att det känns obekvämt och trångt. När det gäller färg funkar svart, grå, navy, brun men även ljusare toner som kamel, off white och beige.

8. Bästa butiken i Köpenhamn?

Du som är ofta i Köpenhamn, vilken är din favoritbutik när det gäller herrmode? /Simon Kraft

Svar: Jag gillar så kallade multibrandbutiker där det känns som om sortimentet kan överraska mig som kund. I Köpenhamn är Storm, Wood Wood och Norse mina favoriter. Den sistnämnda kanske allra mest just nu eftersom de specialiserat sig på japansk, italiensk och brittisk workwear och slow-fashion. Här köpte jag senast en t-shirt från Visvim som är den finaste jag någonsin ägt.

Har du frågor om mode och stil? Mejla till daniel.lindstrom@cafe.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.