Hoppa till innehåll

Så väljer du rätt glasögon för ditt ansikte – designerns bästa tips

Joel Linde

Ett par snygga glasögon är inte snygga på vem som helst. Lägg lite omsorg på att hitta rätt bågar – här är designerns bästa tips!

Sommaren lider mot sitt slut men ett par snygga solglasögon får gärna vila kvar på näsryggen även efter att solen slutat bränna den. Många är dock osäkra på vilka bågar de ska bära, vilket (tyvärr) ofta leder till att alla faller tillbaka på samma gamla inkörda modeller. Men det finns mycket att vinna på att hitta rätt form och färg för just ditt ansikte. Därför tog vi ett snack med Shadeh Kavousian, designer för det holländska glasögonmärket Ace & Tate.

Här är hennes bästa tips för att hitta rätt bågar för ditt ansikte.

Kantiga bågar till runt ansikte

– Om du har ett fyrkantigt ansikte så passar det med en rundare form, och har du ett rundare ansikte så passar det med en kantigare form. Så vi brukar säga att motsatsen är bra. Och glasögon som faller ut, som kattögon, brukar passa bäst på mer hjärtformade ansikten. Men jag tycker inte att man behöver följa de här riktlinjerna för hårt. Om du hittar ett par som du tycker uttrycker din stil så ska du köra på dem.

Undvik vanliga felet – tänk på näsan

– Har du en mindre näsa så måste du vara noga med att näsbryggan inte är för bred och att det är för brett mellan sadlarna för då faller de ner för mycket över näsan och kommer inte sitta bekvämt. Och vise versa – om du har en bredare näsa kan du inte ha för smalt mellan sadlarna för då kommer glasögonen sitta för högt, upp över ögonbrynen. Det är något som många ofta gör fel.

Klassiskt eller trendigt

– Vår idé är att göra moderna bågar men som inte faller ur stil i våra ordinarie kollektioner, då har vi inte för många utsmyckningar eller väldigt snitsiga detaljer.

Vi ser en trend med väldigt smala glasögon nu, vad tror du om dem?

Bild: Joel Ighe/Instagram

– Jag tror verkligen det är på modet nu. Om vi ska göra något samarbete så kan vi absolut göra den typen av grejer, men vi känner att de är så trendiga så det är ingenting vi skulle göra för våra ordinarie kollektioner. Det kommer nog vara mer av en övergående trend.

Finns det några modeller som passar alla?

– Nej jag tror att det beror så mycket på din ansiktsform. Vi har flera modeller som ser ut att vara nästan samma, men när du testar dem så kommer den ena passa dig mycket bättre än den andra. Och det har att göra med väldigt små detaljer i form och storlek. Du behöver prova dem, och prova många. Det är svårt att se direkt på hyllan om de kommer passa dig.

På Ace & Tates webb kan du använda den här guiden för att hitta bågar som passar dig, både optiska och solglasögon. Deras nya butik ligger på Mäster Samuelsgatan 11 på Norrmalm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.