Hoppa till innehåll

”Jag lärde Zlatan spela padel. Redan efter 20 minuter var han bäst”

Olle Palmlöf

Nye Idol-jurymedlemmen Alexander Kronlund om tandblekning, ”låtskrivar-Thailand” och sina svindyra veckor med Justin Timberlake.

Du har skrivit många hits, bara under 2016 hade du fyra topp tio-låtar i USA. Vilken är hemligheten med att lyckas skriva en låt som slår?

– Att vara lekfull, plågsamt självkritisk och att bolla noga med Max Martin. Min starka sida är att snabbt komma på de sköna hookarna och melodierna, de bara dyker upp i huvudet. Min svaga sida är att knyta ihop säcken, har aldrig lyckats göra det själv. Då behövs en Klas Åhlund eller något.

Hur tät är du?

– Har valt att inte ha koll på det, har en gubbe som jag ringer då och då och frågar om allt är lugnt. Om jag skulle leva lika bohemiskt som jag gör nu så skulle jag gissningsvis kunna glida resten av livet och bara spela golf och fika.

Hur mycket pengar har du dragit in på Britney Spears-låten Lucky? 

– Tar det lite från luften nu men på en sådan låt drar man efter några år in någonstans mellan fem och tio miljoner kronor. Den kom ju 2001, då musik sålde som smör och streaming bara var ett fantasifoster på sin höjd.

Varför tackade du ja till att vara med i Idol-juryn?

– Har sagt nej i alla år, skyllt på att jag har varit för upptagen, men det är nog så att jag tyckte att det var ett för töntigt uppdrag. Nu har jag blivit så pass gammal att jag kan trivas med att vara lite töntig. Älskar de starka känslorna i programmet!

Producent och låtskrivare är ett jäkligt luddigt yrke. Skriver man hela låtar helt själv eller hittar du ett beat och någon annan en pianoslinga till samma låt?

– Skiljelinjen skulle jag säga går 1997. Före skrev hitmakare ofta hela låtar själva och efter är det nästan aldrig färre än tre låtskrivare på varje låt. Det kan vara så många som nio låtskrivare på en och samma låt. Man går in och ut från varandras rum och lyssnar och putsar. Själva artisterna behöver man inte träffa.

Los Angeles har blivit något av ett låtskrivar-Thailand. Hur många svenska låtskrivare bor där nu? 

– Jag skulle gissa att 300 svenska låtskrivare driver omkring i Los Angeles i perioder. Av dem är det kanske tjugo som kan livnära sig på det och fem som är så täta att de kan ägna dagarna åt att skratta.

Din företrädare i Idol-juryn, Andreas Carlsson, oss emellan, har han egentligen skrivit nåt av värde?

– Ja, han är duktig, har skrivit en massa hits åt N’Sync och nu har han lyckats på Broadway också.

Du är mer otyglad än honom men de sjukt vita tänderna har ni gemensamt. 

– Jag har fixat dem i LA. De fyra framtänderna i överkäken är nedfilade och ersatta med porslin. Det såg inte alls bra ut innan, har rökt sedan jag var tolv. Dock valde jag bara nivå fyra av tio på vithetsskalan de erbjöd.

Låtskrivandet i all ära, det som verkligen sticker ut med dig är att du antagligen är den svensk som känner flest kändisar. 

– När det gäller svenska kändisar är det faktiskt både kusligt och lite generande att jag nästan känner alla. Förmodligen för att jag har så mycket tid och lust till fika och är sinnessjukt karismatisk.

Hur är Britney Spears som privatperson?

– Stel och skör.

Säg någon otrevlig kändis som man tror är trevlig. 

– Taylor Swift. Eller man kanske redan tror att hon är otrevlig?

Du har spelat mycket golf med Justin Timberlake, hur duktig är han?

– Han är snudd på proffs. Har scratch i HCP och det håller han.

Ni har spelat en del i Sverige, betalar han greenfee då eller tar han det som en självklarhet att han ska få spela gratis?

– Timberlake spelar glatt sina 18 hål, sedan beställer han in drinkar och drar, notan får andra ta hand om. Han är ju barnstjärna från början och har alltid fått allt fixat av andra. Mina tre veckor med honom förra sommaren är de dyraste i mitt liv.

Du är också mycket nära vän med pingishjältarna Mikael Appelgren och JO Waldner. Berätta hur det gick till när ni blev bundis. 

– Jag snöar ofta in på nya saker och 2011 blev det pingis för hela slanten. Jag gick ned till hallen där Spårvägen tränar och där stod Äpplet och JO och spelade. Efter att jag tittat i några timmar gick Äpplet fram till mig och frågade vem fan jag var. Från den dagen umgicks vi nästan dygnet runt i tre år. Jag spelade sex timmar om dagen och reste med på alla deras elitseriematcher runtom i landet. Firade till och med jul med Äpplet, så långt gick det.

Erkänn att det är lite sinnesrubbat. 

– När jag nu tittar tillbaka på det med lite distans så förstår jag det.

En annan racketsport du ägnar dig åt är padel och det sägs att Olof Mellberg, som spelar mycket, är så otrevlig på banan att nästan ingen vill spela med honom. 

– Jag har faktiskt spelat med Mellberg en gång och minns att han inte log eller skrattade något under hela matchen. Det är för övrigt jag som lärt Zlatan att spela padel, redan efter 20 minuter var han såklart bäst. Jävla svin.

Hur kommer det sig att du är kompis med Zlatan?

– Jag och min bästis Max Martin satt på Beirut Café på Engelbrektsgatan och berättade för chefen att vi älskar Zlatan. Som sa: ”Men då måste ni ju lära känna honom för han är min kompis.” Till mitt förtret märkte jag att Zlatan och Max Martin fann varandra på ett mer spontant och naturligt sätt än vad jag och Zlatan gjorde. Sorgen!

Kändisar på Zlatans nivå har nog oftare hov av rövslickare efter sig än riktiga vänner. 

– Så är det, jag har varit jättenära att halka med där själv. Nu håller jag nästan överdriven distans till Zlatan när vi ses för att inte misstas för att vara en av dem. Han har precis bytt telefonnummer, faktiskt, och jag har inte vågat fråga om det nya. 

Fakta: Erik Alexander Kronlund

Född: 10 december 1971. Familj: Mamma Birgitta Kronlund, pappa Fernando Pereira da Cuna, sambo/fästmö Rebecka Lagerström. Karriär: Ingick i mytomspunna Cheironstudion (med bland andra Denniz Pop och Max Martin) 1993–1999. Pluggade på universitet och jobbade som SO-lärare i några år innan han flyttade till Los Angeles och blev låtskrivare där 2003–2016. Nu del av MXM-studion som producerat hits till artister som Robyn, Britney Spears, Justin Timberlake, Ariana Grande, Nicki Minaj och Chris Brown. Aktuell: Som ny jurymedlem i TV4-programmet Idol.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.