Hoppa till innehåll

Café väljer 2020 års bästa tv-serier (hittills)

Bästa tv-serierna 2020
Joakim Almén

Ett fladdrigt vampyrkollektiv i New York, Chicago Bulls basketdynasti på 90-talet och en galen tigerman är några av beståndsdelarna i 2020 års hittills finaste tv-serieögonblick.

Vår mesta tv-tid är nu! Corona kom, sågs och medförde att vi karantänkonsumerade mer streamingbaserad popkultur än någonsin.

Det första halvåret av 2020 har bjudit på en rad starka tv-ögonblick som förgyllt inte minst Café-redaktionens i övrigt torftiga tillvaro och gjort livet hemma något drägligare. Här är de 23 serier som gjort störst intryck på oss i år.

OBS! Serierna är listade utan inbördes ranking.

LÄS OCKSÅ: Café utser 2020 års 26 bästa tv-serier

What We Do in the Shadows, säsong 2 | HBO

HBO.

Det känns som att (för) många har missat Flight of the Conchords-mannen Jemaine Clement och Jojo Rabbit-regissörens Taika Waititi puttrigt roliga mockumentärserie om ett vampyrkollektiv på Staten Island. Första säsongen var en av 2019 års finaste tv-serieöverraskningar och den andra säsongen är faktiskt ännu bättre. Glädjande nog har karaktären Colin Robinson (spelad av Mark Proksch, Nate i amerikanska versionen av The Office) fått en ännu större roll i säsong 2. Bara för att sätta humorkänslan och premissen för serien är Colin Robinson alltså en svintråkig medelålders vampyr som suger livslusten hos personerna han träffar genom att prata sömnigt (och mycket) om ditten och datten. Den andra säsongen av What We Do in the Shadows bjuder dessutom på prominenta gästskådespelare som Sjätte sinnet-barnet Haley Joel-Osment och Mark Hamill. (Joakim Almén)

Trailer till HBO-serien What We Do in the Shadows, säsong 2:

The Last Dance | Netflix

Netflix.

Sällan har en sportdokumentär haft högre produktionsvärden än årets hittills största sportdokumentärssnackis. I Netflix och ESPN:s The Last Dance berättas historien om Chicago Bulls superlag från 90-talet med Michael Jordan i spetsen. Som fond för berättelsen används filmat bakom kulisserna-material från säsongen 1997/1998, den sista säsongen med de åldrande stjärnorna Michael Jordan, Scottie Pippen. Dennis Rodman och tränaren Phil Jackson. Men dokumentärmakarna hoppar friskt i kronologin. I varje avsnitt introduceras och berättas en ny spelares bakgrundshistoria, inte helt olikt seriesnillet Damon Lindelofs (WatchmenThe Leftovers) adelsmärke. Vad är det då som gör att The Last Dance sticker ut från andra sportdokumentärer? Utöver den enorma tillgången på arkivbildsmys och AAA-talking heads är det överskottet av färgstarka karaktärer. Chicago Bulls var inte bara världens bästa basketlag genom tiderna – de var också världens mest profilstarka basketlag genom tiderna. (Joakim Almén)

Trailer till Netflix dokumentärserie The Last Dance:

Normal People | Hulu, BBC

SVT Play.

Sally Rooneys fantastiska roman från 2018 har blivit tv-serie, och den är väldigt mycket bättre än vad man hade trott. Den på många sätt ganska klichéartade kärlekshistorian gestaltas på ett oväntat elegant sätt. Den stora behållningen med boken var för mig att fånga mellanrummet mellan vad karaktärerna tänker, och vad de säger. På något märkligt vis lyckas tv-serien nästan med samma konststycke. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till Hulu/BBC-serien Normal People:

Devs | HBO

Devs.

