Hoppa till innehåll

Adidas uppmärksammar World ocean day – tillverkar sko av återvunnen plast

Tom Cehlin Magnusson

Den tyska skojätten teamar ihop sig med företaget Parley för att bekämpa nedskräpningen av världens hav.

436967

En löparsko gjord av återvunnen plast som legat och skräpat ned i havet kanske låter för bra för att vara sant, men idag på “World Oceans Day” lanserar Adidas just en sådan sko tillsammans med Parley (ett företag som tagit sig an uppgiften att sätta stopp för förstörelsen av världens olika hav).

Från och med idag kan du tävla om 1 av 50 par skor genom att ladda upp en video som visar hur du undviker att använda plast som förbrukningsvara. Du tävlar antingen via Adidas eller Parleys Instagram-konton.

436968

Skons överdel består helt av plast från havet, ungefär sexton och en halv gamla PET-flaskor samt tretton gram fiskenät per sko används, hämtat från kustområdena i Maldiverna. Detta har sedan förvandlats till det som kallas för “Parley Ocean Plastic”, som tillsammans med Adidas egna Boost-sula utgör den innovativa skon.

436970

En av många stjärnor som stöttar initiativet är fotbollslegendaren Zinedine Zidane.

– Det här är ett inspirerande samarbete mellan Adidas och Parley och jag känner mig personligen engagerad i projektet med tanke på havets viktiga betydelse. Vad de gör visar att även skräp som skadar planeten kan bli använt för att skapa något speciellt.

Under slutet av året planerar företagen dessutom att lansera en av Adidas mest populära löparskor i det innovativa materialet för en bredare marknad. Här kan du se en video om skons tillkomst:

https://www.youtube.com/watch?v=U7K8VIqmj-M

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.