Hoppa till innehåll

Alexander Axén svarar på 5 hetaste frågorna inför Allsvenskan 2018

Gusten Dahlin

Cmores expert Alexander Axén, före detta tränare i Örebro, svarar på fem frågor som alla funderar över inför den allsvenska starten.

Vinner Djurgården till slut ett Stockholmsderby i Allsvenskan (senaste vinsten kom i september 2011)?

– Ja. Visst har det låst sig för dem, men tiden talar för dem. Jag kanske inte kan påstå att jag hoppas på det, men jag tror att det är oerhört viktigt för Özcan och kanske framför allt Bosse (Andersson, sportchef). En sådan här situation är enbart en pina som man bara behöver döda. Bli av med, få ur världen. Supportrarna behöver verkligen det och deras behov ska man aldrig underskatta. Jag tror att de värdesätter en derbyseger högre än väldigt mycket annat just nu.

Kan Djurgårdens lagkapten Jonas Olsson leda laget till en Allsvensk derbyvinst?

Vilka gör upp om skytteligatiteln?

– AIK:s Nicolás Stefanelli kommer definitivt att vara med där. Ska Örebro göra mål i år så är det Kennedy Igboananike som gör dem, blir Crespo i Häcken frisk lär han vara med i toppstriden. Elfsborg tror jag får islossning i år, men svårt att singla ut en målskytt. Svendsen i Hammarby tror jag också kommer att göra en del kassar.

Är Östersund ens ett topplag? frågar sig Alexander Axén.

Cementerar sig Östersund som en toppklubb i år, eller blir 2018 året då bubblan spricker?

– Är Östersund ens ett topplag? Åtta 2016 och femma i fjol. Jag vet inte. Jag kan inte ta hänsyn till deras Europaframgångar och cupseger, en toppklubb för mig är en klubb som slutar i toppen av den allsvenska tabellen, och där har de inte varit än. För mig är till exempel Elfsborg mycket mer av en toppklubb än vad Östersund är, men visst kan de blanda sig i kampen om tredje-, fjärdeplatsen i år.

Inleder Poya Asbaghi Blåvitts långa och snåriga väg tillbaka till toppen eller går de ännu en deppig säsong till mötes?

– Det där är en jättesvår fråga, för det beror på vems förväntningar man utgår från. Permanenta guld i tjugo år gör ju en del med självbilden, men IFK Göteborg har inte vunnit SM-guld på över tio år. Jag förväntar mig inte att de landar högre än sexa, och det är naturligtvis deppigt för vissa, mer realistiskt för andra. Är man ett storlag i en storstad så får man till slut ihop det igen, men jag tror inte Blåvitt kommer att ha med guld att göra på fyra, fem år.

Vilka lyfter Lennart Johanssons pokal den 11 november?

– Det kommer att stå mellan två lag. Det är ingen raketforskning, men både AIK och Malmös trupp är på en annan nivå jämfört med övriga och de har dessutom fått ta med sig en kontinuitet in i den här säsongen från fjolåret. Jag tror att den trupp som håller sig mest skadefri vinner. Folk pratar om att Europaspelet kommer avgöra, att de som lyckas sämst där blir farligast i allsvenskan och så vidare. Vi har någon jävla låsning i det här landet att man inte kan spela fler än 30 matcher på ett år. Skitsnack, säger jag. AIK och Malmö är rustade för flerfrontskrig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.