Regissören och manusförfattaren Alex Garland (Ex Machina, Annihilation) har växt till sig till en av sci fi-genrens mest tongivande auteurer. Råsnygga techthrillern Devs är hans tv-debut: Ett kvantflummigt, suggestivt spiondrama i Silicon Valley-miljö om en ung mjukvaruingenjör som anklagar sin arbetsgivare, mystiska techbolaget Amaya, för mordet på sin pojkvän. Nick Offerman imponerar som den återhållsamme it-entreprenören Forest – hjärnan bakom en hemlig kvantdator utvecklad för att återge det förflutna och framtiden­. Trots sävligt tempo och filosofiska floskler bibehålls intresse från första till sista bildruta. Fans av Westworld, Mr Robot och Black Mirror har mycket gött tv-godis att se fram emot. (Joel Ågren)

Trailer till HBO-serien Devs:

https://www.youtube.com/watch?v=WE-jJkOIaNo

Killing Eve, säsong 3 | HBO

HBO.

Den komiska thrillerserien om katt-och-råtta-leken mellan lönnmördaren Villanelle/Oksana och agenten(ish) Eve Polastri spinner vidare i en tredje, hittills, lyckad säsong. Under de två tidigare säsongerna har det rått delad vårdnad mellan Sandra Ohs karaktär Eve och Jodie Comers dito Villanelle/Oksana om vem som egentligen är seriens huvudkaraktär och stjärna. I den nya säsongen får briljanta Comers ryska lönnmördare stå i rampljuset – och tidigare säsongers råbarkade mordinslag får oftast stå tillbaka till förmån för karaktärsfördjupning, som när Villanelle i säsongens bästa avsnitt åker till den ryska landsbygden för att ta leta upp sin mamma. Serien är fortfarande förtjusande snygg – och bra! – men känslan att vi börjar känna oss klara med Eve och Villanelles aviga kärlekshistoria finns samtidigt där. Visst slutar serien på topp och rundar efter den här säsongen? (Joakim Almén)

Trailer till HBO-serien Killing Eve, säsong 3:

Run | HBO

HBO.

Run är Fleabag-hjärnorna Vicky Jones och Phoebe Waller-Bridges nya komedi- och thrillerserie, där den skruvade mörka humorn från Fleabag och Killing Eve, som Waller-Bridge också skrivit, i stor utsträckning är närvarande. Varningstriangel utfärdas för de spårade thrillerinslagen (personligen har jag inga problem med de) som tre avsnitt in eventuellt riskerar att störa den i övrigt roliga, hyggligt smarta och spännande kärlekshistorien mellan suveräna Merritt Wever (Marriage Story, Unbelieveable) och Domhnall Gleeson (Star Wars). Dessutom är serien Fleabag-kort: sju avsnitt á 25 minuter känns uppfriskande bland en uppsjö av serier med tio timmeslånga avsnitt. Det bränner du lätt på en kväll. (Joakim Almén)

Trailer till HBO-serien Run:

After Life, säsong 2 | Netflix

Netflix.

Som många andra har jag kluvna känslor för Ricky Gervais. Jag är evigt tacksam för The Office och även Extras, men det är extremt förvirrande att samma person ligger bakom skräpserier som Life’s Too Short (bortsett från den fantastiska Liam Neeson-sketchen) och Derek, samt längst-ner-i-fyndlådan-på-bensinmacken-filmer som The Invention of Lying och Special Correspondents. Jag kommer aldrig att förstå det. After Life är hur som helst rätt bra. Andra säsongen finns på Netflix nu och det står redan klart att det blir en tredje. (Rasmus Blom)

Trailer till Netflix-serien After Life, säsong 2:

Tiger King | Netflix

Netflix.

Du kan den nu, den osannolika historien om hur ett otäckt virus orsakade en pandemi, ändrade spelreglerna för en hel värld – och hur en excentriker med blonderad hockeyfrilla och ett rekordstarkt brinn för att bli känd (och i viss mån vilda djur) tittade in i det kollektiva världsmedvetandet precis när världen var i färsk lockdown. Det mesta har sagts, skrivits och Instagram-memats om Joe Exotic och Netflix dokumentärserie Tiger King, som alltså handlar om den dolda världen av vilda djur-uppfödare om du nu skulle missat det. Av välförtjänta anledningar. Sällan har en dokumentär bestått av ett så stort galleri av färgstarka karaktärer (läs: galningar) – med en historia innehållandes både av en, två och tre rejäla ”wtf!”-vändningar. (Joakim Almén)

Trailer till Netflix dokumentärserie Tiger King:

The Stranger | Netflix

Netflix.

