Jesper Parnevik: ”Vi singlade slant, jag förlorade och fick Mia”

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-04-13 12:31  |  Lästid: 3 minuter
Jesper Parnevik

Sveriges mest framgångsrika golfare, Jesper Parnevik, 50, syns numera i TV3:s realityserie Parneviks med hela familjen. I en ny intervju med Café ger han tips om sina bästa tips för semestergolfen.

Läs också! Parneviks softa liv i Florida. 

* * *

Sol, semester och 18 underbara hål. Alla som spelar golf älskar det. Men för en lyckad golfsemester gäller det att välja rätt destination. Jesper listade fem heta destinationer och passade även på att tipsa om hur man hanterar golfsemesterproblem. Som att driverslagen, som kändes spikraka hemma i Sverige, slutar fungera.

– Ta det för vad det är, säger Jesper. Man kanske inte har hunnit spela så mycket innan resan. Därför är det kul att ha olika bettingformer mot kompisarna. Wolf är kul. Det går ut på att den som är Wolf får välja om han vill spela hålet själv mot de andra tre eller välja en person att ha i sitt lag och således köra två mot två. Det brukar vi proffs spela.

Och du brukar alltid vinna eller?

– Nej. När jag var amatör i USA spelade jag bland annat med Sven Tumba och lite andra proffs. Då kunde jag ha 20 dollar kvar att leva på och så spelade jag bort 30 dollar under en runda. Då blev det rätt jobbigt.

Dåligt spel utomlands kan även grunda sig i nervositet – man vill så gärna spela bra på banan man just betalade en förmögenhet för.

– Det finns två sätt att ta sig an nervositet. Många som är medelgolfare och spelar med bättre spelare kan tro att de blir analyserade. Första gången jag gick ut med Seve Ballesteros var jag nervös och tänkte att han skulle analysera min sving. Men golfare är bara intresserade av sitt eget spel, så släpp det!

Och det andra sättet?

– Stå på tee, håll bollen hårt i handen och titta på texten. Du kommer se att bollen skakar lite. Men till slut kommer den bli stilla, och då börjar du fokusera på en bokstav i texten, efter det brukar nervositeten släppa.

Semester kan präglas av bakfullhet och dagen-efter-dåliga golfrundor. Några tips?

– Spela inte bakfull. Visst, man kan dricka lite på middagen, men sen får man ta det lugnt och dricka mycket vatten innan man går och lägger sig. Men det finns spelare som sägs kunna spela bakfulla, som Ian Woosnam. Han var bra på att festa.

I vilket land är golfare mest speciella?

– I Japan gör de golfrundan till en heldag. Efter nio hål är det en lång lunch innan man tar de sista nio. Sen ska det duschas, bubblas, bastas och ätas middag. I Sverige ska det gärna gå så fort som möjligt.

På Jespers lista över världens bästa golfresor finns en del linksbanor som bjuder på mycket vind och gör spelet mycket svårare.

– Greppa ner på klubban. Då får du en mer död bollflykt med mindre spinn som gör att vinden inte kan ta tag i bollen. Per-Ulrik Johansson greppar nästan nere på skaftet, under greppet, när det blåser.

 

1

I tv-serien Parneviks i TV3 får vi hänga med Jesper Parneviks familj när de får besök av flera kända svenskar. Många har reagerat på hur uppsluppen och bra relationen mellan Jesper och Mia verkar vara. Jesper berättade om förhållandet för Café i en intervju 2010.

– En viktig sak har nog varit just att vi alltid strävat efter att hålla ihop familjen så mycket som möjligt. Det fick kosta, sa Jesper Parnevik.

Du menar när familjen var med på dina tävlingar?

– Mia och jag bestämde oss för att göra det här till vårt äventyr. När det kostade som mest med fyra barn, två barnflickor och caddie med på resorna låg nog breakeven, brytpunkten, kring två miljoner dollar. Först över det var det plus. Men då var det privatplan, jävligt fina hotell och så vidare. En hotellvecka kunde lätt dra iväg på 100 000 i hotellkostnader. När man reser så mycket som vi gjorde då, 200 resdagar om året, gör det mycket om man hamnar på bra hotell. Då blir det ett positivt äventyr för alla. Numera bor jag billigare. Inte YMCA kanske, men billigare.

Hur träffades du och Mia egentligen?

– Jag hade precis blivit proffs och gick på en nattklubb med Johan Ryström, en annan golfare. Vi såg två tjejer i baren och singlade slant om vem som skulle få prata med den vi båda var mest intresserade av. Jag förlorade. Jag fick Mia. Hon var au pair här då. Men jag varnar dig: hon är jävligt trött på att höra att hon är resultatet av en förlorad slantsingling.

Patrik Hedlund 

Ola Liljedahl

* * *

Läs också!

Party hos Parnevik

Kalle Zackari Wahlström om nya säsongen av Svett och Etikett: ”Det var svinjobbigt!

Brittiska skandalstjärnorna hyllar David Hellenius stil: ”Är 10 av 10”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-03-30 12:15