AIK:s maskin Panajotis Dimitriadis: ”Skulle kunna springa genom en vägg”

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-04-24 16:24  |  Lästid: 2 minuter
CF081735
Panajotis Dimitriadis, 28, fotbollsspelare ”Jag skulle kunna springa genom en vägg”

* * *

Panajotis Dimitriadis är ”lungorna” i AIK:s startelva. En arbetshäst i det tysta, lika mycket fysisk tjurskalle som klok mittfältare. För revanschsvultna ”Panos” är det rutin och rungande publikjubel som leder till rätt beslut i 90:e matchminuten.

Vad krävs för att spela på mittfältet i allsvenskan?
– Mittfältet är hjärtat i laget. Det krävs att du har en riktig vinnarskalle. Det är oftast på mittfältet det smäller mest och där duellerna sker, vinner du på mittfältet har du ett övertag på den offensiva planhalvan. Den fysiska uthålligheten är viktig, men den mentala styrkan är avgörande för att klara en hel match. Du behöver vara en slitvarg, helt enkelt.

Är du en slitvarg?
– Ja, jag kämpar alltid och tycker att laget ska gå före min egen prestation. Det är mittfältarna som springer flest kilometer och arbetar i det tysta – men man märker ändå tydligt när de försvinner. Jag tänker på spelare som Gennaro Gattuso – verkliga maskiner.

Hur orkar du fysiskt i 90 minuter?
– Det handlar om hur du förbereder dig innan en match – vad du äter, hur du sover och vad du tränat extra på. Jag visualiserar matchen innan och ser framför mig hur jag genomför en bra match. Detaljerna blir till en helhet som avgör om du blir fotbollsspelare i Real Madrid, AIK eller division sju.

I slutet av matchen måste du ändå vara utmattad – var hämtar du då energin till att fortsätta jaga boll?
– Vi i laget stöttar varandra. Och fansen spelar en väldigt stor roll. När hejarklacken skriker ens namn… det är mäktigt. Det omvandlas till fysisk energi och då kan jag plocka fram det där extra. Särskilt när det är derby mellan Stockholmslagen, då skulle jag kunna springa igenom en vägg, så känns det.

Hur hänger huvudet med då?
– Det gäller att behålla lugnet och koncentrationen trots att du är så trött. Det finns en risk att du tar dumma beslut när du är helt slut, som att tackla fel och få gula kort. Men det här är mitt jobb, det är det här jag gör och tränar inför. Jag har fått en plats i laget och då handlar det om att göra mitt yttersta.
Det finns inget alternativ till att sluta kämpa – och jag hatar att förlora.

4 maj spelar AIK mot Hammarby i AIK:s första Stockholmsderby för året.

Erik Lejdelin

* * *

Läs också!

Jesper Parnevik: ”Vi singlade slant, jag förlorade och fick Mia”

Sebbe Staxx: ”Jesus är min största förebild”

Urban Cone: Justin Bieber, kom ut och stå för kostnaden

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:40