Årets kanske mest cliffhanger-täta serie handlar om advokaten Adam Price (Richard Armitage) som lever ett på ytan perfekt småstadsliv med två söner och frun Corinne (Dervla Kiwran). När det plötsligt dyker upp en främling som berättar att Corinne fejkat sin senaste graviditet utlöses en dominoeffekt av katastrofer. I samma veva försvinner en av sönernas kompisar efter ett rejv och en alpacka med avhugget huvud hittas på stadens torg. Liberalt pepprad med plot twists, cliffhangers och parallella följetonger ger denna dopaminkittlande serie till crimethriller en känsla av att den konstruerats i ett labb. (Markus Aamisepp)

Trailer till Netflix-serien The Stranger:

Curb Your Enthusiasm, säsong 10 | HBO

HBO.

Med sin tionde säsong seglar Curb Your Enthusiasm förbi Seinfeld som Larry Davids längsta tv-serie hittills och frågan är om den inte också är hans bästa. Men just den diskussionen vill man kväva i sin linda, klart är i alla fall att 72-årige Larry David har skapat två av tv-historiens främsta komiska verk. Den nya säsongen gästas av bland andra Jon Hamm, Vince Vaughn, Chris Martin och Mila Kunis och tar (naturligtvis) avstamp i Metoo-rörelsen. Larry David ställer till det för sig själv på en cocktailbjudning och får i samma veva en livsfiende i kaféägaren Mocha Joe, utan att avslöja för mycket. Bästa Curb-säsongen på länge! (Rasmus Blom)

Trailer till HBO-serien Curb Your Enthusiasm, säsong 10:

The Outsider | HBO

HBO.

Behövs det verkligen ännu en Stephen King-adaption 2020? Ja, faktiskt. Faktum är att The Night Of-skaparen Richard Price tolkning av skräcknestorns bladvändare med samma namn på flera sätt överträffar förlagan. Första avsnittet (+++++) sätter tonen: Den trasiga kroppen efter en elvaårig pojke hittas i en skogsdunge och till synes överväldigande bevisning ringar in den beskedlige baseballtränaren Terry Maitland (Jason Bateman) som den skyldige. Men inget är såklart som det verkar. The Outsider är en långsam, mörk (bokstavligt och bildligt) och subtilt otäck hybrid av kriminaldrama och rysare, där de övernaturliga inslagen klokt inte får övertaget förrän i seriens sista skälvande timmar. (Joel Ågren)

Trailer till HBO-serien The Outsider:

Dracula | Netflix

Netflix.

Förväntningarna var höga när Netflix meddelade att Sherlock-skaparna Steven Moffat och Mark Gatiss skulle ta sig an Dracula i en miniserie på Sherlock-vis. Claes Bang är komiskt snärtig och stabil som Dracula och Dolly Wells är strålande som Agatha Van Helsing. Det hoppiga, mindfuckiga berättargreppet från Sherlock känns igen – och funkar. Dracula är absolut bra, men den har en svaghet i att den inte riktigt vet vilket ben den ska stå på. Den försöker vara läskig – men är inte tillräckligt läskig. Den försöker vara rolig – men är inte tillräckligt rolig. Den försöker vara smart – men är inte tillräckligt smart. Trots bristerna är det genomgående god underhållning som landar i starka tre plus. Perfekt för en regnig semesterdag. (Joakim Almén)

Trailer till Netflix-serien Dracula:

Unorthodox | Netflix

Netflix.

Miniserien om en 19-årig kvinna som tar det stora beslutet att lämna den ultraortodoxa judiska gemenskap hon aldrig riktig passat in i för att fly till Berlin är både spännande, fascinerande och svårgreppad på en och samma gång. Dessutom är det en sann historia, baserad på Deborah Feldmans bästsäljande biografi från 2010. Unorthodox handlar inte bara om jakten på frihet och längtan efter att få passa in, den upplyser också tittarna om en främmande verklighet de flesta inte trodde fanns – allra minst i en världsmetropol som New York. Serien tar förvisso upp många allvarliga frågeställningar men bjussar även på en del komiska inslag, som när seriens huvudrollsinnehavare Esty för första gången försöker använda en dator. En scen som på ett träffsäkert sätt ringar in den monumentala kulturkrocken som serien kretsar kring. Har du inte sett detta mästerverk så bör du göra det – sträcktittande utlovas. (Jonas Fiskáare)

Trailer till Netflix-serien Unorthodox:

https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

High Maintenance , säsong 4 | HBO

HBO.

