9 saker du inte visste om Nils van der Poel – Sveriges nya vintersportstjärna

Nils van der Poel

Sveriges nya stora sportstjärna beskriver sig själv som en “sällsynt fågel” som gillar att hoppa fallskärm och löpträna i jeansskjorta.

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-02-15 13:30  |  Lästid: 4 minuter

När 25-årige Trollhättan-födde Nils van der Poel satte den sjunde snabbaste tiden på 10 000 meter skridsko någonsin i december 2020 började det inom vissa smala ”jag läser alla Marcus Leifbys krönikor”-sportkretsar snackas om att Sverige hade en ny vintersportstjärna på gång.

Namnet att lägga på minnet var Nils van der Poel. Passande nog ett högkaratigt nederländskt namn i en sport där nederländare med namn som Sven Kramer och Patrick Roest dominerar nästan lika totalt som norrmännen gör i typ alla andra vintersporter.

När skridsko-VM avgjordes i Petter Hanssons gamla hemstad Heerenveen i februari 2021 skrinnade NvdP in sig till pushnotis-status och kändisskap. Han vann – något överraskande – 5 000 meter och slog sedan världsrekordet och vann 10 000 meter av bara farten. Efter att levt upp till de skyhöga förväntningarna och tagit OS-guld och satt olympiskt rekord på 5 000 meter i Peking är Nils nu en av våra absolut största idrottsstjärnor.

Jaha, kanske du tänker: ”ännu sportkille som har vunnit något”. Riktigt så enkelt är det inte med Nils van der Poel, en ung man som avviker rejält från normen för hur en elitidrottsman är och tänker.

Nedan ger Café fan i kurvteknik och andra skridskotekniska detaljer och samlar istället det vet vi om personen Nils van der Poel – vår nya, befriande annorlunda, idrottsstjärna.

1. Tidigare skidskyttebossen Wolfgang Pichler har kallat honom för idrottshipster

Foto: Getty

Den tidigare demontränaren för det svenska skidskyttelandslaget har i sin nuvarande roll som talangutvecklare på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) haft nära kontakt med Nils van der Poel. ”Han är lite speciell, lite av en hippie, en riktig individualist och riktigt bra”, sa Pichler till Aftonbladet efter van der Poels guld på 5 000 meter.

2. … Vilket känns rättvist och rimligt eftersom han springer tre timmar i jeansskjorta

Foto: SVT

I ett Sportspegeln-reportage signerat SVT:s Milad Akbarzadeh ses van der Poel jogga iklädd en jeansskjorta(!) som ser ut att vara noggrant handplockad från en thrift store i Amsterdam. I reportaget berättar reportern att Nils äter saffransbullar till lunch inför ett tre timmar långt löppass iklädd jeansskjorta mitt i december. Knappast median-elitidrottarens kosthållning – eller klädstill.

3. Efter dubbla JVM-guld tog Nils van der Poel en paus eftersom livet som skridskoåkare var för inrutat

NvdP som vinnare i junior-VM i Warszawa 2015. Foto: Getty

Van der Poel spåddes en lysande skridskoframtid efter att ha vunnit dubbla JVM-guld 2014 och 2015. Stenhård elitsatsning nästa? Nej, tvärtom! Den egensinniga skridskoåkaren valde istället att ta en paus från från skridskoåkningen då livet och rutinerna som elitsatsande idrottsman kändes för inrutat.

4. Och efter OS 2018 tog han en till paus för att göra värnplikt i Arvidsjaur

Foto: Getty

Efter OS i Pyeongchang, där van der Poel slutade på 14:e plats på 5 000 meter, tog han en två år lång tävlingspaus från skridskosatsningen. Bland annat för att göra värnplikten vid arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. En upplevelse som verkar ha förtagits något av en inställd skidmarsch på grund av för kallt väder.

– Jag var en duktig soldat, det står så i mina betyg från tjänstgöringen. Men tyvärr var jag inte alltid en stolt soldat. Efter att högkvarteret beordrat att vår avslutande skidmarsch skulle ställas in till följd av för kallt väder, var jag likgiltig inför ceremonin där vi tilldelades jägarbågen, skriver van der Poel själv i Försvarsmaktens personaltidning Försvarets Forum.

5. Beskriver sig själv som en ”sällsynt fågel”

Ett riktigt finsmakarval nästa maskerad: Nils van der Poel med tillhörande papegojskjorta. Foto: SVT

I tidigare nämnda SVT-reportage beskriver Nils sig själv som en udda fågel – eller? Han peggar själv upp frågeställningen genom att berätta att när skridskoåkare intervjuas handlar det ofta om hur enstöriga och udda dom är. På följdfrågan om han är udda och enstörig svarar han med ett skratt:

– Nej, det skulle jag inte säga att jag är … sitter med en papegojskorta i tv.

6. NvdP är inte sen på att skicka en sorts programförklaring om sig själv inför intervjuer

Foto: SVT

Inför SVT-reportaget i december 2020 skickade van der Poel ett långt sorts kompendium om sig själv till reportern med motiveringen att det finns så lite fakta om honom. I programförklaringen kring hans skridskokall går det bland annat att utläsa att han ser sig som ”en märklig sorts underhållare”.

7. Nils van der Poel – ett femplusnamn med nederländskt arv

Nils van der Poel
Foto: Getty

Så var det det här med namnet. Alla som följer sport vet att man kommer långt på ett kanonnamn. I uthållighetssporter som cykel och skridsko ser man påfallande ofta ett gäng femplusnamn i startlistan. Fråga bara cyklisten Tejay van Garderen. Att Nils van der Poel sållar sig dit behöver inte motiveras. Det räcker med att du läser namnet tyst för dig själv. Just efternamnet van der Poel kommer från farfar Leo som emigrerade från Nederländerna till Sverige 1953.

8. Han flyttade in i en barack utanför Västerås för att kunna hoppa fallskärm så ofta som möjligt

I samband med OS i Pyeongchang berättade NvdP att han tillsammans med några kompisar flyttat in i en barack vid Johannisbergs flygplats i Västerås. Varför? För att kunna utöva sin stora hobby fallskärmshoppning så ofta som möjligt. Han uppskattade då att han hoppat runt 250 hopp.

9. Han har cyklat Sverige runt

Förra året cyklade Nils och hans polare Lars, passande nog med kanonefternamnet Skantz, Sverige runt med start i Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. En utmaning och resa han planerar att genomföra även i år.

– Jag tror vi kör uppifrån och ner i år också. Det är en del backar i norr så det är bra att ha slätterna i Skåne på slutet, så man slipper trampa så mycket när man är trött, har Nils van der Poel sagt i en intervju i DN.

Läs även: Nils van der Poel om OS: ”Många känner att de tävlar om andraplatsen”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-02-06 12:19