Det finns inte så mycket att säga om den fjärde säsongen av High Maintenance. Det är samma koncept: serien följer en gräslangare som cyklar runt i New York, men avsnitten handlar oftast uteslutande om människorna han besöker i sitt värv. Och även om den nya säsongen är mer av samma så är serien mer välbehövlig än någonsin: dels så törstar väl de flesta av besök i sitt hem (eller att någon gång igen få besöka New York). Men framför allt så är serien ett potent SSRI-preparat. Det är så fruk-tans-värt mysigt att få hänga i The Guys sällskap. Man vill aldrig, aldrig, aldrig att det ska ta slut. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till HBO-serien High Maintenance, säsong 4:

https://www.youtube.com/watch?v=duGwZSnbLcs

Sunderland ’Til I Die, säsong 2 | Netflix

Netflix.

Du kan historien om hur den första säsongen av dokumentärserien om det klassiska fotbollslaget från norra England blev till dramaturgisk perfektion. Premissen: en klassisk idrottsklubbs återtåg™️ mot högsta divisionen. Resultatet: ett återtåg™️ som slutar precis tvärtom – med degradering till tredje divisionen. I den andra säsongen av Sunderland ’Til Die spelar Seb Larssons gamla klubb i League One och har fått nya ägare som stundtals ska fungera som något sorts The Office-bränsle för serien. Och visst finns det komiska The Office-stunder i den nya säsongen, men mest gillar man de nya ägarna Stewart Donald och Charlie Methven som båda framstår som helt okej snälla killar som faktiskt vill klubben och i förlängningen staden Sunderland väl. Lätt uppfriskande i en hyperkommersiell fotbollsvärld som på ett globalt plan i dag mer eller mindre verkar bestå av 100 procent ägarerövhål. (Joakim Almén)

Trailer till Netflix dokumentärserie Sunderland ’Til I Die, säsong 2:

https://www.youtube.com/watch?v=CYwRcubyuGM

Hollywood | Netflix

Netflix.

Med serier som Nip/Tuck, American Horror Story, The Politician och Glee innanför bältet vet tv-producenten Ryan Murphy hur en slipsten ska dras. Hans nya Netflix-serie utspelar sig i Hollywood strax efter andra världskriget där en brokig skara karaktärer försöker slå sig in i en blomstrande filmbransch. Lättsmält och underhållande. (Rasmus Blom)

Trailer till Netflix-serien Hollywood:

Better Call Saul, säsong 5 | Netflix

Netflix.

Ju fler säsonger av Better Call Saul som Vince Gilligan och Peter Gould skriver desto mer graviterar huvudpersonen Jimmy McGill mot den mer excentriska och förhärdade frilansadvokaten Saul Goodman vi såg i Breaking Bad. Är det verkligen möjligt att en serie bara blir bättre och bättre, trots fem matiga säsonger? Svar: Ja! Med ökad fokus på den mexikanska kartellverksamheten, ett och annat fulspel i rättssalen samt en intressant karaktärsutveckling av flickvännen Kim Wexler är den femte säsongen av spinoff-serien ett av årets självklara val. (Markus Aamisepp)

Trailer till Netflix-serien Better Call Saul, säsong 5:

DNA | SVT Play

DNA.

Dansk tv-serie från 2019, men som kom i år till SVT Play. Här får tittarna följa Rolf Larsen och en ung kvinnlig polis som är något av ett geni. Den danska utredaren spelas av Anders Berthelsen som bland annat var med i danska Brottet för några år sedan. Huvudpersonen är inte helt stabil psykiskt efter ett djupt obehagligt trauma som utspelar sig redan 20 sekunder in i första avsnittet. Här finns en rejäl dos ondska förpackat i samtidens frågor – barnlöshet, trafficking och, som framgår av titeln, ett DNA-register (som inte saknar brister). Det är mörkt. Det regnar. Det är som om Bron fått en uppföljare. Sökandet efter flera försvunna barn gör att flera andra länders poliskårer blandas in och – som brukligt är med danska polisserier – är svaret inte så enkelt som man kan tro. Spännande, mörk, välproducerad och med idel starka skådespelarinsatser. (Kristofer Steneberg)

Trailer till SVT Play-serien DNA:

The Trip to Greece | Sky

Det känns märkligt, men Michael Winterbottoms serie har på något sätt hållit igång i tio år nu. Serien består för den som inte har sett den av att komikerna Steve Coogan och Rob Brydon spelar versioner av sig själva, och besöker fina restauranger i olika länder. Det låter inte som mycket, och det är det inte heller egentligen. De dricker vin, äter bläckfisk och tuppar sig om BAFTA-utmärkelser och imitationer. Men medvetet eller inte så har det börjat påminna om Richard Linklaters Before-trilogi: Två människor som går genom livet tillsammans, fast (i princip) helt utan karaktärsutveckling. På ett sätt går det att prata om seriens storhet som att den med små gester lyckas sammanfatta 2010-talet med flyktingkris, terrorism och ökade klyftor mellan fattig och rik, men om man ska vara ärlig så är seriens storhet kanske framför allt att det är lika kul att lyssna på deras imitationer av Dustin Hoffman som för tio år sen. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till Sky-serien The Trip to Greece:

Bojack Horseman , säsong 6| Netflix

Netflix.

Den mörka komedin Bojack Horseman återvände i januari för att ta ett sista farväl av världens mest självdestruktiva häst. Serien har över tid behandlat ämnen som depression och missbruk på ett oforcerat sätt, eller för delen kasta en moralkaka i tittarnas ansikten. Seriens skapare, Raphael Bob-Waksberg, har lyckats kombinera komiska inslag med en dyster verklighet, för att på så sätt visa kändisskapets baksidor. Bojack Horseman började som en rolig och lättsam komedi, men slutade som något helt annat. (Lukas Nordén)

Trailer till Netflix-serien Bojack Horseman, säsong 6:

The Day | SVT Play

SVT Play.

Ett kidnappningsdrama på en holländsk bank visar sig vara extra komplicerat. Maktkamp på båda sidor och en rejäl dos psykologi bygger upp stressen i detta drama – som med sina minimala scenbyten lika gärna skulle kunna fungera på en teaterscen. Varannat avsnitt får tittaren följa polisens arbete, varannat blir ur kidnapparnas och offrens synvinkel. Men man behöver inte älska innovativa format på tv-serier för att gilla De Dag. Däremot behövs en rejäl dos intresse för psykologi och förhandlingsteknik. Inte alltid särskilt snabbt berättad – ändå oerhört spännande och nervig. (Kristofer Steneberg)

Trailer till SVT Play-serien The Day:

Sex Education, säsong 2 | Netflix

Netflix.

Hormonerna fortsätter att flöda i den andra säsongen av Sex Education. Här får man följa den sexuellt mycket oerfarne Otis vars mamma passande nog arbetar som sexterapeut, vilket ju bäddar för humor. Trots huvudkaraktärens brist på all form av intim erfarenhet är han en självutnämnd sexguru i skolan. Därför uppstår vissa problem när hans mamma en dag tar över skolans sexualundervisning. En bitvis väldigt underhållande serie som icke bör missas. Om inte annat för scenen där Mikael Persbrandt sjunger Gyllene Tiders Sommartider i duschen. (Lukas Nordén)

Älska mig | Viaplay & SVT Play

SVT Play.

Absolut, Älska mig kom redan hösten 2019 till Viaplay. Men det är först under 2020 den breda massan får tillgång till serien via SVT Play. Hatten av för Josephine Bornebusch som både skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i detta svenska högklassiga kärleksdrama – den mest sedda originalserien på Viaplay någonsin. Vem som skött castingen vet vi inte men det blir magi med Café-favoriten Gustav Lindh som lillebror, Görel Crona som älskarinna, Sverrir Gudnasson som älskare och Johan Ulveson som pappa. Tittaren får följa jakten på kärlek i flera generationer och vi instämmer i den Expressen-recensent som skrev: ”Så här bra kan det bli när en person får hålla sin originalidé i handen från start till mål”. Vi kan knappt vänta till nästa säsong kommer. (Kristofer Steneberg)

Trailer till Viaplay-serien Älska mig:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.